Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Basenji pes: vlastnosti, výchova a péče

Basendži je jedinečné plemeno, které pochází z Konga. Tito psi jsou známí svou nezávislostí a vášní pro lov. Mají krátký a rovný hřbet s dlouhým krkem a vysoko nasazeným ocasem, který je jednou nebo dvakrát stočený přes hřbet. Jsou středně velké, dorůstají výšky až 48 cm a dosahují hmotnosti kolem 11 kg.

 

Basenji

 

Basenji

 

Basendži je velmi inteligentní a nezávislý pes, který nerad poslouchá rozkazy. Svému majiteli projevuje velkou oddanost a vyžaduje stejnou úctu. Jsou to vášniví lovci se silným instinktem, který lze ovládat výcvikem. Basendži nepatří mezi plemena, která vynikají v poslušnosti nebo psích sportech, ale mají svůj rozum a podle toho se rozhodují.

 

Pokud hledáte psa aristokratického vzhledu a chování, který má zároveň silný lovecký instinkt, může pro vás být basendži tou správnou volbou. V tomto článku se dozvíte více o povaze, chovu a péči o toto jedinečné plemeno. Čistá plemena psů : 10 nejčistších plemen psů

Povaha a temperament

 

Povaha a temperament

 

Příroda

Basendži je plemeno psa, které má velmi vyrovnanou povahu. Je to trpělivý a laskavý pes, který se dokáže dobře přizpůsobit svému majiteli. Je to pes, který má vlastní hlavu a dokáže spoustu věcí udělat sám. Má tendenci být nezávislý a někdy tvrdohlavý, ale zároveň je to pes, který se dokáže velmi dobře učit novým věcem.

Basendži je také velmi ostražitý pes a vždy upozorní na přítomnost cizích lidí nebo zvířat. Je to pes, který má velmi dobrý sluch a dokáže zachytit i ty nejmenší zvuky. Proto je to vhodný pes pro hlídání domu nebo bytu.

 

Temperament

Basendži je také velmi temperamentní pes. Má spoustu energie a potřebuje dostatek pohybu. Rád si hraje a má rád společnost lidí. Je to pes, který si rád hraje s dětmi, takže je vhodný do rodiny s dětmi. Basendži je také velmi inteligentní pes a dokáže se rychle učit novým věcem.

Je důležité si uvědomit, že basenji je plemeno psa, které není vhodné pro každého. Vyžaduje velkou pozornost a péči a není vhodný pro majitele, kteří nemají dostatek času na výchovu a výcvik. Je to pes, který potřebuje hodně pozornosti a péče, aby se stal skutečným společníkem svého majitele.

 

Fyzické vlastnosti basenji

 

Fyzické vlastnosti basenji

 

Basendži je malý svalnatý pes, který dorůstá výšky až 48 cm a může vážit až 11 kg. Krátká a rovná záda s dlouhým výstřihem mu dodávají elegantní vzhled. Hlava je poměrně krátká a špičatá, s tmavýma očima a hlubokýma ušima, které jsou vzpřímené a mají zakřivený vrchol.

 

Hlava a uši

Basendži má krátkou, špičatou hlavu s tmavýma očima a hlubokýma ušima, které jsou vzpřímené a mají zahnutý vrchol. Jeho uši jsou poměrně velké a široké u základny, která je široká a mírně zakřivená.

 

Srst a barva

Srst basenji je krátká a jemná, s lesklým povrchem. Může být červený, černý, černobílý nebo červenobílý. Jsou také známí jako basenji s trikolorním zbarvením.

 

Hrudník a velikost

 

Basendži má hluboký hrudník, který mu umožňuje být dobrým atletickým psem. Jeho tělo je dobře vyvážené a proporcionální, s krátkými končetinami a silným osvalením. Její výška se pohybuje od 35 do 48 cm a hmotnost od 3 do 11 kg.

 

Pohyb a atletický pes

Basendži je považován za sportovního psa, který má vysokou hladinu energie a potřebu pohybu. Je to pes, který má rychlý a ladný pohyb a je vhodný pro různé aktivity, jako je agility, coursing nebo lov.

Vzhledem ke svému původu je basendži považován za primitivní plemeno, patřící do skupiny špiců a domorodých plemen. Jeho vzhled a temperament z něj dělají zajímavého společníka pro zkušené majitele, kteří mají rádi psa s vlastní hlavou.

 

Původ a historie plemene Basenji

 

Původ a historie plemene Basenji

 

Původ

Pes basendži, známý také jako africký lovec, pochází z Konga, kde žil s africkými kmeny Pygmejů. Je to jedno z nejpůvodnějších a nejprimitivnějších plemen psů, které vzniklo z polodivokých psů, tzv. Shensi. Tito psi se původně používali k lovu a hlídání domů.

 

Historie

Basenji byl do Evropy dovezen v 19. století, kde se stal oblíbeným společníkem. V současné době je toto plemeno uznáno Mezinárodní kynologickou federací (FCI) a patří do skupiny 5 – špicové a primitivní plemena.

Historie basendžiho jako tichého lovce zvěře je jednou z nejstarších ve světě psů. Většina historických vyobrazení psů, podobných dnešnímu basenji, pochází z doby egyptských faraonů.

Dnešní basenjiové pocházejí ze psů dovezených ze Zairu ve 30. letech 20. století. let minulého století. Plemeno se vyvinulo v teplé klimatické oblasti. Světle hnědé zbarvení mu umožnilo dobře se maskovat, zatímco bílé zbarvení na hrudi a tlapách pomáhá regulovat teplo.

 

Basendži je plemeno, které má výraznou osobnost a není pro každého. Pokud však netoužíte po sportovních úspěších, máte potřebnou trpělivost a místo na gauči, basenji by mohl být tou správnou volbou.

 

Výcvik a výchova basenji

 

Výcvik a výchova basenji

 

Školení

Basendži je plemeno, které se rychle učí a rádo se učí novým věcem. V polovině tréninku se však může rozhodnout pro jinou činnost a tím pro něj trénink končí. Proto je důležité mít při výcviku basenji trpělivost a čas.

Při výcviku by se mělo používat pozitivní posilování, kdy je pes odměňován pamlsky nebo pochvalou za správné provedení činnosti. Výcvik by měl být krátký a zábavný, aby se pes nenudil a bavil ho.

Je také důležité, aby se basenji naučil základní poslušnosti, jako je sedni, lehni, zůstaň a přijď na zavolání. Pokud se pes naučí tyto základní povely, usnadní to život jemu i jeho majitelům.

 

Vzdělávání

Basendži je tvrdohlavý pes, který má vlastní hlavu a rád si dělá, co chce. Proto je při výchově basenji důležité mít hodně trpělivosti a humoru.

Je nutné mít se psem silné pouto a dostatek času na jeho výchovu. Basenji se nejlépe učí, když dostává jasnou a důslednou zpětnou vazbu.

Je také důležité, aby se pes naučil, že některé chování je nežádoucí a že existují hranice, které nesmí překročit. Při výchově by se mělo používat pozitivní posilování a správné chování by mělo být vždy odměněno.

Výchova basenji by měla být založena na lásce, respektu a důvěře. Pokud mu věnujete dostatek pozornosti a péče, bude to mít pozitivní vliv na jeho chování a vztah s majitelem.

Zdraví

Basendži je plemeno, které je v podstatě odolné vůči nemocem. Jako u každého psa se však i u basenji mohou vyskytnout zdravotní problémy. Mezi nejčastější genetická onemocnění, která se u tohoto psa mohou vyskytnout, patří Fanconiho syndrom. Tento syndrom se projevuje poruchou funkce ledvin, která vede k nadměrným ztrátám cukru a vody z těla psa. Pokud si chcete pořídit basenjiho, je důležité vybrat si štěně od chovatele, který testoval rodiče na fanconiho syndrom a další genetická onemocnění.

Kromě toho je důležité věnovat pozornost zdraví zubů a uší basenjiho. Pravidelná ústní hygiena a prohlídky zubů mohou zabránit vzniku zubního kamene a onemocnění zubů. Psí uši by se také měly pravidelně čistit a kontrolovat, aby se předešlo infekcím a zánětům.

 

Péče

Basendži je plemeno, které nevyžaduje příliš náročnou péči. Jejich krátkou a hustou srst lze kartáčovat nebo česat jednou týdně. V období línání však může srst zhoustnout a vyžadovat častější péči.

 

Kromě toho je důležité věnovat pozornost pohybu a fyzické aktivitě basenji. Tento pes má spoustu energie a potřebuje dostatek pohybu a podnětů. Cvičení a hry jsou pro něj důležité nejen z hlediska fyzické kondice, ale také z hlediska duševní pohody. Mastné vlasy : 5 domácích prostředků

V neposlední řadě je důležité věnovat pozornost socializaci basenjiho. Tento pes má velmi silnou osobnost a může mít sklony k agresi vůči ostatním psům. Proto je důležité, abyste ho od štěněčího věku socializovali s ostatními psy a lidmi, aby byl dobře socializovaný a vyrostl z něj zdravý a šťastný pes.

 

Co dělat v Basenji

 

Neochvějné

 

Jedním z nejcharakterističtějších rysů plemene basenji je absence štěkání. Basendži je známý jako „němý pes“, protože neumí štěkat jako většina ostatních psů. Místo toho vydává zvuky podobné štěkání, ale mnohem tišší a jemnější. Díky tomu je basenji skvělým společníkem pro lidi, kteří žijí v bytech nebo v místech s omezeným hlukem. Zajímavosti o psech – 72 zajímavostí

 

Primitivní plemeno

 

Basendži je primitivní plemeno psa, což znamená, že jeho původ sahá tisíce let do minulosti. Zároveň je to plemeno, které má mnoho kočičích vlastností. Basenji si rád češe srst a je velmi rychlý a mrštný. Rád také leží na slunci a pozoruje okolí, což jsou vlastnosti typické spíše pro kočky než pro psy. Fakta o psech – 10. zajímavosti o psech

 

Laryngeální prostor

 

Další zvláštností basenji je jeho hrtanový prostor. Tento prostor je mnohem menší než u většiny ostatních psů, což znamená, že basenji má omezenou schopnost vydávat zvuky, například štěkat. Tato skutečnost také znamená, že basendži vydává mnohem tišší a jemnější zvuky než ostatní psi. 10 nejlepších plemen psů vhodných do bytu

Celkově je basendži velmi zajímavé plemeno psa, které má mnoho jedinečných vlastností. Díky neštěkání, kočičím vlastnostem a omezenému hrtanovému prostoru je basenji skvělým společníkem pro lidi, kteří hledají klidného a neobvyklého psa.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button