Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Shar pei: Charakteristika plemene

Shar pei je středně velký pes s mohutným tělem a poměrně velkou hlavou. Tento pes má plochou a širokou lebku, malé tmavé oči a malé, trojúhelníkovité, klopené uši. Má široký a tupý nos a silné rty. Silný ocas nese shar pei vysoko a zakřivený nad linií hřbetu. Jeho kůže je napjatá a velmi citlivá na bolest kůže, stejně jako na různé kožní infekce a pásový opar.

 

Shar pei

 

Shar pei

 

Tento pes má čtvercovou stavbu těla s kratšími končetinami, dosahuje výšky 40 až 50 cm a hmotnosti přibližně 15 až 20 kg. Shar pei je známý svou věrností a oddaností svému majiteli. Tento pes je také velmi čistotný a snaží se udržovat svou srst v perfektní kondici. Jeho povaha je mírnější a neagresivní, ale zároveň velmi chrání svého majitele a rodinu.

Pokud hledáte věrného a oddaného psa, může být šarpejec skvělou volbou. Díky své kompaktní a výkonné konstrukci je skvělým společníkem pro rodiny. Vzhledem k citlivé kůži však musí majitelé pamatovat na to, že potřebuje pravidelnou péči o kůži a čištění. Pokud se o svého šarpeje dobře staráte, můžete mít věrného a oddaného psa, který vám bude dělat společnost po mnoho let.

 

Původ Shar Pey

 

Původ Shar Pey

 

Shar-Pei je plemeno psů, které pochází z Číny. Toto plemeno se objevilo již ve starověku, ale jeho původ a přesná historie nejsou dosud známy. Shar pei byl v minulosti využíván k různým účelům, včetně hlídání majetku, lovu a dokonce i jako zdroj potravy.

V 70. 20 let. století se chovateli Matgo Lawovi z Hongkongu s pomocí amerických přátel podařilo toto plemeno oživit. Dnešní typ shar peya má však s původním typem jen málo společného. Zůstaly mu trojúhelníkové uši, modrý jazyk, tvrdá srst a stočený ocas.

První exemplář shar pei byl přivezen z Číny do USA v 70. letech 20. století. Do Evropy se dostala až na začátku 80. let. Dnes patří mezi střední plemena psů a je oblíbeným společníkem v mnoha domácnostech po celém světě. Čínská plemena psů – 17 psů z Číny

 

Vzhled šarpeje

 

Vzhled šarpeje

 

Shar Pei je středně velký pes s mohutným tělem a poměrně velkou hlavou. Její vzhled charakterizují záhyby na kůži a malé, klapavé, trojúhelníkové uši. Vzhled šarpeje je velmi výrazný a nezaměnitelný.

 

Oči a uši

Šarpeje mají malé tmavé oči a malé, sklopené, trojúhelníkové uši. Jeho oči a uši jsou důležitou součástí jeho vzhledu, která mu dodává charakteristický výraz. Šampon na vlasy

Kůže a srst

Šarpeje mají plochou a širokou lebku a mohutné pysky. Jeho kůže je pokryta záhyby a vráskami, které mu dodávají charakteristický vzhled. Jeho srst je tvrdá a rychle roste. Barva srsti může být od hnědé až po černou.

 

Hlava a tělo

Šarpeje mají široký a tupý nos a mohutné rty. Jeho hlava se vyznačuje záhyby na kůži a malými, klapavými, trojúhelníkovitými ušima. Jeho tělo je středně velké, s hranatým rámem. Má mohutné tělo s poměrně velkou hlavou.

Pro celkový vzhled šarpeje jsou charakteristické záhyby kůže a malé, vlající uši. Kůže a srst jsou důležitou součástí jeho vzhledu a dodávají mu osobitý výraz. Hlava a tělo jsou středně velké, čtvercového tvaru. Díky svému vzhledu je nezaměnitelným a jedinečným plevelem.

 

Povaha a výchova Shar pei

 

Povaha a výchova

 

Charakterové vlastnosti

Shar Pei je považován za skvělého společníka s mnoha příjemnými povahovými rysy. Je to pes jemný, věrný a laskavý, ale také tvrdohlavý a nezávislý. Jeho věrnost a přátelská povaha z něj dělají skvělého společníka pro lidi a díky jeho veselé povaze si ho oblíbily i děti.

Přirozenou vlastností šarpeje je být mokřadní, proto je důležité poskytnout mu vhodnou sociální interakci a výchovu, aby se naučil, jak se chovat ve společnosti. Shar pei je také známý jako dobrý diplomat a dokáže se dobře přizpůsobit různým situacím.

 

Vzdělávání a školení Šar pej

Výcvik šarpeje je velmi důležitý, protože je to pes velmi tvrdohlavý a nezávislý. Je důležité, aby se šarpeje naučil poslouchat a respektovat svého majitele, a proto je důležité poskytnout mu odpovídající výcvik a výchovu.

Při výcviku šarpeje je důležité používat pozitivní metody a odměňovat ho za žádoucí chování. Důležité je také trénovat ho na sociální interakce, aby se naučil chovat ve společnosti psů i lidí.

Celkově je výchova a výcvik šarpeje důležitá pro jeho chování ve společnosti a pro jeho zdraví a pohodu. Je to pes, který potřebuje lásku a pozornost, aby se cítil šťastný a spokojený.

 

Zdraví a péče Shar pei

 

Zdraví a péče Shar pei

 

Zdravotní problémy

Shar Pei je plemeno, které má několik zdravotních problémů souvisejících s jeho vzhledem. Olysávání kůže je výrazným rysem tohoto plemene, ale může být také příčinou kožních problémů a infekcí. Zdravotní komplikace mohou zahrnovat kožní onemocnění, jako je demodikóza, seborea, pyodermie a mucinóza. Shar pei může být také náchylný k očním infekcím.

Kromě těchto problémů může shar pei trpět také potravinovými alergiemi nebo jinými alergeny v prostředí. V některých případech může mít shar pei sklon k dysplazii kyčelních nebo kolenních kloubů.

 

Péče

 

Protože má šarpeje na kůži výrazné lupy, je důležité ji pravidelně pečlivě čistit a sušit. Prsty by se měly každý den čistit a osušovat, aby se předešlo zánětům a infekcím kůže. Je také důležité, aby byl šarpejec pravidelně koupán a stříhán.

Kromě toho by měl sharpeie pravidelně kontrolovat veterinární lékař, aby se předešlo zdravotním problémům. Je také důležité, aby měl šarpeje zdravou stravu a dostatek pohybu, aby se předešlo nadváze a zdravotním problémům.

Celkově je šarpejec plemeno, které vyžaduje velkou péči a pozornost, aby se předešlo zdravotním problémům a aby byl zdravý a šťastný.

 

Používání Shar Pei

 

Shar Pei byl původně používán jako hlídací a bojový pes. Dnes se však používá hlavně jako pes společník a rodinný mazlíček. Je to středně velký pes, který se velmi dobře přizpůsobuje životu v domě a bytě.

Shar Pei je vhodný pes do rodiny, zejména díky svému přátelskému vztahu k dětem. Jelikož je však bojovný vůči ostatním psům, je třeba ho od štěněte důkladně socializovat.

Tento pes má mohutnou postavu a je velmi silný, takže potřebuje dostatek pohybu. Nejlépe se hodí do rodinného domu se zahradou, kde se může volně pohybovat.

Protože má šarpeje silnou kůži, je velmi citlivý na bolest kůže a různé kožní infekce a gljivice. Je třeba mu věnovat dostatečnou péči, včetně pravidelného kartáčování a ošetřování.

V současné době se šarpeje používají především jako společníci a rodinní mazlíčci. Jeho původní využití jako bojového psa je již dávno překonané a dnes se ho snažíme co nejlépe začlenit do rodiny a společnosti.

 

Chov a populace

Shar-Pei je středně velké plemeno psa, jehož chov vyžaduje určitou péči a zkušenosti. Jeho osobitý vzhled a vlastnosti z něj dělají zajímavého společníka, ale budoucí majitelé by si ho měli před koupí důkladně prozkoumat.

V současné době je populace šarpeje poměrně stabilní a v porovnání s ostatními plemeny se pohybuje uprostřed. Cena šarpeje se pohybuje od 800 do 2 000 eur v závislosti na čistokrevnosti a kvalitě štěněte.

Shar pei je považován za dobrého hlídače a také společníka rodiny. Jeho bojovná povaha a nezávislost však může být pro některé majitele náročná. Budoucí majitelé by si proto měli ujasnit, zda jsou na výzvy spojené s chovem šarpeje připraveni.

Při koupi šarpeje je důležité zajistit si čistokrevné štěně od prověřeného chovatele. Shar Pei je považován za relativně zdravé plemeno, ale může trpět některými dědičnými chorobami, jako je dysplazie kyčelních kloubů.

Vzhledem k jeho bojovné povaze je důležité, aby byl šarpejec socializován již od štěněte. Může mít sklony k agresi vůči ostatním psům a cizím lidem, proto je důležité, aby majitel dokázal zvládnout jeho chování a vycvičil ho k sociální interakci.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button