Recepty

Jak připravit chřest – nejlepší recept

Jak připravit chřest? Pokud jste bílý chřest ještě nikdy neviděli, natož abyste s ním pracovali, je to nádherná zelenina. Lze s ním vařit stejnými způsoby jako s běžným zeleným chřestem, ale jeho chuť je jemnější a delikátnější, s lehkou hořkostí. Tento pokrm z německého bílého chřestu (spargel) se snadno připravuje i podává.

 

Jak připravit chřest

 

Jak připravit chřest

 

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 10 min.
  • Celkem: 40 min.
  • Počet porcí: 4 porce

 

Při přípravě chřestu můžete zdřevnatělé stonky buď odříznout, nebo je ohnout v místě přirozeného zlomu, který bývá obvykle asi centimetr u báze. Někdy se při ohýbání dozadu snadno a přirozeně zlomí. Jak připravit chřest.

 

Postupujte podle těchto pokynů. Podávejte je s rozpuštěným máslem a lahůdkovou šunkou, vařenou i sušenou (jako je prosciutto). Jídlo doplní suché bílé víno. Nejlepší recept na těsto na pizzu.

 

Suroviny

 

Suroviny

 

  • 1 čajová lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce nesoleného másla
  • půl kg bílého chřestu

 

Recept Jak připravit chřest

 

Recept Jak připravit chřest

 

  1. Shromážděte ingredience.
  2. Naplňte hrnec nebo kastrol s těsně přiléhající pokličkou do poloviny vodou a přidejte sůl, cukr a máslo.
  3. Přikryjte a na prudkém ohni přiveďte k mírnému varu.
  4. Chřest očistěte tak, že odlomíte dřevnatý konec každého výhonu, který se přirozeně ohýbá.
  5. Pomocí škrabky na zeleninu začněte asi 1,5 cm od špičky každého výhonu a oloupejte zbývající tvrdou vnější vrstvu.
  6. Připravený chřest vložte do hrnce buď naležato, nebo nastojato do chřestového košíku, který se vejde do vysokého hrnce na chřest nebo špagety. Přikryjte a snižte teplotu na střední stupeň, aby se voda vařila.
  7. Chřest vařte 8 až 10 minut, nebo dokud nůž zapíchnutý do jednoho stonku nevyjde hladký.
  8. Vyjměte je z pánve a nechte okapat. Ihned podávejte se šunkou, rozpuštěným máslem, vařenými novými bramborami a případně holandskou omáčkou.
  9. Jak změkčit vlasy: 5 přírodních způsobů

Tipy

 

Tipy

 

  • Pokud používáte vysoký hrnec na chřest, může být užitečné svázat chřest do svazků kuchyňským provázkem, aby se vám lépe přenášel.
  • Vařený bílý chřest je skvělou přílohou k šunce a vařeným novým bramborám s rozpuštěným máslem nebo holandskou omáčkou.
  • Vařený chřest je také dobrý s trochou citronové šťávy a strouhané citronové kůry, kterou posypeme po pouhém povaření.
  • Velmi dobře se hodí také k jednoduchému pokrmu z grilovaných krevet nebo mušlí, případně ke grilovanému kuřecímu nebo vepřovému masu. Šunka a chřest jsou obzvláště vhodným pokrmem s německým nádechem.

Jak skladovat vařený chřest

 

Jak skladovat vařený chřest

 

Uvařený chřest vydrží v zakryté nádobě až tři až čtyři dny. Jak připravit chřest. Můžete ji jednoduše ohřát na sporáku. Vaření v mikrovlnné troubě se raději vyhněte, protože byste mohli ztratit příliš mnoho vody.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button