ZdravíZDRAVÍ A VÝŽIVA

Co je dobré na bolest v krku – 12 přírodních léků

Což je dobré při bolestech v krku. 12 přírodních prostředků proti bolesti v krku. Bolest v krku znamená bolest, svědění nebo podráždění krku. Hlavním příznakem onemocnění je bolest v krku. Může se zhoršit, když se snažíte polykat, a můžete mít potíže s polykáním jídla a tekutin.

 

Co je dobré na bolest v krku

 

Co je dobré na bolest v krku

 

I když bolest v krku není natolik závažná, aby vyžadovala návštěvu lékaře, je stále bolestivá a může vám bránit v dobrém spánku. Naštěstí můžete použít domácí prostředky ke zmírnění bolesti a podráždění.

 

1. Mezi

 

Med rozmíchaný v čaji nebo užívaný samostatně je běžným domácím prostředkem proti bolesti v krku. Jedna studie zjistila, že med je při nočním kašli dokonce účinnější než běžné léky proti kašli. Další výzkumy ukazují, že med účinně hojí rány, což znamená, že může pomoci urychlit hojení bolestí v krku. Účinky medu 7 jedinečných účinků medu.

 

2. Slaná voda

 

Kloktání teplou slanou vodou může pomoci zklidnit bolest v krku a rozrušit sekrety. Je také známo, že pomáhá ničit bakterie v krku. Připravte si roztok slané vody z půl lžičky soli v plné sklenici teplé vody. Kloktejte ji, abyste snížili otok a udrželi hrdlo čisté. To by se mělo provádět přibližně každé tři hodiny.

 

3. Heřmánkový čaj – Co je dobré na bolest v krku

 

Heřmánkový čaj - Co je dobré na bolest v krku

 

Heřmánkový čaj je přirozeně uklidňující. Odedávna se používá k léčebným účelům, například ke zklidnění bolestí v krku. Často se používá pro své protizánětlivé, antioxidační a adstringentní vlastnosti.

 

Některé přehledové studie prokázaly, že inhalace heřmánkových par může pomoci zmírnit příznaky nachlazení, včetně bolesti v krku. Stejný přínos může mít i pití heřmánkového čaje. Může také stimulovat imunitní systém, aby pomohl vašemu tělu bojovat s infekcí, která způsobila bolest v krku.

 

4. Máta peprná – Co je dobré na bolest v krku

 

  Máta peprná - Co je dobré na bolest v krku

 

Máta peprná je známá svou schopností osvěžit dech. Bolest v krku mohou zmírnit také zředěné spreje s mátovým olejem. Máta peprná obsahuje mentol, který pomáhá ředit hleny a zklidňuje bolesti v krku a kašel. Máta peprná má také protizánětlivé, antibakteriální a antivirové účinky, které mohou podpořit hojení.

 

Nikdy nepoužívejte esenciální oleje, aniž byste je smíchali s nosným olejem, jako je olivový olej, olej ze sladkých mandlí nebo změkčený kokosový olej. Pro mátový olej smíchejte pět kapek esenciálního oleje s jednou uncí nosného oleje dle vlastního výběru. Nikdy nepolykejte éterické oleje.

 

5. Kloktání jedlé sody

 

Ačkoli se častěji používá kloktání slanou vodou, kloktání jedlou sodou smíchanou se slanou vodou může také pomoci zmírnit bolest v krku. Kloktání tohoto roztoku může zničit bakterie a zabránit růstu kvasinek a plísní.

 

 

6. Pískavice řecké seno

 

Pískavice řecké seno má mnoho zdravotních výhod. Má také mnoho podob. Můžete jíst semena pískavice řecké seno, používat lokální olej z pískavice řecké seno nebo pít čaj z pískavice. Co je dobré na bolest v krku, Čaj z pískavice řecké seno je přírodní lék na bolest v krku.

 

Výzkum dokazuje léčivé schopnosti pískavice řecké seno. Může zmírnit bolest a zničit bakterie, které způsobují podráždění nebo zánět. Pískavice řecké seno je také účinným antimykotikem.

 

7. Ibis kořen (Marshmallow rostlina)

 

Kořen ibišku  obsahuje látku podobnou hlenu, která pokrývá a zklidňuje bolest v krku. Stačí přidat trochu sušeného kořene do šálku vroucí vody a uvařit si čaj. Popíjení čaje dvakrát až třikrát denně může pomoci zmírnit bolest v krku.

 

Lidé s cukrovkou by se měli před užíváním kořene marshmallow poradit s lékařem. Některé studie na zvířatech ukazují, že může způsobit pokles hladiny cukru v krvi.

 

8. Kořen lékořice

 

Kořen lékořice se již dlouho používá k léčbě bolestí v krku. Nedávný výzkum ukázal, že je účinný, když se smíchá s vodou a vytvoří roztok na kloktání. Těhotné a kojící ženy by se měly tomuto léku vyhnout.

 

9. Červený jilm

 

Červený jilm obsahuje látku podobnou hlenu. Po smíchání s vodou vytvoří kluzký gel, který pokryje a zklidní hrdlo. Práškovou kůru zalijte vroucí vodou, zamíchejte a vypijte. Pomoci vám mohou také pastilky z břečťanu. Jilm červený je tradičním lékem na bolesti v krku.

 

10. Jablečný ocet

 

Jablečný ocet

 

Jablečný ocet má mnoho přírodních antibakteriálních použití. Četné studie prokazují jeho antimikrobiální účinky v boji proti infekcím. Díky své kyselé povaze může být použit k rozkladu hlenu v krku a zastavení šíření bakterií.

 

Pokud cítíte, že vás bolí v krku, zkuste zředit 1 až 2 polévkové lžíce jablečného octa v jednom šálku vody a kloktat. Poté si dejte malý doušek směsi a proces opakujte jednou nebo dvakrát za hodinu. Nezapomeňte mezi kloktáním pít hodně vody.

 

Jablečný ocet lze použít k léčbě bolesti v krku mnoha různými způsoby, v závislosti na závažnosti onemocnění a také na citlivosti vašeho těla na ocet. Nejprve se poraďte se svým lékařem nebo zdravotnickým pracovníkem.

 

 

11. Česnek – Co je dobré na bolest v krku

 

Česnek má také přirozené antibakteriální vlastnosti. Obsahuje alicin, organosulfátovou sloučeninu známou svou schopností bojovat proti infekcím. Účinky česneku.

 

Studie prokázaly, že pravidelné užívání česneku může pomoci předcházet viru nachlazení. Přidáním čerstvého česneku do stravy získáte také jeho antimikrobiální vlastnosti. Možná vám babička říkala, že na bolest v krku máte cucat stroužek česneku. Protože česnek má mnoho léčivých účinků, můžete ho vyzkoušet, i když si po něm možná budete chtít vyčistit zuby, abyste je ochránili před enzymy a zlepšili si dech.

 

12. Kajenský pepř nebo palivová omáčka

 

Kajenský pepř, který se často používá jako lék proti bolesti, obsahuje kapsaicin, přírodní sloučeninu, o níž je známo, že blokuje receptory bolesti.

 

Ačkoli to není vědecky prokázáno, požití kajenského pepře smíchaného s teplou vodou a medem může pomoci zmírnit bolest v krku. Pamatujte, že počáteční pocit pálení je běžný. Kajenský pepř byste neměli užívat, pokud máte v ústech otevřené rány. Začněte jen s několika kapkami pálivé omáčky nebo lehkým posypáním kajenským pepřem, protože obojí může být velmi pálivé.

 

Prostředky proti bolesti v krku pro kojence a děti 

 

Bolesti v krku u kojenců a malých dětí rozhodně nejsou příjemné, ale dobrou zprávou je, že samy o sobě jsou jen zřídka známkou lékařské pohotovosti. Nicméně léčba bolesti v krku u kojenců a dětí se může lišit. Zde je několik tipů a nápravných opatření:

 

Přidejte do dětského pokoje chladnou mlhu nebo zvlhčovač vzduchu. Vlhkost vzduchu může pomoci zmírnit bolest v krku.

Udržujte děti hydratované a povzbuzujte je, aby co nejvíce pily. Vyhněte se džusům nebo nanukům s velkým obsahem citrusů.

Dětem do 5 let byste neměli dávat tvrdé bonbony na kašel ani nic jiného, co by mohlo představovat riziko udušení. Při podávání kapek proti kašli dětem mladším 10 let buďte opatrní. Nedávejte med dětem mladším než 1 rok.

 

Prevence Co je dobré na bolest v krku

 

Abyste předešli bolestem v krku, nepřibližujte se k lidem, kteří jsou nemocní infekčním onemocněním, jako je chřipka nebo angína. Často si myjte ruce. Co je dobré na bolest v krku, Snažte se vyhýbat kořeněným nebo kyselým jídlům a nepřibližujte se k chemickým výparům nebo kouři, které by mohly způsobit zánět.

Vyhněte se sezení se zkříženýma nohama, protože to může ještě více omezit průtok krve do nohou a chodidel, což může přispět k problémům s krevním oběhem.

 

Léčba bez lékařského předpisu

 

Pokud přírodní prostředky nepomáhají, existuje několik volně prodejných možností léčby. Paracetamol může být účinný při bolestech v krku a může být podáván malým dětem.

 

Mezi další možné prostředky proti bolesti v krku patří eukalyptus, který se pravděpodobně nachází v přírodních pastilkách na krk a sirupech proti kašli.

 

Úplné zotavení Co je dobré pro bolest v krku

 

Bakteriální infekce, jako je angína, černý kašel a záškrt, jsou příčinou jen malého procenta bolestí v krku. Většina lékařů doporučuje vyhledat lékařskou pomoc pouze v případě závažných bolestí v krku, jako je bolest v krku s horečkou nebo při zduření krčních mandlí. Pivo na vlasy.

 

Vyzkoušením některých z těchto přírodních prostředků se můžete rychleji cítit lépe a ušetřit si návštěvu lékaře. Abyste se cítili co nejlépe, nezapomeňte pít hodně tekutin a dostatečně odpočívat.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button