Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Neapolský mastif: charakteristika plemene

Neapolský mastif, známý také jako Mastino Napoletano, je jedním z největších a nejtěžších psích plemen na světě. Toto plemeno původem z Itálie má robustní tělo s širokou hlavou a velmi silnými čelistmi. Dospělí samci dosahují hmotnosti až 70 kg a výšky v kohoutku 75 cm, zatímco samice jsou obvykle menší a lehčí.

 

Neapolský mastif

 

Neapolský mastif

 

Neapolský mastif je známý svou volnou kůží na krku a klidnou a inteligentní povahou. Je to vynikající společník a hlídací pes, který může sloužit i jako ochrana domova. Toto plemeno je však poněkud dominantní a vyžaduje důslednou výchovu a výcvik. Má řadu barevných variant, včetně šedé, černé, hnědé a plavé.

Pokud hledáte psa, který je velký, silný a zároveň klidný a inteligentní, pak by pro vás neapolský mastif mohl být tou správnou volbou. V tomto článku se dozvíte více o tomto zajímavém plemeni, jeho vlastnostech, temperamentu a dalších zajímavostech.

 

Historie

 

Historie

 

Neapolský mastif má kořeny ve starém Římě, kde byl používán jako hlídací a bojový pes. Tento molossoidní pes byl vždy velmi oblíbený a jeho původ sahá až do roku 1. století př. n. l.

Ve středověku se neapolský mastif používal jako hlídací pes a ochrana majetku a rodin. Pojem „neapolský mastin“ se poprvé objevil ve 13. století. století, kdy ho používal básník Dante Alighieri.

V 20. století byl neapolský mastif na pokraji vyhynutí, ale díky úsilí italských chovatelů byl zachráněn. V roce 1946 se v Neapoli konal velký výstavní zápas, na kterém se sešlo mnoho molossoidních psů a mezi nimi i neapolský mastif. Tento zápas byl pro neapolského mastifa velmi důležitý, protože se výrazně zlepšil jeho vzhled a byl zapsán do standardu plemene.

Dnes je neapolský mastif oblíbený po celém světě a používá se jako hlídací pes, pes pro ochranu rodiny a společník. Jeho velké tělo, silné svaly a robustní stavba z něj dělají impozantního psa, který je schopen chránit své majitele a jejich majetek. Psi na medvědech

 

Charakteristika plemene

 

Charakteristika plemene neapolský mastif

 

Neapolský mastif, známý také jako Mastino Napoletano, je mohutné molossoidní plemeno pocházející z Itálie. Tento pes je známý svou robustností a silou, což se odráží v jeho vzhledu, temperamentu a pohybu.

Vzhled

Neapolský mastif je těžký a mohutný pes s výškou až 75 cm a hmotností až 70 kg. Jeho trup je velký a silný, má hluboký hrudník a na obličeji a krku značné množství vrásek. Jeho oči jsou tmavé a oválné, uši jsou středně velké a mají trojúhelníkový tvar. Zbarvení může být šedé, plavé, černé, hnědé nebo šedé.

Příroda

Neapolský mastif je klidný, dominantní, inteligentní a věrný pes. Má tendenci být agresivní, pokud se cítí ohrožen nebo pokud ho někdo napadne. Jeho povaha vyžaduje důslednou výchovu a socializaci, aby se stal dobrým rodinným psem. Je to pes, který dobře vychází s dětmi, ale může být ostražitý vůči cizím lidem.

 

Pohyb

Neapolský mastif je těžký pes, který se pohybuje pomalu a opatrně. Jeho pohyb je plachý a neobratný, ale když se potřebuje bránit nebo chránit svého majitele, dokáže být velmi rychlý a mrštný. Jeho čenich je citlivý a dokáže vycítit nebezpečí na velkou vzdálenost.

Zdraví

Neapolský mastif je náchylný k některým zdravotním problémům, jako je přehřátí a oční choroby. Je důležité, aby byl pravidelně kontrolován veterinářem a udržován v dobré fyzické kondici. Jeho životnost je přibližně 8 až 10 let.

 

Chov

 

Chov neapolského mastifa

 

Neapolský mastif je plemeno, které od svého majitele vyžaduje určitou pozornost a péči. Toto plemeno je vhodné pro zkušené chovatele, kteří mají zkušenosti s velkými psy. Tipy pro péči o vlasy

Školení

Výchova a výcvik neapolského mastifa by měly být založeny na pozitivním posilování a motivaci. Toto plemeno je inteligentní, ale může být tvrdohlavé, takže je důležité mít při výcviku trpělivost a důslednost. Neapolský mastif je velmi oddaný a věrný svému majiteli, takže výcvik by měl být založen na pozitivní zkušenosti.

Nátěry

Srst neapolského mastifa je krátká, hustá a přiléhá k tělu. Barvy jsou různé, včetně šedé, černé a žluté. Srst tohoto psa nevyžaduje velkou péči, stačí ji pravidelně česat a kartáčovat.

 

Chovatelé

Chovatel neapolského mastifa by měl mít zkušenosti s chovem psů velkých plemen. Je důležité, aby chovatel měl dobré znalosti o výcviku a výživě tohoto plemene. Neapolský mastif vyžaduje hodně pohybu a prostoru, proto by mu chovatel měl být schopen poskytnout dostatečný prostor a péči.

Standardní

 

Standardní

 

Podle standardu FCI (Fédération Cynologique Internationale) má neapolský mastif kohoutkovou výšku 65-75 cm a hmotnost 60-70 kg. Fena má v kohoutku výšku 60-68 cm a váží 50-60 kg. Toto plemeno má silnou stavbu těla s mohutným tělem a velkou hlavou. Charakteristickým znakem neapolského mastifa je volně visící kůže na krku a na ocase, která se obvykle musí stříhat. Italská plemena psů : TOP 15 psů z Itálie

 

Kulturní reference

 

Neapolský mastif je plemeno psa s bohatým kulturním odkazem. V mnoha filmech a knihách vystupuje jako hrdinský a mocný pes, například v sérii o Harrym Potterovi, kde ho Hagrid používá jako svého strážce.

Toto plemeno je také známé pro své chomáčky na uších a ocase, které se dnes již nepovažují za etické a v mnoha zemích jsou zakázány. 10 největších plemen psů na světě

Neapolský mastif je příbuzný s dalšími plemeny, jako je pinč, knírač, švýcarský salašnický pes a italský korso. Díky své velikosti a těžkému tělu patří k největším psům na světě.

Chování neapolského mastifa se vyznačuje silným temperamentem a ochranitelskými instinkty. Jeho tesáky jsou také velmi silné a mohou způsobit vážná zranění.

Historicky byl neapolský mastif používán jako hlídací pes a bojovník. Její původ sahá až do starověkého Říma, kde se používala k boji a lovu divokých zvířat.

Celkově je neapolský mastif plemeno s bohatou historií a kulturním odkazem, které si získalo srdce mnoha milovníků psů po celém světě.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button