ZAJÍMAVOSTI O ZVÍŘATECHZemědělská zvířata

7 důvodů, proč chovat hospodářská zvířata a pěstovat vlastní rostliny

Jak se svět zrychluje a my trávíme stále více času v práci než doma , hospodářská zvířata pomalu mizí. Lidé musí neustále jíst a ceny potravin enormně rostou. Platíme jen za zdravé potraviny? Nebo jen zvyšujeme cenu potravin a snižujeme jejich kvalitu? Na Slovensku a v České republice jsme se již setkali s mnoha případy týkajícími se masa a vajec . Všechny tyto případy měly zahraničního původce. Nenechte se tedy zmást pěknou fotografií na obalu výrobku, ale začněte chovat a pěstovat vlastní potraviny.Podívejme se na 7 důvodů, proč chovat hospodářská zvířata a pěstovat vlastní rostliny.

 

1. Vejce

 

Domácí vejce

Díky tomu, že zvířata skutečně chováme, víme, čím je krmíme, a víme tedy, co jíme. Pokud máte vlastní slepice , které chováme v ohradě nebo volně na dvoře. Máte jistotu zdravých vajec. Vejce od domácích slepic mají obvykle silnější skořápku a jsou zdravější, protože slepici můžete dát vše, co potřebuje. Na druhou stranu jsou slepice chované ve velkochovech často zavřené , a to buď ve stísněných podmínkách, nebo dokonce zcela bez denního světla.

 

To je způsobeno mnoha faktory . Všechny se točí kolem obchodu. Mnohé farmy jsou schopny zvýšit počet slepic, které se vejdou do jejich prostoru, tím, že omezí prostor, který mají slepice k dispozici, takže mohou vyprodukovat několikanásobně více vajec na stejném prostoru, čímž jsou jejich vejce levnější. Řekněte si, kolikrát kupujete vejce, která jsou ve slevě, i když jsou menší . Jsou však taková vejce také zdravější ? Zvíře na f

2. Mléko

 

organické domácí mléko

Žijeme v prostředí, které je pro chov dojnic ideální. Mnohé kopcovité oblasti nejsou vhodné pro pěstování rostlin, a to především z několika důvodů, jako je chladnější klima a obtížnější přístup. Na takové ploše však můžeme pást zvířata. Ovčí , kozí nebo kravské mléko má každé svou specifickou chuť. Ti, kteří chovají vlastní zvířata na mléko, vědí, že mléko z obchodu se s tím jejich nedá srovnávat ani trochu. Mléko v obchodech se už ani nedá nazvat mlékem, spíš bych ho nazvala obarvenou vodou . Koneckonců, to vše se odráží na našem zdraví . Když máme vlastní zvířata na pastvě . Víme, že jedí kvalitní a na živiny bohatou stravu. Kromě toho lze z mléka vyrábět i další výrobky, jako je sýr, tvaroh, sýřenina, kukuřičný chléb, máslo ….. . Nenechte se zmást pěknou bílou vodou v lahvi v obchodě.

3. Maso

 

bio maso

Pokud jde o maso, je opět velkou výhodou, že víme, co jíme, víme, čím jsme zvíře krmili a jak jsme se o něj starali.To vše se v konečném důsledku odráží na našem zdraví. Domácí maso je plné živin a je často chutnější než kupované maso , pro maso můžete chovat téměř všechna hospodářská zvířata, jako jsou kuřata, kachny, krůty, prasata, králíci, ale také krávy, kozy a ovce. Každé zvíře vyžaduje specifickou péči, speciální krmivo s vitamíny a speciální zázemí. Pro srovnání masa v obchodě , museli jste si koupit mražené kuře. Přinesli jste ho domů, rozbalili a zjistili, že je plné ledu, takže jste zaplatili nejen za váhu kuřete, ale také za váhu vody, která v něm byla zmrzlá, a nevíte, jak bylo zvíře chováno, a to jak z hlediska prostoru (mnoho kuřat je chováno téměř bez pohybu, aby rychle přibývala na váze), tak z hlediska živin (čím jsou zvířata krmena, často jsou zvířatům podávána různá chemická krmiva, aby rychle přibývala na váze). Nezapomeňte, že zdraví máme jen jedno .

4. Hnojivo

 

organické hnojivo

Chovem hospodářských zvířat získáme kromě vajec , mléka a masa také další výhodu v podobě hnojiva. Hnůj můžeme dále využít k dodání živin do půdy, kterou připravujeme pro zemědělské účely pěstování rostlin . hnojivo z domácích zemědělských rostlin je plné živin a dokonale obohatí půdu , není třeba platit za drahá chemická hnojiva, která jsou často plná neznámých a toxických látek . Co je dobré pro slinivku břišní

5. Ovoce

 

organické ovoce

Výsadbou ovocných stromů získáme nejen pěkné a klidné prostředí, ale také chutné zdravé ovoce bohaté na živiny a vitamíny. Nenechte se zmást krásným obrovským červeným jablkem na polici. K čemu je to dobré, když je plná chemikálií v podobě chemických hnojiv a nejrůznějších postřiků.Přírodní zdravé plody ze zahrady nelze nahradit nějakými. JEN pěkné ovoce obchodu . Ovocné stromy nám mohou dát spoustu chutného a zdravého ovoce, jako jsou švestky, hrušky, jablka, třešně, které lze zpracovat pro další využití, ať už na kvalitní zdravou pálenku nebo na vaření. Zvíře na n

6.  Zelenina

 

organická zelenina

Pokud jste jedli doma vypěstovanou zeleninu, okamžitě poznáte rozdíl oproti kupované. Jednoduchým příkladem jsou brambory . Domácí brambory mají zcela jinou chuť , barvu , tloušťku slupky a trvanlivost . Pokud používáte domácí hnojivo, víte, co jste do půdy vložili, a víte, že vypěstujete zdravou zeleninu. A to bez použití chemických hnojiv, která jsou pro nás často škodlivá.

7.  Včely 

 

organický med

Kvalitnímu horskému medu se nic nevyrovná. Včelaři vidí rozdíl mezi kupovaným a domácím medem . V obchodech často najdete med, který pochází pouze z jednoho druhu rostliny. Naopak, pokud máte včely v blízkosti lesa, včely vyrábějí med z mnoha různých druhů rostlin. Horský med je tmavší a mnohem zdravější, protože je směsí mnoha rostlin. Je třeba si položit otázku, zda je med získaný od včel, které se nacházejí v blízkosti velkých polí, skutečně zdravý? Je pyl z poprášené rostliny stejně zdravý jako přírodní pyl z květů horských luk ?

Rady a úvahy :

 

  • Díky skleníkům můžeme pěstovat i exotické rostliny ( např. rajčata, papriky ).
  • Rostliny a zvířata se vzájemně doplňují – zvíře poskytne živiny rostlině ve formě hnoje a rostlina zase poskytne živiny zvířeti ve formě potravy nebo částí rostliny, které nejíme.
  • Naši předkové byli velmi moudří , dokázali využít prostředí a získat z něj zdravé potraviny.
  •  Nenechme se zmást cenou a vzhledem výrobků v obchodech, ale podívejme se také na jejich kvalitu.
  • Myslíte si, že na Slovensku a v České republice máme stejné podmínky jako ve zbytku Evropy? Můj osobní názor je, že my jako Slované jdeme do háje a stáváme se otroky systému. 
  • Zanechte nám svůj názor v komentářích pod článkem

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button