Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Tibetský španěl: Charakteristika plemene

Tibetský španěl je oblíbené psí plemeno, které se vyznačuje dekorativním a drobným vzrůstem. Jeho původ sahá až do Tibetu, kde byl od 8. století chován jako společenský pes. století n. l. Dnes je oblíbeným plemenem po celém světě, včetně Slovenska.

 

Tibetský španěl

 

Tibetský španěl

 

Tibetský španěl je inteligentní a zvídavý pes, který je velmi oddaný své rodině. Má silnou individualitu a spolupracuje, jen když si to přeje. Jeho charakteristickým rysem je také panovačnost, což může být někdy problém ve výchově a vzdělávání. Při správném chovu a výcviku však bude skvělým společníkem pro celou rodinu.

Tibetský španěl je vhodný pro lidi, kteří mají rádi malé psy a hledají společníka na dlouhé procházky. Je to plemeno, které nevyžaduje příliš mnoho pohybu, ale zároveň potřebuje být aktivní a mít dostatek podnětů. Pokud hledáte společníka, který vás a vaši rodinu pobaví a zároveň bude mít svou vlastní povahu, tibetský španěl může být tou správnou volbou.

 

Historie a původ

 

Historie a původ

 

Tibetský španěl je plemeno psa, které má své kořeny v Tibetu. Jeho historie sahá až do 8. století, kdy se objevil v tibetských klášterech a byl chován mnichy jako společenský pes. Tito psi byli velmi ceněni a často je darovali panovníci a významné osobnosti. Čínská plemena psů – 17 psů z Číny

Tibetský španěl se postupně začal šířit do dalších zemí, zejména do Anglie a Velké Británie, kde byl uznán jako plemeno. V roce 1983 byl tibetský španěl oficiálně uznán Mezinárodním kynologickým svazem (FCI) ve skupině domácích plemen.

Tibetský španěl je příbuzný pekinézovi a tibetskému teriérovi, ale má své vlastní charakteristické rysy. Má krásnou, dlouhou srst s jemnou podsadou a nezakrytým čenichem. Na rozdíl od jiných tibetských plemen se tibetský španěl nepoužíval k lovu, ale byl chován jako společenský pes.

Dnes je tibetský španěl stále poměrně malým plemenem, ale přesto má své nadšence a milovníky po celém světě. Je uznáván jako skvělý společník a rodinný pes, který dobře vychází s dětmi a ostatními domácími zvířaty. Stůl pro krmení psů: jak správně krmit psa

 

Vzhled a fyzické vlastnosti

 

Vzhled a fyzické vlastnosti

 

Tibetský španěl je malý pes, který dosahuje výšky až 25 cm a hmotnosti 4 až 7 kg. Jeho postava je souměrná a harmonická. Má krásný hrdý vzhled a elegantní siluetu.

Srst tibetského španěla je dlouhá a měkká, s jemnou podsadou. Může mít různé barvy, včetně černé, bílé, krémové, červené, zlaté, modré a různých odstínů těchto barev. Srst lze stříhat i dvakrát ročně.

Tibetský španěl má charakteristické, velmi výrazné oči, které jsou tmavě hnědé a mandlového tvaru. Jeho uši jsou středně velké, trojúhelníkového tvaru a zavěšené. Ocas je vysoko nasazený a může být krátký nebo středně dlouhý.

Celkově je tibetský španěl velmi pohledný a elegantní pes. Díky svému vzhledu je ideálním společníkem pro lidi, kteří hledají malého psa s výjimečným vzhledem.

 

Charakter a osobnost Tibetský Španěl

 

Charakter a osobnost Tibetský Španěl

 

Tibetský španěl je pes s velmi výraznou povahou a osobností. Je to inteligentní a tvrdohlavý pes, který vyžaduje důslednou výchovu. Jeho povaha je však obecně považována za velmi příjemnou a společenskou.

Tibetský španěl je skvělým společníkem a přítelem pro každou rodinu. Je to společenský pes, který se rychle přizpůsobuje svému okolí a dobře vychází s dětmi i ostatními domácími zvířaty. Je věrný a oddaný svému majiteli a dokáže se s ním spojit na velmi hluboké úrovni.

Tibetský španěl je také velmi chytrý pes, který si rychle zapamatuje nové věci a naučí se různé triky. Jeho tvrdohlavost však může být při tréninku občas problémem. Proto je důležité, aby byl trénován trpělivě a důsledně.

Celkově je tibetský španěl skvělým společníkem pro každou rodinu, která hledá věrného a oddaného psa. Jeho příjemná povaha a společenská povaha z něj dělají ideálního společníka pro děti i dospělé.

 

Zdraví a možné zdravotní problémy

 

Tibetský španěl je známý svou vysokou odolností a dobrým zdravím. Chovatelé tohoto plemene velmi dbají na zdraví celého plemene a snaží se eliminovat všechny možné dědičné vady a nemoci.

Mezi nejčastější možné zdravotní problémy, které se mohou u tibetského španěla vyskytnout, patří:

  • Luxace čéšky – jedná se o stav, kdy čéška vyskočí z místa a způsobuje bolest a nevolnost. Jedná se o častý problém u malých plemen psů, včetně tibetského španěla. Chovatelé by měli být opatrní a sledovat své psy, aby se tomuto problému vyhnuli.
  • Dědičné vady sítnice – jedná se o genetické onemocnění, které může vést ke slepotě. Chovatelé by měli své psy testovat na toto onemocnění a vybírat pouze ty, kteří jsou zdraví.
  • Očkování – Stejně jako pro každého psa je i pro tibetského španěla důležité očkování. Chovatelé by měli být opatrní a sledovat své psy, aby předešli infekcím a nemocem.

Celkově je tibetský španěl velmi zdravý pes s minimem zdravotních problémů. Chovatelé by však měli být opatrní a své psy sledovat, aby se vyhnuli případným zdravotním problémům.

 

Výchova a výcvik tibetského španěla

 

Výchova a výcvik tibetského španěla

 

Tibetský španěl je inteligentní a rychle se učí. Jeho výchova a výcvik by měly být důsledné, ale citlivé. Výcvik by měl být zaměřen na posílení jeho pozitivních vlastností a odstranění nežádoucího chování.

Při školení je třeba dbát na to, aby bylo dostatečně podnětné a zábavné. Tibetský španěl se rychle nudí a může ztratit zájem, pokud je pro něj výcvik příliš monotónní.

Výchova by měla být zaměřena na posílení jeho přátelské a nekonfliktní povahy. Dobrá socializace od štěněčího věku je důležitá, aby se štěně naučilo chovat v přítomnosti jiných psů a lidí. Šampon na vlasy

Tibetský španěl je poměrně nezávislý pes a může být tvrdohlavý. Výcvik by proto měl být založen na pozitivním posilování a odměňování. Tresty by se měly omezit na minimum, protože mohou u psa vyvolat strach nebo agresivitu.

Je důležité, aby byl tibetský španěl vycvičen na základní povely, jako je sedni, jdi, pojď a zůstaň. Tyto povely mu pomohou udržet kontrolu, když je venku nebo v neznámém prostředí.

Výchova a výcvik tibetského španěla by měly být zaměřeny na posílení jeho pozitivních vlastností a vytvoření pevného pouta mezi psem a jeho majitelem.

 

Strava a výživa

Tibetský španěl je plemeno psa, které vyžaduje správnou stravu a výživu, aby bylo zdravé a šťastné. Strava tibetského španěla by měla být vyvážená a obsahovat všechny potřebné živiny.

Základem krmení tibetského španěla by mělo být kvalitní krmivo, které obsahuje všechny potřebné živiny. Je důležité, aby pes dostával krmivo odpovídající jeho věku, velikosti a životnímu stylu. Tibetský španěl by měl být krmen dvakrát denně ve stejnou dobu, aby si zvykl na svůj stravovací režim.

Při výběru krmiva pro tibetského španěla je třeba dbát na to, aby obsahovalo dostatečné množství bílkovin, tuků, sacharidů a vlákniny. Kvalitní potraviny by neměly obsahovat umělá barviva, konzervační látky a přidané cukry.

Kromě krmiva by měl tibetský španěl dostávat zdravé a pro jeho zdraví bezpečné pamlsky. Pamlsky by měly být podobné jídlu, aby nenarušovaly jeho stravovací režim.

 

Je důležité zajistit, aby měl tibetský Španěl vždy k dispozici dostatek čisté pitné vody. Voda by měla být čistá a čerstvá a měla by se denně měnit.

Tibetský španěl by měl být krmen kvalitním krmivem, které obsahuje všechny potřebné živiny, a měl by mít k dispozici čistou pitnou vodu. Pochoutky by měly být zdravé a bezpečné a měly by se podávat s mírou.

 

Život v domácnosti a aktivity

Tibetský španěl je ideální pro bydlení v bytě. Díky svým malým rozměrům se může pohybovat v malém prostoru a nepotřebuje mnoho místa na spaní. Toto plemeno však stále vyžaduje pravidelný pohyb a cvičení, protože i když je malé, je stále aktivní.

Tibetský španěl se rád mazlí a je velmi oddaný svým majitelům. Rádi si hrají a mají rádi aktivitu, ale také rádi pobývají na vyvýšených místech, kde mohou pozorovat své okolí. Proto by měly mít přístup na vyvýšené plochy, jako jsou pohovky nebo křesla.

Tibetská španělština je vhodná i pro začátečníky, protože jsou obvykle velmi trpěliví a snadno se učí novým věcem. Jsou skvělými společníky pro děti, ale i pro starší lidi.

Tibetského španěla lze koupat jednou měsíčně nebo podle potřeby, protože nemá tendenci se tak rychle ušpinit jako jiná plemena. Jejich srst se snadno udržuje kartáčováním nebo vysáváním přebytečných chlupů.

Celkově je tibetský španěl skvělým společníkem pro ty, kteří mají rádi aktivní a milé plemeno, které se hodí do bytu. Jsou ideálními společníky pro ty, kteří se rádi mazlí a hledají věrného a oddaného psa.

 

Tibetský španěl jako společník

Tibetský španěl je skvělým společníkem do každé domácnosti. Má veselou a hravou povahu, a proto se snadno přizpůsobí jakémukoli prostředí. Jeho povaha je ideální pro rodiny s dětmi, protože je k nim velmi trpělivý a láskyplný. K cizím lidem se chová přátelsky a nevyžaduje pozornost.

Tibetský španěl je jedním z nejspolečenštějších psů, a proto je velmi přizpůsobivý a přátelský k ostatním psům a zvířatům. Díky své velikosti se snadno vejde do bytu, ale i do menšího domu. Péče o něj je snadná a přebytečné chlupy lze rychle vykartáčovat nebo vysát.

Klub chovatelů tibetských španělů ve Slovenské republice poskytuje veškeré informace o plemeni a jeho chovu. Díky tomu je možné získat odborné rady, které pomohou při výběru a výchově psa. Tibetský španěl patří mezi plemena hraček, a proto je ideální pro lidi, kteří mají rádi menší psy.

Díky své dlouhověkosti je tibetský španěl zdravým plemenem. Její výška v kohoutku se pohybuje kolem 26 cm a hmotnost od 4,1 do 6,8 kg. Její barva může mít různé odstíny hnědé, bílé nebo černé.

V konečném důsledku je tibetský španěl ideálním společníkem pro každého, kdo má rád menší psy s veselou a hravou povahou. Jeho péče je nenáročná, a proto se snadno přizpůsobí jakémukoli prostředí.

 

Tibetský španěl v chovu

 

Tibetský španěl je plemeno, které je v chovatelské komunitě stále oblíbenější. Jeho chov je v současné době velmi rozšířený a lze ho nalézt v mnoha chovatelských stanicích na Slovensku.

Pro chovatele je důležité mít průkaz původu, který dokazuje, že pes pochází z kontrolovaného chovu a je zdravý. Rodokmen je důležitý také pro účast na výstavách, kde se hodnotí nejen vzhled, ale také temperament a chování psa.

Chov tibetských španělů zaštiťuje Klub chovatelů tibetských španělů, který se zaměřuje na propagaci a ochranu plemene. Klub pořádá různé akce, semináře a výstavy, na kterých mohou majitelé tibetských španělů předvést své psy a získat cenné zkušenosti a rady.

Tibetský španěl patří do skupiny společenských plemen podle standardu číslo 231 a je zařazen do sekce 5. Toto plemeno je velmi vhodné jako rodinný společník, protože je velmi věrné a láskyplné. Mezi jeho vlastnosti patří sebejistota a tvrdohlavost, ale je bezmezně loajální ke své rodině.

Při chovu tibetského španěla je důležité sledovat jeho zdravotní stav, a proto se doporučují různá genetická a klinická vyšetření, například vyšetření očí a pately. Toto plemeno je obecně považováno za zdravé a odolné, ale přesto je třeba dbát na jeho správnou péči a výživu.

Důležitou součástí chovu tibetských španělů jsou také výstavy, kde se hodnotí nejen vzhled, ale také temperament a chování psa. Na výstavách se tibetský španěl může prezentovat v různých kategoriích, jako jsou mladí psi, dospělí psi nebo veteráni.

Výstavy jsou také příležitostí k setkání s dalšími majiteli tibetských španělů a k získání nových zkušeností a kontaktů.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button