PtáciPTÁCI A PAPOUŠCI

Papoušek vlnkovaný: Chov a péče

Papoušek vlnkovaný. Pokud hledáte společníka, který vám bude dělat společnost a nebude vyžadovat příliš mnoho péče, možná byste měli zvážit chov papouška vlnkovaného, známého také jako andulka. Tento pták je nenáročný na péči a může být chován v kleci nebo ve venkovní voliéře. Papoušek vlnkovaný je chytrý řečník a lze ho chovat i pro chovné účely.

 

Papoušek vlnkovaný

Papoušek vlnkovaný

 

Papoušek vlnkovaný má štíhlou postavu a jeho barevné variace zahrnují modrou, zelenou, žlutou a bílou barvu. Tento pták je známý svou schopností učit se různé zvuky a slova, což z něj činí oblíbeného domácího mazlíčka. Při správné péči se cherubín může dožít až 14 let. Pokud se rozhodnete papouška vlnkovaného chovat, budete potřebovat vhodnou klec a kvalitní krmivo, aby byl váš pták zdravý a spokojený.

Chov papoušků Papoušek vlnkovaný

 

Chov papoušků Papoušek vlnkovaný

 

Papoušek vlnkovaný, jinak známý jako andulka, je jedním z nejoblíbenějších druhů papoušků v domácnostech. Pokud se ho rozhodnete chovat, musíte se postarat o jeho základní požadavky, péči a vybrat vhodnou klec a hračky.

Základní požadavky

Papoušek vlnkovaný je společenský druh, a proto by měl být chován v párech nebo skupinách. Pokud si ji ponecháte samostatně, musíte jí věnovat dostatek pozornosti a času. Jeho klec by měla být dostatečně velká, aby se v ní mohl pohybovat a provádět cviky.

Papoušek vlnkovaný potřebuje pravidelný přístup k čerstvé vodě a kvalitní potravě. Jeho strava by se měla skládat ze semínek, ovoce, zeleniny a vitaminových doplňků. Andulka a její chov

Péče o papouška vlnkovaného

 

Péče o papouška vlnkovaného

 

Péče o papouška vlnkovaného zahrnuje pravidelné čištění klece, krmení a péči o peří. Papoušek vlnkovaný si často čistí peří, ale mohou se mu vytvořit uzlíky, které je třeba odstranit.

Kromě toho je důležité věnovat pozornost jeho zdraví a pravidelně ho brát k veterináři na preventivní prohlídky. Šampon na vlasy

Výběr klece Papoušek vlnkovaný

Při výběru klece pro papouška vlnkovaného je důležité zvážit jeho velikost a potřeby. Klec by měla být dostatečně velká, aby se v ní mohl pohybovat a provádět cviky.

Kromě toho by klec měla být vybavena bidýlky, krmítky a napájecím systémem. Klec by měla být umístěna na místě bez přímého slunečního světla a proudění vzduchu.

Hračky pro papouška Woolly

Hračky jsou pro papouška vlnkovaného důležité, protože mu umožňují projevit jeho přirozené chování a zábavu. Hračky by měly být vyrobeny z bezpečných materiálů a měly by být rozmanité.

Mezi vhodné hračky patří například schovávačky, zrcátka, žvýkací hračky a hračky na trhání. Hračky by se měly pravidelně měnit, aby se papoušek vlnkovaný nenudil.

Je důležité brát ohled na potřeby papouška vlnkovaného a věnovat mu dostatečnou pozornost a péči. Při pravidelné péči a vhodném prostředí může papoušek vlnkovaný prožít dlouhý a zdravý život. Alexander Bearded – Chov a péče

Výživa a krmení papouška vlnkovaného

 

Papoušek vlnkovaný Výživa a krmení

 

Při krmení a krmení papouška vlnkovaného je důležité zajistit mu dostatečné množství všech potřebných živin. Základní potravou papouška vlnkovaného jsou semena, která by měla tvořit většinu jeho jídelníčku. Kromě semínek je také důležité pravidelně podávat ovoce a zeleninu, které obsahují mnoho vitamínů a minerálů.

Základní potraviny

Při výběru semen pro papouška vlnkovaného je důležité vybrat kvalitní a čerstvá semena. Vhodná jsou například slunečnicová, prosná, konopná nebo dýňová semínka. Při krmení je důležité dbát na správné množství krmiva, aby se papoušek nepřejedl a neměl sklony k obezitě. Doporučuje se podávat mu semínka v malém množství několikrát denně.

Doplňkové potraviny

Kromě semen je důležité papouškovi podávat také ovoce a zeleninu. Mezi vhodné ovoce patří například jablka, hrušky, banány, broskve nebo melouny. K jídlu lze podávat zeleninu, například mrkev, okurku, papriku nebo špenát. Při krmení ovocem a zeleninou je důležité dbát na správné množství a četnost, aby papoušek nebyl překrmený a neměl sklony k obezitě.

Při krmení papouška vlnkovaného je důležité pravidelně měnit vodu, aby měl vždy k dispozici čerstvou a čistou vodu. Voda je důležitá nejen pro pití papouška, ale také pro správné fungování jeho těla.

Pokud budete dodržovat tyto základní zásady výživy a krmení, bude mít váš papoušek vlnkovaný dostatek živin a bude zdravý a vitální.

Rozmnožování a reprodukce Papoušek vlnkovaný

Rozmnožování a reprodukce Papoušek vlnkovaný

 

Papoušek vlnkovaný se poměrně snadno rozmnožuje a může hnízdit po celý rok. Pokud chcete mít zdravé a spokojené andulky, měli byste jim zajistit vhodné hnízdiště, kvalitní krmivo a odpovídající péči.

Hnízdění

Papoušek vlnkovaný potřebuje vhodné místo k hnízdění, kde se bude cítit bezpečně a pohodlně. Hnízdo by mělo být dostatečně velké a měkké, aby bylo pro samičku pohodlné. Vhodná jsou například dřevěná nebo plastová hnízda se vstupním otvorem.

Inkubační doba

Po páření snáší samice vejce do hnízda. Inkubační doba trvá obvykle 18-21 dní. Během inkubace by měla být teplota v hnízdě udržována na konstantní úrovni a neměla by se měnit.

Péče o mladé lidi

Mláďata jsou plně opeřená přibližně ve věku 21 dní, kdy jsou schopna samostatného letu. Mláďata jsou však stále závislá na potravě svých rodičů a v noci se vracejí do hnízda. Plně samostatná jsou po 5 týdnech, jen výjimečně je rodiče krmí déle než 8 týdnů.

Při péči o mláďata je důležité zajistit jim dostatek kvalitního krmiva a čisté vody. Štěňata by měl pravidelně kontrolovat veterinář a v případě jakýchkoli problémů je třeba okamžitě vyhledat odbornou pomoc.

Celkově lze říci, že papoušek vlnkovaný není náročný na chov, pokud je mu věnována odpovídající péče a pozornost. Správná péče a kvalitní krmivo jsou klíčem ke zdraví a spokojenosti vašeho papouška.

Zdraví a nemoci

Zdraví a nemoci

Papoušci vlnkovaní jsou obvykle zdraví a odolní ptáci, ale mohou být náchylní k některým nemocem a zdravotním problémům. Je důležité se o papouška starat a včas reagovat na jakékoli příznaky nemoci.

Prevence nemocí

Abyste předešli onemocnění papouška, měli byste mu zajistit dostatek čerstvé vody a kvalitní stravu, která obsahuje všechny potřebné živiny. Měli byste také zajistit, aby měl papoušek čisté a hygienické prostředí, kde se může pohybovat a létat.

Další důležitou součástí prevence onemocnění jsou pravidelné návštěvy veterináře. Veterinář by měl provádět preventivní prohlídky a očkování proti některým nemocem, které se u papoušků mohou vyskytnout.

Léčba nemocí

Pokud u svého papouška zpozorujete jakékoli příznaky nemoci, je důležité co nejdříve kontaktovat veterináře. Mezi běžné nemoci, které se mohou u papoušků vyskytnout, patří svrab a zlomeniny.

Svrab je parazitární onemocnění, které se přenáší mezi papoušky. Mezi příznaky svrabu patří svědění, ztráta pysků a peří a vypadávání peří. Léčba svrabu zahrnuje léčbu parazitárními léky.

Zlomeniny mohou být způsobeny nehodami nebo pády. Pokud se domníváte, že má papoušek zlomeninu, měli byste ho co nejdříve vzít k veterináři. Léčba zlomenin obvykle zahrnuje imobilizaci zlomené části a podávání analgetik. 8 nejlepších ptáků a papoušků do bytu

Obecně platí, že nejlepší léčbou je prevence. Pokud se o svého papouška dobře staráte a pravidelně ho necháváte kontrolovat veterinářem, můžete předejít mnoha nemocem a zdravotním problémům.

Barevné mutace a zbarvení papouška vlnkovaného

Barevné mutace a zbarvení papouška vlnkovaného

 

Papoušci vlnkovaní jsou známí svými rozmanitými barevnými mutacemi, které jsou výsledkem chovu v zajetí. Existuje několik základních barevných mutací, které lze shrnout do čtyř základních principů. Tyto základní mutace jsou albinismus, leucismus, dilatace a melanismus. Kromě toho existují také řídké a vzácné mutace, které jsou mnohem méně časté.

Základní barevné mutace

  • Albinismus: Tělo je zcela zbaveno barviva (melaninu), což má za následek bílé peří a červené oči.
  • Leucismus: typ částečného albinismu, při kterém má papoušek peří po celém těle nebo na některých částech těla bez zbarvení. Výsledkem je většinou bílé peří.
  • Ředění: mutace, která snižuje množství barviva v rtech. Výsledkem jsou světlejší barvy, například zelená a modrá.
  • Melanismus: mutace, která zvyšuje množství melaninu ve rtech, což vede k tmavší barvě.

Řídké a vzácné mutace papouška vlnkovaného

Kromě základních barevných mutací existují také řídké a vzácné mutace, které jsou mnohem méně časté. Tyto mutace mohou být výsledkem spontánního genetického procesu nebo výsledkem specifického šlechtění.

  • Olivově zelený cherubín: Znaky na hrdle jsou černé, skvrny na tvářích jsou fialové a ocasní pera jsou šedomodrá. Doporučuje se je párovat se šedozelenými, protože v dalších generacích nebude olivová barva stejnoměrná.
  • Modrý cherubín: Výsledek mutace, při níž se ztratila žlutá barva peří a zůstala pouze modrá strukturální barva. Obličejová maska je bílá a tělo je modré. Skvrny na hrdle a černá kresba v horní části zůstávají beze změny.

Při výběru papouška vlnkovaného jsou barevné mutace jedním z hlavních kritérií. Je důležité vědět, jaké mutace se vyskytují a jaké jsou jejich vlastnosti.

Interakce a kamarádství

Interakce a kamarádství

 

Papoušek vlnkovaný je živý a společenský tvor, který potřebuje interakci a společnost. Pokud se o něj budete dobře starat, může se stát věrným společníkem na mnoho let. V této části se dozvíte, jak papouška vlnkovaného ochočit a naučit ho některá slova. Jak vychovávat andulky – od stravy po klec

Krocení papouška vlnkovaného

 

Krocení papouška vlnkovaného

 

Zkrotit papouška vlnkovaného je sice náročné, ale ne nemožné. Nejprve si musíte získat jeho důvěru a pak ho naučit, že mu můžete důvěřovat. Začněte tím, že budete trpěliví a nebudete na něj křičet. Pomalu se přibližujte k jeho kleci a dejte mu čas, aby si na vás zvyklo.

Až se papoušek vlnkovaný ve vaší přítomnosti uvelebí, začněte na něj mluvit. Mluvte na něj jemně a pomalu, aby si na vás zvykl. Postupně se snažte přiblížit k jeho kleci a nabídněte mu nějaké pamlsky, aby si na vás zvykl.

Pokud se papoušek vlnkovaný ve vaší přítomnosti cítí dobře, můžete se ho pokusit vyndat z klece. Nejprve mu nabídněte nějaké pamlsky, aby si na vás zvyklo, a pak ho pomalu vytáhněte z klece. Papoušci vlnkovaní se obvykle cítí dobře na rameni nebo na ruce.

Učení slovíček

Papoušek vlnkovaný je známý tím, že se snadno učí slova. Pokud chcete, aby se naučil některá slova, začněte mu opakovat jednoduchá slova, například „ahoj“ nebo „dobrý den“. Jakmile se papoušek Woolly naučí tato jednoduchá slova, můžete ho začít učit složitější slova. Jak naučit papouška mluvit 10 nejlepších tipů

Když se papoušek vlnkovaný naučí nová slova, je důležité je opakovat, aby si je zapamatoval. Pokud chcete, aby se papoušek Woolly naučil více slov, můžete ho začít učit fráze nebo dokonce celé věty.

Pamatujte, že papoušek vlnkovaný se nejlépe učí, když se cítí pohodlně a bezpečně. Buďte trpěliví a nechte ho učit se jeho vlastním tempem. S trochou trpělivosti a úsilí se papoušek vlnkovaný může stát skvělým společníkem a přítelem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button