Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Shih Tzu: Charakteristika plemene

Shih Tzu, známý také jako š‘-tzu, je malé, živé plemeno psa s dlouhou luxusní srstí. Toto plemeno pravděpodobně pochází z Číny a je známé již tisíce let. Shih Tzu je oblíbeným domácím mazlíčkem díky své přátelské povaze, věrnosti a hravosti.

 

Shi-tsu

 

Shi-tsu

 

Shih Tzu je skvělým společníkem pro rodiny i jednotlivce. Jsou známí svou láskyplnou a jemnou povahou, díky níž se skvěle snášejí s dětmi a jinými domácími zvířaty. Před cizími lidmi však mohou být trochu rezervovaní, proto je důležitá včasná socializace. Toto plemeno je také poměrně energeticky nenáročné, takže se hodí do bytů nebo domů s omezeným prostorem.

Dlouhá, splývavá srst tohoto plemene vyžaduje pravidelnou péči, aby se zabránilo zamotání a zacuchání. Majitelé by měli být připraveni věnovat čas kartáčování a koupání svých psů plemene shih tzu, aby udrželi jejich srst v dobrém stavu. I přes nutnou údržbu považuje mnoho majitelů úžasnou srst tohoto plemene za jednu z jeho nejatraktivnějších vlastností. Shih Tzu je celkově skvělým společníkem pro ty, kteří hledají malého, laskavého psa s královským vzhledem.

 

Historie plemene Shi Tzu

 

Historie plemene Shi Tzu

 

Pes shih-tzu pochází z Tibetu, kde se vyvinul v klášterech již v roce 7. století. Jeho předkové byli chováni v chrámech a klášterech a sloužili jako strážci a společníci mnichů.

Je známo, že tento pes byl v minulosti darován čínskému císaři jako mírová oběť. Díky tomu se pes shih tzu dostal do Číny, kde se stal oblíbeným společníkem a hlídacím psem.

V současné době je pes shih tzu chován po celém světě, zejména v USA, kde je velmi oblíbený jako společník a domácí mazlíček. V Evropě je tento pes také stále oblíbenější, zejména v krajích s menším prostorem, kde se hodí jeho malá velikost a schopnost přizpůsobit se podmínkám bydlení.

Pes shih tzu je známý svou dlouhou a bohatou srstí, která vyžaduje pravidelnou péči a úpravu. Jeho temperament je živý a pozorný, s nezávislou povahou typickou pro tibetská plemena. V rodině je milý, laskavý a hravý, k cizím lidem je rezervovaný a nedůvěřivý. Čínská plemena psů – 17 psů z Číny

Shih Tzu je celkově skvělým společníkem pro rodiny a jedince, kteří dávají přednost menším plemenům psů. Jeho původ a historie z něj dělají zajímavého a jedinečného psa, který si získá srdce mnoha lidí.

 

Charakteristika Shi-Cu

 

Charakteristika Shi-Cu

 

Ši-čchu je malý a robustní pes s dlouhou a bohatou srstí. Tento pes má velmi charakteristický vzhled s chryzantémovým obličejem a arogantním držením těla. Ši-ču je inteligentní, živý a pozorný pes s přátelskou a nezávislou povahou.

 

Výška a hmotnost

Pes ši-čchu je vysoký 20 až 28 cm a váží 4 až 7 kg. Mini psi plemen – 18 mini plemen psů

 

Vzhled

Shi-Cu má širokou a kulatou hlavu s velkými rozestupy mezi očima. Má velké a svěšené uši. Tento pes má krátký krk, rovný hřbet a hluboký hrudník. Má dobře vyvinutá ramena a silné kyčle. Jeho končetiny jsou rovné a svalnaté.

 

Srst a barva

Ši-čou má bohatou, dlouhou a hustou srst. Srst může být bílá, se žlutými, černými nebo játrovými znaky nebo vícebarevná. Srst mu velmi spadá přes oči a na nose mu roste vzhůru. Neplazí psi : 15 hypoalergenních plemen psů

 

Temperament a povaha

Pes ši-čchu je hrdý, důvěřivý a veselý. Tento pes má pozornou a nezávislou povahu, ale zároveň je velmi oddaný svému majiteli. Ši-ču vychází dobře s dětmi a ostatními domácími zvířaty, ale k cizím lidem může být nedůvěřivý.

Vhodným prostředím pro psa plemene ši-čchu je městský byt. Tento pes se dobře přizpůsobuje bydlení v bytě a jeho nároky na pohyb jsou nízké. Péče o jeho srst je však náročná a vyžaduje každodenní kartáčování.

 

Plemeno a chov

 

Plemeno a chov

 

Shih Tzu neboli š‘-tzu je malý pes s dlouhou bohatou srstí a typickou nezávislou povahou tibetských plemen. Tento pes je živý, bystrý a pozorný a se svým pánem navazuje velmi blízký vztah. V rodině je velmi milý, jemný a hravý, ale k cizím lidem je rezervovaný a nedůvěřivý. Tento pes je velmi vhodný pro chov v městském bytě.

Péče o srst shih tzu je náročná a vyžaduje každodenní česání, aby se zabránilo tvorbě uzlíků a pes se cítil pohodlně. Shih Tzu navíc potřebuje pravidelnou péči o zuby, uši a drápy. Tito psi jsou velmi citliví na horko a nesnášejí fyzickou námahu, proto je třeba jim věnovat dostatek pozornosti a péče.

Shih Tzu je možné chovat v různých barvách, jako je bílá, černá, šedá, hnědá nebo jejich kombinace. Vrhy shi-tzu jsou obvykle menší, v průměru se jedná o 2 až 4 štěňata. Díky své malé velikosti a společenské povaze jsou shihtzu velmi oblíbenými společníky a často jsou chováni jako domácí mazlíčci.

Pokud se rozhodnete pro chov shih tzu, je důležité vybrat si kvalitního chovatele, který dbá na zdraví a kvalitu plemene. Shih Tzu je jedním z plemen hraček a domácích mazlíčků, která jsou velmi oblíbená po celém světě. Při správné péči a chovu může být shih tzu vynikajícím společníkem pro celou rodinu.

 

Péče a školení

Shih Tzu je známý svou dlouhou a hustou srstí, která vyžaduje pravidelnou péči. Je důležité, aby si váš shih tzu zvykal na péči o srst již od štěněte. Pravidelné kartáčování pomáhá předcházet tvorbě uzlíků a udržovat zdravou a lesklou srst. Kromě toho je nutné pravidelně kontrolovat uši a oči a podle potřeby je čistit.

Výchova a výcvik psa plemene shih tzu by měly být jemné a důsledné. Toto společenské a nezávislé plemeno je méně ostražité než lhasa apso, se kterým bývá často zaměňováno. Dobře vychází s dětmi a ostatními psy, ale může být ostražitý vůči cizím lidem. Je důležité naučit ho základní povely a socializovat ho s ostatními zvířaty a lidmi.

Při výcviku psa plemene shih tzu je důležité používat pozitivní posilování a odměny za chování. Toto plemeno nemá velké nároky na pohyb, ale potřebuje značnou péči o srst. Pokud máte malé štěně a chcete ho naučit základním povelům nebo váš pes vykazuje známky nežádoucího chování, můžete použít výcvikové produkty, které vám pomohou rozvíjet správné chování a dovednosti.

Celkově péče o psa shih tzu a jeho výcvik vyžadují trpělivost a důslednost. Při pravidelné péči a pozitivním výcviku bude váš pes shih-tzu zdravým a šťastným společníkem. Šampon na vlasy

 

Zdraví a trvanlivost

 

Zdraví a trvanlivost

 

Shih Tzu je poměrně zdravé plemeno s průměrnou délkou života kolem 12 až 16 let. Jako u každého plemene se však i u shih tzu mohou vyskytnout zdravotní problémy.

Jedním z nejčastějších zdravotních problémů u psů plemene shih tzu je zánět močových cest. Tento problém se může projevovat častým močením, bolestí při močení nebo krví v moči. Pokud si těchto příznaků všimnete, je důležité co nejdříve navštívit veterináře.

Kromě toho může pes shih tzu trpět také alergiemi, které se projevují svěděním, zarudnutím a vyrážkami na kůži. Tento problém lze vyřešit pomocí antihistaminik nebo speciální diety.

Dalším zdravotním problémem, který může postihnout psy plemene shih tzu, je zubní kámen. Pokud se zubní kámen neodstraní, může způsobit zánět dásní a v horším případě i ztrátu zubů. Proto je důležité pravidelně čistit psovi zuby a navštěvovat veterináře na preventivní prohlídky.

Celkově je shih tzu pes relativně zdravé plemeno, ale je důležité věnovat pozornost jeho zdraví a nechat ho pravidelně kontrolovat veterinářem. Pes do bytu : 15 nejlepších plemen do bytu

 

Shi-Cu pes v porovnání s ostatními plemeny

Ši-čou je malý a zdatný pes, který se vyznačuje bohatou srstí. Toto plemeno je považováno za ideálního společníka pro rodiny s dětmi, ale také pro seniory. V porovnání s ostatními plemeny má shi-Cu své výhody i nevýhody.

Díky svým malým rozměrům a nízké hmotnosti se pes ši-čchu snadno přizpůsobí životu v bytě nebo domě. Kromě toho mají klidnou povahu, což z nich dělá ideálního společníka pro rodiny s dětmi. Jejich bohatá srst vyžaduje pravidelnou péči, ale zároveň poskytuje majitelům možnost vytvářet různé účesy.

Ve srovnání s ostatními tibetskými plemeny má ši-čchu kratší nohy a zkrácenou tlamu. Jedná se o výsledek křížení s pekingským ohařem. Ve srovnání s ostatními plemeny špiců má shih tzu své výhody i nevýhody. Shi-Cu je známý svou oddaností a věrností, ale dokáže být tvrdohlavý a nezávislý.

V porovnání s plemeny Lhasa Apso a Shih Tzu, která jsou považována za příbuzná, má Shih Tzu kratší nohy a zkrácený čenich. Shi-Cu má tmavé oči oválného tvaru. Mají velmi dobrý zrak a dokáží zaznamenat pohyb i na velkou vzdálenost.

V porovnání s jinými psovitými šelmami je shih tzu poměrně zdravé zvíře a má dlouhou životnost. Kromě toho mají vynikající paměť a jsou schopni naučit se různé triky a povely. Š‘-cu je ideálním společníkem pro ty, kteří hledají věrného a oddaného psa s bohatou srstí.

 

Závěr

Na závěr tohoto článku o plemeni shih tzu můžeme říci, že se jedná o malého, ale zdatného psa s bohatou srstí. Jeho stavba těla je protáhlá a velmi pevná, s krátkými končetinami se silnými kostmi. Shih Tzu byl vyšlechtěn v Pekingu křížením tibetských plemen s miniaturními čínskými plemeny a má velmi zajímavou historii.

Shih Tzu je inteligentní, veselý a nezávislý pes, který se výborně hodí jako společník do bytu. Jeho povaha je hravá a energická, ale zároveň je to velmi pozorný hlídací pes. Jeho výchova a výcvik nejsou náročné, ale vyžadují trpělivost a důslednost.

Při výběru štěněte shih tzu je důležité vybrat si zodpovědného chovatele, který dbá na zdraví a kvalitu plemene. Shih Tzu je náchylný k některým zdravotním problémům, jako jsou oční problémy, kožní problémy nebo problémy se zuby.

Celkově je shih tzu skvělým společníkem pro každého, kdo má rád malá, zdatná a inteligentní plemena psů. Díky své bohaté srsti a veselé povaze je oblíbeným psem po celém světě.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button