Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Faraonský pes: vše o plemeni

Faraonský pes, známý také jako Kelb tal-Fenek, je plemeno psa, jehož kořeny sahají až do starověkého Egypta. Toto ušlechtilé plemeno si kdysi oblíbili faraoni a uctívali ho jako posvátné zvíře. Dnes je faraonský pes oblíbeným společníkem zkušených majitelů, kteří oceňují jeho inteligenci, věrnost a hravost.

 

Faraonův pes

 

Faraonův pes

 

Faraon je poměrně středně velký pes s ušlechtilým držením těla a elegantním vzhledem. Hlava je klínovitá, s dlouhou a suchou lebeční dutinou a štíhlou nosní částí. Oči jsou oválné a jantarové barvy, uši velké a jemné. Tělo faraonského psa je mírně obdélníkové, s rovným hřbetem a mírně skloněnou zádí.

Faraon je aktivní a hravý pes, který vyžaduje hodně pohybu. Je to pes, který se velmi dobře hodí pro majitele, kteří mají rádi venkovní aktivity, jako je běhání nebo procházky v přírodě. Toto plemeno je také velmi inteligentní a oddané, což z něj dělá vynikajícího společníka pro zkušené majitele, kteří se mu mohou věnovat a dopřát mu dostatek fyzické i psychické stimulace.

Původ a historie

 

Původ a historie

 

Faraonský pes je plemeno, které je považováno za velmi staré. Existuje několik domněnek o jeho původu, ale první z nich vychází z předpokladu, že faraonův pes pochází z Egypta. Vyobrazení podobných psů byla nalezena v hrobkách staroegyptských faraonů. Kosterní nálezy ukazují, že předkové faraonských chrtů obývali celé Středomoří již 2 000 let před naším letopočtem.

Starověký Egypt

 

Faraonský pes se objevuje také v egyptologické literatuře, kde je spojován s bohem Anubisem, který byl zobrazován jako psí hlava s lidským tělem. Toto plemeno se používalo k lovu a ochraně. V srdci Núbie se nacházejí skalní chrámy v Abú Simbelu, postavené za vlády Ramsese II. v letech 1 290 – 1 224 př. n. l. V těchto chrámech byla nalezena 3 vyobrazení psů s charakteristickými znaky faraonského psa.

Malta a faraonský pes

 

Faraonský pes se však objevuje i na Maltě, kde se stal národním symbolem. Na Maltě se mu říká faraonský honič a podle některých zdrojů pochází z Egypta, podle jiných zdrojů se jedná o plemeno, které se vyvinulo na Maltě. Je to středně velký pes s krátkou, jemnou srstí a červenou barvou. Jeho původ je stále předmětem diskusí a výzkumů.

Na Maltě se faraonskému psu daří a stále se používá k lovu. V zemi svého původu se jmenuje faraonský honič. Toto plemeno je inteligentní, energické a nezávislé. Výchova a výcvik tohoto psa vyžaduje trpělivost a důslednost.

Celkově je faraonský pes zajímavé plemeno s bohatou historií a zajímavým původem. Jeho využití se časem změnilo, ale stále patří mezi nejoblíbenější společenské a lovecké psy.

Charakteristika a fyzické vlastnosti faraonského psa

 

Charakteristika a fyzické vlastnosti faraonského psa

 

Faraon je středně velké plemeno s elegantním pohybem a dobře definovanými liniemi. Je to lovecký pes, který při lovu využívá nejen čich a zrak, ale také jemný sluch. Charakteristickým rysem faraona je jeho schopnost červenat se. Jeho uši, tváře a hruď září červeně a růžově.

Vzhled

 

Faraon je elegantní pes střední velikosti, ušlechtilého držení těla, který je rychlý a lehký v pohybu. Jeho hlava má ušlechtilý výraz, je štíhlá, dlouhá a korunovaná působivýma ušima. Jejich tělo by mělo být o něco delší než výška kohouta. Úhel lopatek by neměl být sevřený, aby měl pes dostatek volnosti k uchopení kořisti v plném běhu.

Srst a barva

 

Faraonský pes má lesklou, krátkou a na dotek hladkou srst. Barva srsti může být červená nebo písková. V některých případech se může objevit bílé obočí a bílé skvrny na hrudi.

Oči, uši a hlava

 

Faraonský pes má velké tmavé oči s inteligentním výrazem. Jeho uši jsou velké, široké a vzpřímené. Jeho hlava má hladký, rovný vršek a dobře vyvinutou lebku s jemně vyznačeným stopem. Jezte těchto 9 potravin, abyste zabránili vypadávání vlasů

Podle standardu je ideální výška faraonského psa asi 50 cm u fen a 55-61 cm u psů, hmotnost asi 23-24 kg. Faraonský pes má vtažené břicho a je to plemeno s velmi štíhlou a atletickou postavou.

Povaha a temperament

 

Povaha a temperament

 

Příroda

 

Faraonský pes se vyznačuje silnou a ostražitou povahou. Je to nezávislé a samostatné zvíře, které si dokáže zachovat nezávislost i v přítomnosti jiných psů. Zároveň je hravý a pozorný, což mu získává přátele a lidskou společnost.

Je to lovecký pes s vysokým loveckým instinktem, který ho předurčuje k lovu a hlášení kořisti. Má vynikající lovecké schopnosti a vrozený lovecký instinkt. Proto se doporučuje, aby byl faraonský pes chován v prostředí, kde bude mít možnost ukázat své lovecké schopnosti.

 

Temperament

 

Faraonský pes je přátelský a velmi pozorný ke svému majiteli. Je to vášnivý lovecký pes, který má vrozené lovecké instinkty. Její temperament se však může u každého jedince lišit. Někteří faraonští psi mohou být tvrdohlaví a nezávislí, jiní naopak velmi přátelští a poslušní. Nejnovější plemena psů – 15 nových plemen

Faraonský pes je vhodný také jako hlídací pes, protože je velmi ostražitý a pozorný ke svému okolí. Jeho schopnost ohlásit nebezpečí z něj dělá vynikajícího strážce. Je to pes, který se dokáže přizpůsobit různým situacím a prostředím, což z něj dělá všestranného společníka a loveckého psa.

 

Výchova a výcvik faraonského psa

 

Výchova a výcvik faraonského psa

 

Vzdělávání

 

Faraonský pes je citlivé plemeno, které vyžaduje jemný přístup k výchově. Při výchově psa je důležité, aby byl majitel trpělivý a důsledný. Faraonský pes je inteligentní a rychle se učí novým věcem, ale může být také tvrdohlavý a nezávislý.

 

Při výchově faraonského psa je důležité začít co nejdříve. Je nutné naučit psa základní povely, jako je sedni, dále naučit ho chodit na vodítku a reagovat na přivolání. Je důležité, aby byl pes dobře socializován a naučil se být v přítomnosti jiných psů a lidí.

Školení

 

Faraonský pes je plemeno, které má rádo pohyb a aktivitu. Proto je důležité, aby byl pes dostatečně fyzicky i psychicky stimulován. Agility a coursing jsou pro faraonského psa vhodné aktivity, které mu umožňují projevit jeho přirozené schopnosti.

Při výcviku faraonského psa je důležité používat pozitivní posilování. Tato metoda výcviku zahrnuje odměňování psa za chování, které chceme, aby opakoval. Tímto způsobem se pes naučí, co se od něj očekává, a zvýší se jeho motivace. Čistá plemena psů : 10 nejčistších plemen psů

 

Výcvik faraonského psa by měl být zaměřen na poslušnost a reakce na povely. Je nutné psa cvičit na různé situace, aby byl připraven na různé situace, se kterými se může setkat. Je důležité, aby pes dokázal reagovat na povely i ve stresových situacích.

Závěrem lze říci, že faraonský pes je plemeno, které vyžaduje šetrný přístup k výchově a výcviku. Je důležité, aby byl pes dostatečně fyzicky i psychicky stimulován a aby byl vycvičen k poslušnosti a reakci na povely. Při pozitivním přístupu k výcviku a výchově může být faraon skvělým společníkem svého majitele.

 

Zdraví a výživa

 

Faraonský pes je považován za odolné plemeno, které bývá zdravé. Pokud je pes správně krmen a je mu poskytována odpovídající péče, může se dožít 12 až 14 let.

Při výběru krmiva pro faraonského psa je důležité zvolit kvalitní krmivo s vysokým obsahem bílkovin a výživnou hodnotou. Strava by měla být přizpůsobena věku, velikosti a aktivitě psa.

Kromě kvalitního krmiva je důležité zajistit psovi dostatek vody. Faraonský pes by měl mít k dispozici čistou vodu, kdykoli ji potřebuje.

Při péči o faraonského psa je důležité dbát na jeho zdraví. Pravidelné návštěvy veterináře jsou nezbytné pro včasnou diagnostiku a léčbu nemocí. Faraonský pes může být náchylný k některým zdravotním problémům, jako je dysplazie kyčelních kloubů a oční choroby.

Kromě toho může mít faraonský pes citlivý trávicí systém, takže je důležité dbát na správnou stravu a vyhýbat se potravinám, které by mohly způsobit zažívací potíže.

 

Shrnutí: Správná výživa a péče jsou pro zdraví faraonského psa klíčové. Pro udržení zdraví psa je důležité kvalitní krmivo s vysokým obsahem bílkovin a živin, dostatek vody a pravidelné návštěvy veterináře.

Další informace Faraonský pes

 

Klub faraonských psů

 

Klub faraonských psů je organizace zaměřená na propagaci a ochranu plemene faraonských psů. Je členskou organizací Kennel Clubu a zastupuje všechny majitele a chovatele tohoto plemene ve Slovenské republice. Cílem klubu je propagovat chov a výcvik faraonských psů a pořádat soutěže a výstavy.

Klasifikace FCI

 

Faraonský pes patří mezi špice a primitivní plemena, sekce Pratyp. Aktuální standardní číslo FCI pro faraona je 248. Kód FCI faraonského psa je 5/6/248.

Původní a současné označení

 

Faraonský pes je plemeno, které pochází ze starověkého Egypta. Sloužil k lovu a ochraně domácnosti faraonů. Dnes se faraonský pes používá jako společník a ochrana domácnosti.

 

Synonyma a zkratky

 

Faraonský pes má synonyma jako faraon, egyptský pes a podobně. Zkratka pro faraonova psa je FP. Faraonský pes se vyskytuje v seznamu psích plemen na psích portálech a v knihách o psích plemenech.

Faraonský pes je plemeno, které pochází ze starověkého Egypta a sloužilo k lovu a ochraně domácnosti faraonů. Dnes se používá jako společník a ochrana domácnosti. Klub faraonských psů se věnuje propagaci a ochraně tohoto plemene. Faraonský pes patří mezi špice a primitivní plemena, sekce Pratyp a má zavedená synonyma jako faraon, egyptský pes nebo FP.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button