PÉČE A UŽITEK PŘI VÝSADBĚUžitečné rostliny

Jak pěstovat chilli papričky a výběr druhu

Jak pěstovat pálivé chilli papričky a výběr druhu. Výběr a pěstování pálivých papriček Chilli papričky a pálivé omáčky jsou běžné všude, od občerstvení až po jídla v restauracích.

Soutěž o nejpálivější papriku vede k tomu, že každých několik let přicházejí na trh nové odrůdy. Ať už toužíte jen po troše pálivosti, nebo po papričce, ze které vám budou slzet oči, na výběr máte z desítek druhů, díky nimž jsou chilli papričky oblíbené po celém světě.

Jak pěstovat pálivé chilli papričky

 

Jak pěstovat pálivé chilli papričky

Pálivou papriku vždy nepoznáte podle názvu. Všechny papriky patří do rodu Capsicum, ale zde je uvedeno pět druhů paprik, které se pěstují. Nejčastěji pěstované druhy, jako jsou kajenské papričky, jalapeños a serranos, jsou Capsicum annuum. Mnoho asijských pálivých papriček, stejně jako papriček tabasco, je C. Frutescens. Habaneros a Scotch Bonnet jsou C. chinense.

Papriky „Aji“, jako jsou „Aji Amarillo“, „Aji Colorado“, „Aji Cristal“, patří do skupiny C. baccatum. A divoké chiltepíny a chilipiquíny z oblastí kolem Mexika jsou C. glabriusculum. Ať už jsou klasifikovány jakkoli, existuje mezi nimi velká rozmanitost.

 

Jak horké je horké?

 

Jak horké je horké

Teprve v roce 1912 přišel farmakolog Wilbur L. Scoville s poměrně důmyslnou, i když nepřesnou metodou měření relativní pálivosti chilli papriček.1 Zředil oleje z různých paprik v oslazené vodě a nechal dobrovolníky ochutnat. Scoville měřil, jak musí být paprikový olej zředěný, aby testující nezaznamenali žádnou štiplavost.

Sladká paprika měla nulovou hodnotu Scovilleho tepelných jednotek (SHU) a nastavila počáteční laťku. Hodnota jalapeños byla 2 500 SHU, což znamená 2 500 dílů cukrové vody na 1 díl extraktu jalapeño. Čím vyšší je SHU, tím je pepř pálivější. Papriky Habenero dosáhly 350 000 SHU. Stupeň hořlavosti, typy chilli papriček

 

Dnes vědci používají chromatografický přístroj, který je mnohem přesnější než Scovilleho metoda. Stejný druh chilli papriček pěstovaných v různých podmínkách se však může výrazně lišit svou pálivostí. Dvě pálivé papriky sklizené ze stejné rostliny mohou mít různou pálivost.

 

Většina odrůd se po dozrání změní ze zelené na červenou, žlutou nebo oranžovou. Anaheimy se často sklízejí ještě zelené, ale pokud se jalapeños a serranos nechají před sklizní zčervenat, jejich chuť často zesládne a zároveň se zvýrazní jejich ostrost. Z papriček jalapeňos se vyrábí oblíbená paprika chipotle. Pěstování jalapeño: kompletní průvodce

 

Některé chilli papričky jsou pouze pálivé , ale většina z nich má také výraznou chuť, od ovocné po kouřovou. Chilli papričky Habaneros mají poměrně vysoký počet SHU a výraznou citrusovou chuť.

Papričky poblano, které jsou jemné jako anaheimské papričky, mají tmavý nádech kouře a používají se do pokrmu chile rellenos. Předpokládá se, že kromě chuťové přitažlivosti této odrůdy stimuluje teplo (a následná bolest) produkci endorfinů, které po odeznění bolesti navozují pocit pohody.

Běžné druhy chilli papriček k pěstování – Jak pěstovat pálivé chilli papričky

 

Běžné druhy chilli papriček k pěstování - Jak pěstovat pálivé chilli papričky

Kromě výše uvedené botanické klasifikace se chilli papričky často dělí do skupin podle SHU a podle tvaru plodů. Zde jsou některé z nejoblíbenějších odrůd seřazené podle stupně pálivosti:

 

  • Aneheim: Dlouhé, kuželovité plody se středně tenkými stěnami. Střední až mírná pálivost (1 000 – 5 000 SHU)
  • Jalapeño: Krátké, špičaté papriky s mírným zúžením a silnými stěnami. Střední až mírná pálivost (2 000 – 5 000 SHU)
    Nejpálivější chilli na světě – 10 nejpálivějších papriček
  • Serrano: Krátké a štíhlé papriky se středně silnými stěnami. Střední až vysoká pálivost (10 000 – 25 000 SHU)
  • Cayenne: Dlouhé, tenké, zakřivené plody s tenkými stěnami (ideální pro sušení). Střední až vysoká pálivost (25 000 – 50 000 SHU)
  • Tabasco: Velmi krátké a špičaté, s tenkými stěnami. Středně vysoká pálivost (30 000 – 60 000 SHU).
  • Thajština: Malý a štíhlý, se stěnami. Více tepla než chuti. Středně vysoká pálivost (50 000 až 100 000 SHU).
  • Habanero: Krátké, hranaté plody s tenkými stěnami. Vysoká pálivost (150 000 – 350 000 SHU).
  • Duch: Krátké, hranaté, mírně se zužující plody s tenkými stěnami. Extrémně vysoká pálivost (1 000 000 SHU a více).

 

Tipy pro pěstování opravdu „pálivých“ paprik

 

Tipy pro pěstování opravdu pálivých paprik

Ačkoli výběr odrůdy jistě hraje velkou roli v tom, jak pálivé budou vámi vypěstované chilli papričky, existuje několik podmínek pěstování, které jejich pálivost zvyšují.

Vybírejte odrůdy s kratší vegetační dobou. Některé feferonky začínají kvést a plodit až na podzim, kdy se dny začínají zkracovat. Papriky s kratší vegetační dobou budou mít čas plně dozrát a rozvinout svou štiplavost.

Zdá se, že horké slunce a teplý vzduch a teplota půdy zvyšují pálivost paprik. Přestože počasí nemůžete ovlivnit, můžete půdu zakrýt černým igelitem, který zachytí a zvýší teplotu půdy.

Sázejte na suché straně. Neodmítejte vodu úplně, ale buďte skromní. Před dalším zaléváním nechte rostliny několik dní vyschnout. Chlapecké zimní boty – Jak správně vybrat

Lehce hnojte, zejména dusíkatými hnojivy, ale také kompostem. Spolu s minimem vody pěstujte rostliny na chudé straně. Papriky nestresujte, ale ani je nekazte. Založte je na jaře a pak je nechte, ať se o sebe postarají samy.

Nebojte se rostliny paprik zahustit. O to více se budou snažit nasadit plody.

 

Všestrannost – Jak pěstovat pálivé chilli papričky

 

Všestrannost - Jak pěstovat pálivé chilli papričky

Jak pěstovat pálivé chilli. Pěstování chilli papriček s různým stupněm pálivosti vám nabízí mnoho možností využití. Do omáčky, která je jedním z nejoblíbenějších způsobů použití chilli papriček, můžete použít několik druhů. Lze je plnit, grilovat, péct a dusit, přidávat do polévek, gulášů a marinád. Většina odrůd se dobře suší a lze je namlít a použít jako koření k ochucení téměř všech pokrmů, které v kuchyni připravujete.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button