PRASIATKAZemědělská zvířata

Plemena masných prasat : 10 nejlepších masných prasat

Plemena masných prasat mají různé výhody a nevýhody. Mít doma prasata je skvělé. Máte své domácí bio maso, i když ho není mnoho, ale alespoň víte, co jíte. V tomto příspěvku se dozvíte o různých plemenech prasat a o tom, co jednotlivá plemena nabízejí, a také o některých věcech, na které je třeba si u prasat dávat pozor. Doufám, že vám tyto informace pomohou při rozhodování, které plemeno bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám.

 

1. Yorkshire

 

Yorkshirské prase

Jorkšír je dnes nejoblíbenějším plemenem prasat v Severní Americe. Mají vztyčené uši a jsou jednobarevně bílé. Mají růžovou kůži a bílou srst. Praví jorkšíři nesmějí mít žádné zbarvení ani označení. Musí být jednotně bílé. Obvykle jsou velké a rychle rostou, což z nich činí nejoblíbenější plemeno. Jorkšírky jsou známé tím, že jsou dobré matky, což je u prasat dobrá vlastnost. Zlá matka si lehne na svá mláďata a udusí je. Jorkšír, který má bílou kůži, je velmi náchylný ke slunečnímu úpalu a potřebuje během dne snadný přístup do stínu.

Pokud hledáte prasata, která budou produkovat hodně masa, budou žít déle a budou produktivnější, měli byste zvážit prasata plemene yorkshire. Jorkšíři jsou schopni předávat tyto vlastnosti svým potomkům, takže jsou také dobrou volbou, pokud máte zájem o křížení plemen na vaší farmě. Chov prasat : Péče o selata

 

2. Duroc

 

Prase Duroc Plemena masných prasat

Druhým nejrozšířenějším plemenem prasat v Severní Americe je duroc. Durok je velmi výrazné plemeno, protože je to jedno z mála plemen prasat, která mají stálou červenou barvu. Mohou být od tmavě rezavě červené až po kaštanově červenou. Uši plemene duroc nejsou vztyčené, ale sklopené. Jsou známé svou dlouhověkostí a rychlým růstem, podobně jako jorkšíři.

Durokové jsou také známí tím, že nejen rychle přibírají na váze, ale také rychle nabírají svalovou hmotu. Když přibíráte, většinu váhy tvoří svalová tkáň, ne jen tuk. Durok pochází ze severní Evropy a v zimě má vyvinutou silnou kůži a hustou srst. Díky tomu je Duroc vhodný pro chladnější podnebí nebo pro venkovní použití. Tmavá kůže a srst snižují pravděpodobnost úpalu. Pokud máte zájem o prasata, která lze chovat alespoň částečně venku, pak je duroc vhodné plemeno.
12 nejlepších plemen hus pro chov na maso a vejce.

 

4. Landrace

 

Landrace

Landrace je bílé prase podobné jorkšírovi. Jeho uši jsou však spíše svěšené než vztyčené. Landrace je velké a dlouhé plemeno prasat, které bylo původně vyšlechtěno za účelem vytvoření dlouhověkých zvířat, která by produkovala více slaniny. Dlouhověká prasata mají také delší hrudní koše, což vede k většímu množství kotlet na jedno prase.

 

Samice landrace jsou známé svou vysokou dojivostí a velkými selaty, která rodí. Často se kříží s jinými plemeny, aby se zvětšila jejich velikost a mateřské schopnosti. Landrace je stejně jako všechna plemena bílých prasat velmi náchylná k úpalu a vyžaduje stálý přístup do stínu. Jsou proslulé svou schopností produkovat libové maso ze stehen a beder. Landrasy jsou celkově dlouhá, svalnatá prasata, která dávají více kilogramů masných výrobků než ostatní.

 

5. Meishan

 

Meishanské prase Plemena masných prasat

Meishan je čínské plemeno prasat. Mají pomalejší růst než mnohá jiná plemena masných prasat. Meishanská prasata bývají tučná, ale jejich maso má dobrou chuť, pravděpodobně díky nadbytku tuku, který se v mase nachází. Je známo, že meishanská prasata dospívají dříve. Mnohá z nich vyrostou už ve třech měsících!

Mejšanská prasata mají neobvykle velké vrhy. Meishan může mít vrhy o 15 až 17 selatech. Pokud hledáte prase, které vám bude rodit malá selata, může být Meishan tím pravým.

 

6. Chester White – Masná plemena prasat

 

Chester White pig (bílé prase)

Chesterské bílé prase je dalším masivním plemenem s bílým tělem a svěšenýma ušima. Chesterská bílá je odolné plemeno, které je známé svými vynikajícími mateřskými schopnostmi. Chesterská bílá se často kříží s jinými plemeny, aby se zlepšily její mateřské schopnosti, podobně jako u landrase. Chesterské bílé plemeno je stejně jako ostatní plemena běloušů velmi náchylné k úpalu a vyžaduje stálý přístup do stínu.
100 faktů o slepicích a jejich vejcích.

 

7. Hampshire – Plemena masných prasat

 

Hampshire

Křečci mají vztyčené uši. Jsou černé s bílým pruhem kolem břicha a boků. Pás může být úzký nebo široký, pokud zcela obepíná prase. Společnost Hampshires produkuje vysoce kvalitní libová jatečně upravená těla. Mají však schopnost nést gen, který způsobuje stresový syndrom prasat neboli PSS. PSS je stav, který způsobuje, že se prasata velmi snadno přetěžují. Prasata se dvěma geny PSS budou postižena závažně. PSS je recesivní genetická porucha. Prasata postižená PSS jsou stresována do té míry, že dochází k narušení svalové tkáně. To vede ke špatné kvalitě kostry a svalů.

Pokud máte křížence plemene Hampshire, ujistěte se, že nejsou postiženi genem PSS. Můžete to zjistit pomocí genetických testů, abyste se ujistili, že nejsou postiženi daným genem.

 

8. Pietrain

 

Prase Pietrain

Pietrain je snadno rozpoznatelné plemeno masných prasat bílé barvy s černými skvrnami. Často se označují jako „skvrny“. Prasata plemene Pietrain mají vztyčené uši. Pietrain je schopen produkovat vysoké výnosy libového masa. Je však známým nositelem genu, který způsobuje stresový syndrom prasat (PSS). Pietrain je o něco náchylnější k úpalu a úžehu tam, kde má bílou kůži. Z tohoto důvodu potřebuje za slunečných dnů přístup do stínu.

 

9. Hereford

 

Herefordské prase Plemena masných prasat

Plemeno hereford je považováno za jedno z novějších plemen masných prasat a je velmi charakteristické svým vzhledem. Pokud znáte plemena skotu, zjistíte, že selata herefordů mají stejné znaky a barvy jako plemeno od
skot z Herefordu. Tělo je červené a má bílé plochy na obličeji, pod břichem a alespoň dvě nohy by měly být bílé. Herefordi mají svěšené uši. Jsou oblíbená u malých farmářů a chovatelů, protože jsou velmi plodná a produkují tučnější produkty než některá běžnější plemena masných prasat.

Herefordi jsou vhodní pro zemědělce, kteří plánují vyhánět prasata na pastvu. Na pastvinách se jim daří dobře. Nejsou tak náchylní k úpalu jako některá jiná plemena, takže lépe snášejí pobyt na slunci.

 

10. Tamworth – Masná plemena prasat

 

  Plemena masných prasat Tamworth

Tamworth je často nazýván „druhým červeným plemenem“. Tamworthy mají vždy světle zlatočervenou barvu. Mají také vztyčené uši a velmi dlouhé čenichy, takže vypadají podobně jako divočáci. Tamworth je jedno z nejstarších plemen masných prasat. V porovnání s ostatními plemeny se více podobá divokým prasatům nebo prasatům osmnáctým. století. Tamworthové jsou menšího vzrůstu než některá dnes populární plemena. Příčiny vypadávání vlasů u mužů: hlavní viníci

Tamworthy jsou dobré matky s vynikající dojivostí. To je nesmírně důležitá vlastnost a schopnost. Matky s vysokou produkcí mléka vychovávají zdravější potomky. Čím více mléka, tím více selat. Tamworthové jsou vhodní pro venkovní nebo pastevní chov, protože jsou velmi odolní vůči úpalu. Mnoho tamworthských prasat je chováno s divočáky, aby vznikl speciální masný výrobek, který má více chuti než „tradiční“ vepřové maso.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button