Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Anglický setr: charakteristika plemene a výchova

Anglický setr je plemeno psa, které pochází ze Spojeného království a patří do skupiny loveckých psů. Toto plemeno je známé svou dlouhou srstí se zvláštním skvrnitým zbarvením, které může být zlatobílé, červenobílé, černobílé nebo černohnědobílé. Anglický setr je přibližně 60 cm vysoký a váží 25 až 30 kg. Jeho protáhlá hlava s dlouhým nosem a elegantní tělo z něj dělají nápadného a ušlechtilého psa.

 

Anglický setr

 

Anglický setr

 

Anglický setr byl původně vyšlechtěn k lovu drůbeže a jiných ptáků. Toto plemeno je vhodné pro lov, ale může být i skvělým rodinným společníkem. Anglický setr je laskavý, dobromyslný a velmi dobře vychází s lidmi i zvířaty. Díky svým silným povahovým vlastnostem a schopnosti rychle se učit je mezi majiteli oblíbený. Pokud hledáte aktivního, inteligentního a věrného psa, může být anglický setr skvělou volbou.

 

Historie a původ

 

Historie a původ

 

Anglický setr je lovecký pes, který pochází ze Spojeného království. Jeho původ sahá až do středověku, kdy se k lovu drůbeže používali dlouhosrstí ptačí psi. V 19. V 19. století vybíral chovatel pointerů Edward Llewellin ty nejkrásnější setry do chovu. Museli splňovat exteriérové, ale i silné charakterové vlastnosti.

V roce 1860 zavedl první chov štěňat anglického setra. Postupně se stali populárními po celém světě a dnes jsou oblíbenými společníky a loveckými psy. Anglický setr je známý svým zvláštním způsobem práce, kdy upozorňuje na zvěř podobně jako setr zvláštním postojem, tzv. „vystavuje“, často u něj sedí.

Existuje několik typů anglických setrů, včetně Llewellinova setra, který je pojmenován po Edwardu Llewellinovi. Tento typ setrvačníku se vyznačuje menší velikostí a rychlejší pohyblivostí než ostatní typy.

Anglický setr je známý svou krásou, inteligencí a schopností pracovat jako lovecký pes. Jeho původ a historie z něj činí zajímavé plemeno pro mnoho majitelů psů.

Fyzické vlastnosti

 

Fyzické vlastnosti

 

Výška a hmotnost

 

Anglický setr je plemeno středně velkého psa. Výška psa by se měla pohybovat v rozmezí 65 až 68 centimetrů v kohoutku, zatímco výška feny by měla být menší, 61 až 65 centimetrů. Hmotnost anglického setra se pohybuje mezi 23 a 30 kilogramy.

Srst a barvy

 

Srst anglického setra je hedvábně jemná a středně dlouhá. Existuje několik barev, zejména bílá v kombinaci s jinými barvami. Barvy mohou být dvoubarevné nebo tříbarevné, zlatobílé, červenobílé, černobílé a černohnědobílé.

Hlava, oči a uši

 

Anglický setr má protáhlou hlavu s dlouhým nosem. Charakteristický je velmi nápadný týlní hrbol a výrazná zarážka. Oči jsou hnědé, v závislosti na barvě mohou být světlejší. Uši jsou velké a svěšené, pokryté měkkou srstí. Ocas je dlouhý a pokrytý dlouhou měkkou srstí.

 

Celkově je anglický setr vysoký, aktivní pes, který se hodí k lovu, ale také jako láskyplný společník. Díky své přátelské a dobromyslné povaze je tento pes ideálním společníkem pro rodiny s dětmi.

 

Povaha a chování Anglický setr

 

Povaha a chování Anglický setr

 

Anglický setr je známý svou přátelskou a láskyplnou povahou. Je to velmi milující pes, který má rád společnost lidí i zvířat. Má mírnou a klidnou povahu, ale zároveň je to pes plný energie a života.

Tento pes má velmi společenskou povahu a dokáže dobře vycházet s každým. Je to pes, který si rád hraje a má rád pohyb. Jeho živé chování a radost z pohybu z něj dělají vynikajícího společníka pro děti.

Anglický setr je také velmi oddaný a věrný pes. Miluje svou rodinu a dělá vše pro to, aby ji ochránil. Má mírnou a trpělivou povahu, takže se dobře snáší s ostatními domácími zvířaty.

Celkově je anglický setr skvělým společníkem pro každého, kdo má rád aktivní život a těší se ze psí společnosti. Jeho přátelská a laskavá povaha z něj dělá vynikajícího rodinného psa, který se dokáže dobře přizpůsobit jakémukoli prostředí. Tipy pro péči o vlasy

 

Školení a vzdělávání

 

Školení a vzdělávání

 

Anglický setr je velmi inteligentní pes a těší ho každá nová věc, kterou se může naučit. Navzdory své inteligenci a dobrosrdečnosti dokáže být někdy tvrdohlavý. Abychom předešli jeho tvrdohlavosti, je třeba mu stanovit jasná pravidla, a tím vymezit, co si může a nemůže dovolit.

Výchova anglického setra by měla být důsledná a vyvážená. Pes potřebuje rovnováhu a stabilitu, aby se cítil bezpečně a správně se vyvíjel. Důležité je, aby výchova začala co nejdříve, nejlépe již v štěněcím věku. Výchova by měla být založena na pozitivní motivaci, odměňování chování a ignorování nežádoucího chování. Lovecké psy 15 nejlepších plemen psů pro lov

Výcvik anglického setra by měl být založen na trpělivosti a pozitivní motivaci. Pes má skvělou paměť a rychle se učí novým věcem. Školení by mělo probíhat postupně a nemělo by se zapomínat na opakování již naučených věcí. Anglický setr rád pracuje a potřebuje fyzickou i duševní stimulaci. Proto je vhodné zařadit do výcviku různé aktivity, jako je agility, práce ve vodě nebo hledání předmětů.

Při výcviku a výchově anglického setra je důležité brát v úvahu jeho povahu. Pes je oddaný své rodině a potřebuje s ní být co nejvíce. Někdy může být trochu tvrdohlavý, takže potřebuje důsledný a vyvážený výcvik. Anglický setr obvykle dobře vychází s dětmi a ostatními psy.

 

Zdraví a péče

 

Anglický setr je považován za odolného psa, který se průměrně dožívá 11 až 13 let. Někteří jedinci se však dožívají až 15 let. Aby se váš anglický setr dožil co nejvyššího věku, je třeba mu věnovat odpovídající péči.

Jedním z nejdůležitějších aspektů péče o anglického setra je zajištění dostatečného pohybu. Toto plemeno potřebuje hodně fyzické aktivity, například běh, procházky nebo hry. Je důležité, aby byl váš pes dostatečně fyzicky aktivní, aby si udržel zdraví a kondici.

Kromě toho je třeba věnovat pozornost také jeho výživě. Anglický setr potřebuje vyváženou stravu, která mu poskytne všechny potřebné živiny. Doporučuje se podávat mu kvalitní krmivo pro střední a velká plemena psů. Důležité je také dodržovat správné porce a nekrmit ho příliš mnoha pamlsky.

Při péči o anglického setra je také důležité dbát na jeho zdraví. Toto plemeno je náchylné k určitým zdravotním problémům, jako je dysplazie kyčelních kloubů, epilepsie nebo oční problémy. Proto je důležité pravidelně navštěvovat veterináře a nechat pravidelně kontrolovat jeho zdravotní stav.

 

V neposlední řadě je důležité pečovat o jeho srst. Anglický setr má dlouhou a hustou srst, která vyžaduje pravidelnou péči, například kartáčování a stříhání. Je také důležité pravidelně kontrolovat jeho uši a zuby, aby se předešlo možným zdravotním problémům. Rodinní psi 10 nejlepších rodinných psů

Celkově je péče o anglického setra důležitá pro jeho zdraví a dlouhověkost. Správnou stravou, dostatkem pohybu a pravidelnou péčí o zdraví a srst můžete zajistit, aby byl váš pes zdravý a spokojený.

 

Anglický setr jako společník

 

Anglický setr je plemeno, které se hodí jako společník. Svou milou a přátelskou povahou si získává srdce mnoha lidí. Tento pes je vhodný pro rodiny a jednotlivce, kteří hledají věrného a oddaného psa.

Anglický setr je rodinný pes, který dobře vychází s dětmi a jinými domácími zvířaty, pokud je správně socializován. Je to společenský pes, který si rád hraje a má rád pozornost lidí. Anglický setr je také inteligentní pes, který se rychle učí a dokáže se dobře přizpůsobit různým situacím.

Při výběru anglického setra jako společníka je důležité zajistit mu dostatek pohybu a pravidelný výcvik. Tento pes je aktivní a potřebuje hodně pohybu a podnětů. Proto by měl mít přístup k dostatku venkovního prostoru a příležitostí k běhání a hraní.

Anglický setr má také své specifické požadavky na péči o srst. Jeho srst je dlouhá a hedvábně jemná, a proto vyžaduje pravidelnou péči a úpravu. Aby byla zdravá a krásná, je třeba ji pravidelně kartáčovat a zastřihovat.

Anglický setr je skvělým společníkem pro rodiny a jednotlivce, kteří hledají věrného a oddaného psa s přátelskou povahou. Tento pes však vyžaduje pravidelnou péči a dostatek pohybu a podnětů, aby byl zdravý a šťastný.

 

Anglický setr v lovu

 

Anglický setr je plemeno psa, jehož použití je nejčastěji spojováno s lovem. Tento lovecký pes byl vyšlechtěn jako setr, což znamená, že jeho úkolem je najít zvíře a upozornit lovce na jeho přítomnost. Anglický setr umí výborně pracovat s ukazovátkem, které ukazuje směr, kde se zvíře nachází.

Anglický setr je hbitý a rychlý pes, který se pohybuje s lehkostí a grácií. Je to pes, který má velmi dobrý zrak a čich a dokáže odhalit přítomnost zvířete i na velkou vzdálenost. Jeho povaha je velmi příjemná a přátelská, což z něj dělá vynikajícího společníka pro lovce i celou rodinu.

Anglický setr je ideální pro lovce, kteří hledají věrného a spolehlivého psa, který jim pomůže při lovu. Díky svým schopnostem a vlastnostem je ideální pro lov různých druhů zvěře, jako jsou bažanti, zajíci, ale také srnčí a divoká prasata.

Při lovu se anglický setr používá jako vábnička, která upozorní lovce na přítomnost zvířete. Lovci ji často používají také při lovu bažantů, kdy je jejím úkolem najít bažanta a ukázat směr, kde se nachází. Anglický setr je také výborný v práci s ukazovátkem, které ukazuje směr, kde se zvíře nachází.

Díky své obratnosti a rychlosti je anglický setr vhodný také pro lov v terénu, kde je zapotřebí rychlost a schopnost rychle se přizpůsobit změnám terénu. Jeho schopnosti a vlastnosti z něj činí vynikajícího loveckého psa a ideálního společníka pro každého lovce.

 

Srovnání s jinými plemeny

 

Porovnání anglického setra s jinými plemeny vám pomůže rozhodnout se, zda je to pro vás to pravé plemeno. V této části se budeme zabývat srovnáním s irským setrem, gordonským setrem a španělem.

 

Srovnání s irským setrem

 

Anglický setr a irský setr jsou dosti podobná plemena. Obě plemena jsou lovečtí psi, kteří byli vyšlechtěni k vyhledávání a bodování zvěře. Anglický setr však bývá méně tvrdohlavý a více oddaný své rodině než irský setr. Anglický setr má také kratší uši a kratší srst než irský setr.

 

Srovnání s Gordon Setter

 

Gordonský setr je další lovecké plemeno, které se vzhledem podobá anglickému setrovi. Gordonský setr však bývá větší a těžší než anglický setr. Obě plemena mají dlouhou srst, ale gordonský setr má obvykle hrubší a drsnější srst než anglický setr.

 

Srovnání se Španěly

 

Dalším plemenem, které je často přirovnáváno k anglickému setrovi, je španěl. Španěl a anglický setr mají podobné vlastnosti, jako je oddanost rodině a dobrá povaha. Nicméně španěl bývá menší a lehčí než anglický setr. Španěl má také kratší srst a menší uši než anglický setr.

Celkově je anglický setr skvělým plemenem pro ty, kteří hledají oddaného společníka a loveckého psa. Porovnání s jinými plemeny vám pomůže rozhodnout, zda je to pro vás to pravé plemeno.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button