Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Leonberger pes: vše o plemeni

Leonberger je mohutné plemeno psa, jehož výška může dosahovat až 80 cm a hmotnost až 60 kg. Má podobnou hlavu jako bernardýn, ale je výrazně užší a podstatně nižší. Krk je mírně klenutý, hřbet přiměřeně dlouhý. Silné končetiny jsou zakončeny kulatými kompaktními tlapkami. Leonberger se vyznačuje harmonickou stavbou těla a samostatnou povahou.

 

Leonberger pes

 

Leonberger pes

 

Leonberger je pes, který se snadno přizpůsobí rodinnému životu a je ideální pro majitele, kteří hledají velkého a láskyplného psa. Díky své přátelské a laskavé povaze je tento pes skvělým společníkem pro děti i dospělé. Leonberger je sebevědomé plemeno s klidnou hlavou, ale s neklidným tělem, které se rádo pohybuje a předvádí. Díky husté srsti je vhodný pro celoroční venkovní chov, ale zima mu nedělá problémy, pokud má zateplenou boudu nebo přístup na zateplenou verandu či chodbu.

 

V současné době je leonberger poměrně vzácným plemenem, ale jeho obliba postupně roste. Díky svým vynikajícím vlastnostem je skvělým společníkem pro rodiny i jednotlivce, kteří hledají věrného a láskyplného psa. Leonberger se snadno učí a rychle si zvyká na nové prostředí. Díky své velikosti a silné stavbě těla je skvělým psem pro aktivní rodiny, které mají rády procházky a výlety do přírody.

 

Historie leonbergerů

 

Historie leonbergerů

 

Heinrich Essig a leonberger

Plemeno leonberger bylo vyšlechtěno v roce 19. století Heinrichem Essigem, městským radním v Leonbergu, městě nedaleko Stuttgartu v Německu. Inspirací pro vznik tohoto plemene byl lev, který se nachází ve znaku tohoto města. Cílem Heinricha Essiga bylo vytvořit psa, který by se podobal lvu a stal se erbovním zvířetem města Leonberg.

 

Heinrich Essig byl velkým chovatelem psů a ročně prodával 200 až 300 psů. Jeho cílem bylo vyšlechtit plemeno, které by se podobalo lvu a mělo dobrou povahu. Plemeno vzniklo křížením švýcarského horského psa, novofundlandského psa a pyrenejského horského psa. Německá plemena psů – 8 plemen psů z Německa

 

19. století

 

Po vzniku plemene se leonbergři rychle stali oblíbenými po celé Evropě. V krátké době se do světa prodalo několik leonbergerů jako symbol města Leonberg. Na konci 19. století v Bádensku-Württembersku, byl preferován jako pes pro selské statky.

 

První světová válka

 

Během první světové války byl výskyt leonbergerů v Německu velmi omezený. Po válce se však plemeno začalo znovu šířit a stalo se oblíbeným nejen v Evropě, ale i v dalších částech světa.

Leonbergové se stali oblíbenými rodinnými psy díky své přátelské povaze a schopnosti dobře vycházet s dětmi a ostatními zvířaty. Dnes jsou leonbergři uznávaným plemenem psů s vyrovnaným temperamentem a jsou vhodnými společníky pro rodiny s dětmi nebo jedince, kteří mají rádi velké psy.

 

Charakteristika leonbergera

 

Charakteristika leonbergera

 

Leonberger je plemeno psa, které se vyznačuje impozantní postavou a přátelskou povahou. Toto plemeno je ideálním společníkem pro rodiny s dětmi, ale také pro jedince, kteří se svými psy rádi tráví čas venku.

Temperament

Leonberger je známý svou klidnou a vyrovnanou povahou. Toto plemeno je velmi přátelské a láskyplné, a proto se často používá jako terapeutický pes. Leonberger bývá svému majiteli velmi oddaný a dokáže se přizpůsobit různým situacím.

Zpravodajství

Leonberger je inteligentní pes, který si rychle osvojuje nové povely a triky. Toto plemeno bývá velmi poslušné a zvládá různé cviky. Leonberger je také schopen pracovat jako psovod nebo v záchranné službě.

Energie

Leonberger má střední hladinu energie a potřebuje pravidelnou fyzickou aktivitu. Toto plemeno se nejlépe hodí pro majitele, kteří mají rádi venkovní aktivity, jako je běh, procházky nebo plavání. Leonberger bývá velmi aktivní a potřebuje dostatek pohybu, aby se cítil šťastný a zdravý.

Hravost

Leonberger bývá velmi hravý a má rád různé druhy her. Toto plemeno je nejvhodnější pro majitele, kteří mají rádi venkovní aktivity a mají rádi hravé a zábavné psy. Leonberger bývá velmi zvědavý a rád objevuje nové věci.

 

Úroveň náklonnosti

 

Leonberger bývá velmi láskyplný a oddaný svému majiteli. Toto plemeno bývá velmi citlivé a potřebuje od svého majitele dostatek pozornosti a lásky. Leonberger je ideálním společníkem pro rodiny s dětmi nebo pro jedince, kteří hledají věrného a oddaného psa. Velká plemena psů : 10 nejlepších velkých psů na světě

 

Fyzický popis leonbergera

 

Fyzický popis leonbergera

 

Velikost

Leonberger je velký a mohutný pes s výškou v kohoutku až 80 cm a hmotností až 60 kg. Samci jsou větší než samice, ale i samice jsou impozantní, měří až 75 cm a váží až 50 kg.

Kabát

Leonberger má dvojitou srst, která je měkká a hustá. Vnější srst je hrubá a rovná, zatímco vnitřní srst je jemná a hustá. Srst je většinou zlatá nebo písková, ale může být i tmavší, například červená nebo lví žlutá.

Oči a uši

Leonberger má hnědé oči střední velikosti a oválného tvaru. Uši jsou zavěšené, středně velké a mají trojúhelníkový tvar se zaoblenými rohy.

Černá maska

Leonberger má výraznou černou masku kolem očí a na čenichu. Tato maska by měla být jasná a dobře ohraničená. 10 nejkrásnějších psích plemen na světě

Barevný plášť

Barva srsti může být zlatá, písková, červená nebo lví žlutá. Srst by měla být rovnoměrně zbarvená a bez tmavších nebo světlejších míst.

Leonberger je mohutný pes s impozantním vzhledem. Má krásnou dvojitou srst a charakteristickou černou masku. Díky své velikosti a silné stavbě je vhodným společníkem pro aktivní majitele, kteří se svými psy rádi chodí na dlouhé procházky a cvičí.

Péče o leonbergera

 

Péče o leonbergera

 

Školení

 

Leonberger je inteligentní pes a má rád výzvy. Proto je důležité začít s tréninkem co nejdříve. Doporučuje se výcvik pomocí pozitivních metod, které zahrnují odměny za dobré chování. Leonberger potřebuje při výcviku dostatek trpělivosti a důslednosti. Pro majitele je také důležité, aby svému psovi umožnili dostatek sociálních kontaktů s různými lidmi a zvířaty, aby se předešlo problémům s agresivitou.

Pohyb

Leonberger je velký pes, který se rád hýbe. Proto je důležité mít dostatek pohybu a aktivity, abyste se vyhnuli nadváze a zdravotním problémům. Doporučuje se minimálně jedna hodina pohybu denně, včetně chůze, běhu a hry. Leonberger je také skvělým společníkem pro pěší turistiku a další outdoorové aktivity.

Koupání

 

Leonberger má hustou srst, která vyžaduje pravidelnou péči. Aby se předešlo kožním problémům a zplstnatělým chomáčům, doporučuje se srst kartáčovat alespoň dvakrát týdně. Koupání je nutné pouze tehdy, když je to nezbytně nutné pro udržení přirozené rovnováhy pokožky. 10 největších plemen psů na světě

Cestování

Leonberger může být skvělým společníkem na cestách, ale je důležité se na cestování s ním připravit. V případě nehody se doporučuje používat bezpečnostní pás pro psa, aby se zabránilo zranění. Důležité je také zajistit, aby měl pes během cesty dostatek vody a potravy, a předcházet stresu a úzkosti.

Celkově je péče o leonbergera založena na pravidelném pohybu, správné výživě a péči o srst. Při dostatečné péči a pozornosti může být leonberger skvělým společníkem pro celou rodinu.

 

Leonberger jako domácí pes

 

Leonberger je impozantní, silný a velký pes se svalnatým tělem, který může být vynikajícím rodinným společníkem. Toto plemeno je známé svou přátelskou a láskyplnou povahou, což z něj dělá skvělého domácího mazlíčka.

Rodinný pes

 

Leonberger je skvělý rodinný pes, který dobře vychází s dětmi a lidmi všech věkových kategorií. Je to velmi oddaný a milující pes, který si rád hraje se svou rodinou a tráví s ní čas. Leonbergové jsou velmi inteligentní a rychle se učí, což z nich dělá skvělé rodinné společníky. Tipy pro péči o vlasy

Guardian

 

Leonbergery jsou také skvělými strážci. Jsou velmi všímaví a mají výborný sluch, takže vás mohou včas upozornit na jakoukoli nebezpečnou situaci. Toto plemeno je velmi ochranářské a ochrání vaši rodinu i majetek.ň

Farmářský pes

 

Leonbergové byli původně vyšlechtěni jako zemědělští psi, což znamená, že mají hodně energie a jsou velmi silní. Toto plemeno může být skvělým společníkem pro lidi, kteří mají velký pozemek nebo farmu. Leonbergové jsou velmi pracovití a rádi pomáhají svým majitelům s různými úkoly.

Leonbergové jsou skvělými společníky pro rodiny, které mají prostor a čas se jim věnovat. Toto plemeno vyžaduje velkou pozornost a péči, ale odměnou je oddaný a láskyplný pes, který bude s rodinou na život a na smrt.

 

Zdraví leonbergerů

 

Leonberger je obrovský pes s impozantní postavou a mohutným osvalením. Mohutně stavěný leonberger je neméně elegantní, živý a dobře stavěný. Samci jsou ještě větší než samice. Při výběru leonbergera je důležité zohlednit jeho zdravotní stav.

 

Polyneuropatie

 

Polyneuropatie je zdravotní problém, který se může vyskytnout u leonbergerů. Jedná se o neurologické onemocnění, které postihuje periferní nervy. Zpočátku se může projevovat slabostí nebo ochrnutím končetin, ale později může postihnout i dýchací svaly a srdce. Polyneuropatie může být dědičná nebo získaná.

Při koupi štěněte je důležité zjistit, zda byli jeho rodiče testováni na polyneuropatii. Pokud ano, měl by být zdravotní stav štěněte v pořádku. Pokud tomu tak není, mělo by být štěně vyšetřeno na polyneuropatii, aby se předešlo možným zdravotním problémům v budoucnu.

Leonbergové jsou také náchylní k dysplazii kyčelních a loketních kloubů, která může způsobovat bolesti a omezení pohybu. Pro prevenci těchto zdravotních problémů je důležité dbát na správnou výživu a vhodný pohyb.

Obecně mají leonbergové tendenci k nadváze, proto je důležité věnovat pozornost jejich stravě a dostatku pohybu. Při výběru krmiva je důležité zohlednit jeho nutriční hodnotu a složení. Leonbergové mají také hustou srst, která vyžaduje pravidelnou péči a úpravu.

 

V případě jakýchkoli zdravotních problémů by měl leonbergera vyšetřit veterinář a léčit ho podle jeho pokynů. Pravidelné návštěvy veterináře a prevence pomáhají udržet zdraví leonbergerů na vysoké úrovni.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button