Kuriozity z živočišné říšeZAJÍMAVOSTI O ZVÍŘATECH

Fakta o slonech – 10 nejzajímavějších faktů o slonech

Fakta o slonech – 10 nejzajímavějších faktů o slonech . Sloni jsou krásná zvířata , na Slovensku je můžete vidět pouze v zoo. Přečtěte si zajímavá a poučná fakta o těchto krásných tvorech.

 

1. Jsou to největší suchozemská zvířata na světě – Fakta o slonech

 

Velký slon Fakta o slonech

 

Slon africký je největší suchozemský savec na světě – samec měří v průměru 3 m a váží až 6 tun. Sloní samci dosahují plné velikosti až ve věku 35-40 let, což je polovina jejich průměrné délky života, protože divocí sloni se mohou dožít až 60-70 let. Ani slůňata nejsou nejmenší. Po narození mohou vážit až 120 kg .

2. Existují dva druhy slonů –

Fakta o slonech

 

Sloní rodina Fakta o slonech

Slon africký a asijský . Rozdíl mezi oběma slony je v uších. Tyto dva hlavní druhy mají několik dalších poddruhů.

3. Jejich chobot je opravdu obratný – Fakta o slonech

Sloni mají v chobotu asi 150 000 svalů. Slon dokáže sebrat burský oříšek , vyluštit ho, vyfouknout odpad a oříšek sníst. Sloni pijí chobotem, který při plavání drží nad hladinou a dýchají jím.

Slon – 9 nejkrásnějších druhů slonů na světě

4. Sloní kly jsou ve skutečnosti zuby

 

Sloní kly Fakta o slonech

Sloní kly jsou vlastně zuby , poprvé začínají slonům růst kolem 2 let. Kly slonů rostou celý život. Sloni používají kly k obraně , boji a při shánění potravy k vyhýbání se větvím, odstrkování a uchopování.

5. Sloni mají silnou kůži

 

Sloní kůže je na většině míst až 2,5 cm silná. Záhyby a vrásky na kůži mohou zadržovat až desetkrát více vody než rovná kůže, což je pomáhá ochlazovat . Pravidelným koupáním v prachu a blátě si udržují čistou kůži a chrání se před spálením.

Vypadávání vlasů? Jezte těchto 9 potravin, abyste zabránili vypadávání vlasů

6. Sloni stále jedí

 

Fakta o slonech Fakta o slonech

Sloni potřebují až 150 kg potravy denně, jídlem mohou strávit až 3/4 dne. Jedí tak často, že nemusí strávit ani polovinu snědeného jídla.

 

7. Komunikace slonů – Fakta o slonech

 

Sloni se dorozumívají mnoha způsoby – vydávají zvuky podobné troubení ( z nichž některé lidé neslyší ), řečí těla, hmatem a čichem. Komunikují také pomocí vibrací v zemi.

8. Slon po narození – Fakta o slonech

 

mladý slon

Sloni po narození jsou schopni stát již 20 minut po narození, po 1 hodině již mohou chodit. Po dvou dnech mohou držet krok se stádem.

 

9. Slon nikdy nezapomíná – Fakta o slonech

 

sloni

Sloní spánkový lalok ( oblast mozku spojená s pamětí ) je větší a hustší než u člověka – proto se říká „máš sloní paměť“.Fakta o slonech.

Slon – 9 najkrajších druhov slonov na svete

10. V minulém století bylo vyhubeno až 90 % afrických slonů.

 

Sloní kůže Fakta o slonech

Sloni jsou loveni pro své kly. Ochránci přírody dělají, co mohou, ale ne vždy se jim je podaří ochránit. V současné době žije v Africe odhadem 415 000 volně žijících slonů. Asijští sloni jsou také ohrožení a za poslední 3 roky se jejich počet snížil o 50 %.Ve volné přírodě jich žije už jen 45 000. Fakta o slonech.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button