ZdravíZDRAVÍ A VÝŽIVA

Proč jíst švestky – 10 výhod švestek

Proč jíst švestky – 10 důvodů. 10 výhod konzumace švestek pro vaše tělo. Věděli jste, že švestky jsou nejen chutné, ale že jejich konzumace má i úžasné zdravotní účinky?

 

Proč jíst švestky

 

Proč jíst švestky

 

Švestky patří do stejné čeledi jako meruňky, broskve a nektarinky, ale tím jejich podobnost končí. Ve skutečnosti nabízejí švestky mnohem větší rozmanitost než ostatní peckoviny v jejich rodokmenu. Z hlediska velikosti a barvy mohou být švestky fialové, žluté, oranžové a červené a mohou být velké nebo malé.

 

Před tisíci lety se v Číně začaly pěstovat švestky. Odtud se nakonec dostaly do Japonska, Ameriky a některých částí Evropy. Dnes se na celém světě pěstuje více než 2 000 odrůd švestek. Nyní, když už znáte trochu historie švestek, probereme si, jaké zdravotní výhody jejich konzumace přináší (pozor, je jich mnoho!).

 

Zdravotní přínosy konzumace švestek

 

Zdravotní přínosy konzumace švestek

 

Vitamín C obsažený ve švestkách pomáhá tělu budovat svaly, vytvářet cévy, regenerovat a je také dobrý pro oči. Zde jsou další zdravotní výhody sušených švestek:

 

1. Snížení krevního tlaku

 

  Snížení krevního tlaku

Podle studie z roku 2010 měli účastníci, kteří pili švestkovou šťávu a jedli sušené švestky, nižší krevní tlak než kontrolní skupina bez sušených švestek. jak vyvolat stolici

 

2. Ochrana před poškozením buněk/rakovinou

Antokyany – červenomodré barvivo obsažené ve švestkách – pomáhají odstraňovat škodlivé volné radikály. To zase pomáhá chránit tělo před rakovinou a poškozením buněk.

 

3. Ideální pro hubnutí

 

  Ideální pro hubnutí

Chcete zhubnout a zeštíhlit svůj pas? Výzkumníci z Liverpoolské univerzity rozdělili 100 lidí s nadváhou do dvou skupin; jedna skupina jedla sušené švestky každý den po dobu 12 týdnů a kontrolní skupina je nejedla. Osoby ze skupiny se švestkami zhubly v průměru 4,4 kg a v obvodu pasu se jim ubralo jeden centimetr.

 

4. Nízký obsah kalorií

 

  Nízký obsah kalorií

Malá švestka s 30 kaloriemi je nejen skvělou svačinkou, ale také pomáhá uspokojit chuť na sladké. Vzhledem k tomu mohou být sušené švestky ideální pro ty, kteří drží dietu nebo chtějí snížit příjem kalorií.

  
5. Skvělé pro zdraví kostí – Proč jíst sušené švestky

Podle studie měli lidé, kteří jedli sušené švestky a užívali doplňky s vitaminem D a vápníkem, výrazně lepší hustotu kostí v oblasti páteře a předloktí než skupina, která jedla sušené švestky a užívala stejné doplňky.

 

6. Účinné pro zmírnění zácpy

Sušené švestky jsou plné vlákniny a je známo, že sušené švestky pomáhají při zácpě. Nedávná studie zjistila, že skupina 51 lidí (všichni dospělí), kteří se potýkali se zácpou, pociťovala po konzumaci švestek úlevu od příznaků.

7. Zlepšuje paměť a zdraví mozku

Proč jíst švestky? Výzkum prokázal, že antioxidanty mohou zpomalit rozvoj Alzheimerovy choroby. Švestky jsou plné antioxidantů a obsahují také antokyanin a kvercetin, které jsou prospěšné pro zdravý mozek.

 

8. Zlepšuje zdraví srdce – proč jíst švestky

 

Zlepšuje zdraví srdce - Proč jíst sušené švestky

Středně velká čerstvá švestka obsahuje 113 mg draslíku, takže její přidání do jídelníčku je skvělým způsobem, jak snížit riziko mrtvice a regulovat vysoký krevní tlak.

 

9. Pomáhají předcházet cukrovce

Podle odborníků na zdraví může nízký glykemický index švestek pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi, což vede ke snížení rizika vzniku cukrovky 2. typ.

 

10. Ničí buňky rakoviny prsu – Proč jíst sušené švestky?

 

Ničí buňky rakoviny prsu - Proč jíst sušené švestky?

 

První studie naznačují, že léčba rakovinných buněk švestkovým extraktem může úspěšně ničit agresivní rakovinné buňky, zatímco okolní zdravé buňky zůstávají léčbou nepoškozeny.
Obsahují také zdravou směs vitaminů a minerálů, které pomáhají při srážení krve, zvládání stresu, snižování únavy, zdravé tvorbě červených krvinek a celkové podpoře imunitního systému.

 

Výživové údaje o švestkách

Švestky mají nízký obsah kalorií (30 g na 100 g), obsahují převážně sacharidy (9,6 g na 100 g), zanedbatelné množství tuku (<0,1 g) a přibližně 1 g bílkovin na 100 g.

Švestky se dobře zmrazují, ale před zmrazením je třeba je zbavit pecky.

Vysoký obsah cukru – Proč jíst švestky

 

Švestky mají přirozeně vysoký obsah ovocných cukrů, které tělo rychle zpracovává na energii, ale tento proces lze zpomalit, pokud se konzumují s bílkovinami, které pomáhají zpomalit uvolňování cukrů.

 

Je možné být alergický na švestky?

Spolu s celerem a jablky spadají švestky do kategorie alergie na pyl břízy, která vyvolává alergickou reakci způsobující svědění a otok úst nebo krku. Proč jíst švestky.

Příznaky alergie se obvykle rychle rozvinou a v případě nežádoucí reakce na švestky byste se měli poradit s lékařem. V případě závažné anafylaktické reakce okamžitě zavolejte záchrannou službu a lékařskou pomoc.

 

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button