PÉČE O PSYPsi

11 věcí, které lidé dělají, ale psi je nesnášejí

11 věcí, které lidé dělají, ale psi je nesnášejí .Psi se snaží být našimi nejlepšími přáteli, ale někdy jim to ztěžujeme. Zde jsou některé z věcí, které děláme a které mohou psy přimět k tomu, aby zpochybnili, zda chtějí zůstat nejlepšími přáteli, nebo zda chtějí úplně přerušit spojení:

Používání slov více než řeči těla

Používání slov více než řeči těla 11 věcí, které lidé dělají, ale psi je nesnášejí

Jsme hlasitý druh. Rádi se bavíme, a to i s našimi domácími mazlíčky, kteří většině našich slov nerozumí. Psi mohou být schopni odvodit, co znamená několik klíčových slov – chůze, pamlsek, hračka, lehni – a možná se dokonce naučit stovky slov, jako to dokázaly některé border kolie.

Nerozumí však lidské řeči. To, podle čeho poznají, co máme na mysli, je řeč našeho těla. Psi se vyvinuli jako znalci lidského těla a dokážou zjistit, co si myslíte a cítíte, ještě než si to uvědomíte. Snadno však můžeme vysílat smíšené signály, pokud věnujeme pozornost pouze tomu, co říkají naše ústa, a ne tomu, co říká naše tělo.Čtěte také : Pes , pes domácí – Cesta od vlka k domácímu mazlíčkovi .

Pokud půjdete na jakýkoli kurz výcviku psů, uvidíte spoustu lidí, kteří říkají jednu věc, dělají druhou a zmatený pes se snaží pochopit, co po něm chcete. Například když psovi řeknete „zůstaň“ a zároveň se k němu nakloníte a natáhnete k němu ruku jako dopravní policista, řečí těla ho vlastně přimějete, aby šel k vám.

Když to však pes udělá, bude pokárán za porušení pohybového řádu. Je to všechno tak matoucí!

Skvělým experimentem (s něčím, co pravděpodobně způsobí, že se váš pes uvolní) je zkusit strávit celý den tak, že svému psovi neřeknete ani slovo, ale budete komunikovat pouze svým tělem. Uvědomíte si, jak moc „mluvíte“ ke svému tělu, aniž byste si to uvědomovali, jak používat své pohyby a polohu těla, abyste dosáhli reakce, kterou od svého psa při výcviku potřebujete.

Obejměte svého psa

Používání slov více než řeči těla 11 věcí, které lidé dělají, ale psi je nesnášejí

I když byste chlupatého psího kamaráda rádi objali, většina psů objetí nesnáší. Jako primáti si myslíme, že objetí je úžasné, a prostřednictvím objetí vyjadřujeme podporu, lásku, radost a další emoce. Je pro nás naprosto normální, že něco objímáme a tiskneme, a to znamená jen dobré věci. Ale psi se tak nevyvinuli.

Pokud pes položí přední nohy nebo tlapu na hřbet jiného psa, je to spíše než kamarádství považováno za projev dominance. Pes je pevně zakotvený v tom, že musí následovat objetí, které potvrzuje jeho nadvládu. Někteří psi se však cítí ohroženi, bojí se vás nebo vás nenávidí. Stejný pes, který se těší z objetí jednoho člověka, může reagovat úplně jinak, když se o totéž pokouší jiný člen rodiny.11 věcí, které lidé dělají, ale psi nesnášejí. Pozdrav na dobrou noc

Pohlaďte psa po tváři

Pohlazení psa po tváři 11 věcí, které lidé dělají, ale psi je nesnášejí

Máte rádi poplácání po hlavě? Odhaduji, že ne. Většina z nás nemá ráda, když k nám někdo natáhne ruku a poklepe nás po hlavě, ať už je to jakkoli láskyplné. V lepším případě je to nepříjemné, v horším bolestivé. A opravdu nechceme, aby nám cizí ruce sahaly na obličej. Kdyby někdo vztáhl ruku směrem k vašemu obličeji, myslím, že byste reagovali tak, že byste stáhli hlavu dozadu, přikrčili se a trochu se napjali kvůli narušení osobního prostoru.11 věcí, které lidé dělají a které psi nesnášejí.

Přesto si většina lidí myslí, že psi mají rádi, když je někdo hladí po hlavě. Skutečnost je taková, že zatímco mnoho psů si to užívá, pokud je to někdo, koho znají a komu důvěřují, většina psů si to neužívá. Možná si všimnete, že i milující rodinný pes se může mírně sklonit, když k němu natáhnete ruku, abyste ho pohladili po tváři. Nechá tě to udělat, protože jsi šéf, ale nelíbí se mu to. Je to otázka osobního prostoru pro psy stejně jako pro nás. Proto zodpovědní rodiče učí své děti, aby psa jemně hladily po zádech nebo zezadu, ale ne aby ho hladily po tváři.

Pokud chcete svého psa opravdu odměnit za to, že je úžasný, nebouchejte ho do hlavy, ale pohlaďte ho zezadu přímo po ocase. Děkuji vám za to!

Přistupte ke psovi a podívejte se mu do očí.

Přistupte ke psovi a podívejte se mu do očí 11 věcí, které lidé dělají, ale psi je nesnášejí

Když se psovi díváte přímo do očí, aniž byste mrkli, možná se usmíváte a snažíte se ho zahřát, ale pes to pravděpodobně chápe jako projev dominance nebo dokonce agrese. Mohou projevit submisivní reakci – odvrátit pohled, trochu se vrtět po mazlíčcích, převalit se na záda – nebo mohou začít couvat. Většině psů je nepříjemné, když se jim člověk při oslovení dívá přímo do očí.

Chcete-li nového psa přivítat tak, aby to bylo příjemné pro vás oba, přistupujte k němu s mírně nakloněným tělem (ne rameny ke psovi), mírně odvrácenýma očima a klidným, jemným hlasem. Všechny tyto náznaky přátelství řečí těla pomohou psovi pochopit, že mu nechcete ublížit. Pes s vámi možná nebude chtít mít nic společného, ale alespoň jste nezvolili bojácný přístup, který by mohl vyvolat obrannou nebo agresivní reakci.

Nedáváte psovi pravidla

Psi chtějí, potřebují a milují pravidla. Možná si myslíte, že přísná pravidla způsobují, že je váš pes nudný nebo nešťastný. Ale psi podle svého vůdce opravdu chtějí vědět, co a jak. A opravdu není tak těžké navázat s lidmi vztah. Dětem se daří, když mají důsledná pravidla, která musí dodržovat, a méně se jim daří v prostředí, které jim dává všechno zadarmo.11 věcí, které lidé dělají, ale psi je nenávidí.

Vzpomeňte si na slušné a vyrovnané děti, které znáte, a na rozmazlené děti, kterým chybí sociální dovednosti nebo se jim nedaří získat to, co chtějí. Která skupina dětí důsledně dodržuje pravidla a hranice? A která sada bývá nejšťastnější? U psů je to podobné. Díky pravidlům je život mnohem předvídatelnější, méně zmatený a méně stresující.

A když už mluvíme o zmatení, psi nechápou výjimky z pravidel. Nechápou, že se na vás mohou vrhnout, když máte na sobě běžné oblečení, ale ne, když máte na sobě nové oblečení. Nechápou, že po koupeli mohou jít na nočník, ale ne poté, co se vrátí z dovádění v blátě.

Kromě toho se za vynucování nepovažuje, když za porušení pravidla řeknete „Ne“, ale ve skutečnosti neuděláte nic, co by psovi pomohlo přestat se chovat a naučit se pravidlo. Psi prospívají, když vědí, kde jsou hranice, a když věnujete čas důslednému prosazování hranic s pozitivními odměnami, budujete také jejich důvěru ve vás jako vůdce. Připravujete si tak půdu pro velmi šťastného psa!11 věcí, které lidé dělají a které psi nesnášejí.

Nutit psa do kontaktu se psy nebo lidmi, které zjevně nemá rád.

Nutit psa do interakce se psy nebo lidmi, které zjevně nemá rád.


Stejně jako mnoho jiných společenských druhů mají i psi své oblíbené přátele a nepřátele. Je snadné zjistit, s jakými psy – a lidmi – se pes chce stýkat a s jakými se raději stýkat nechce. Přesto je mnoho majitelů psů, kteří to odmítají udělat nebo si prostě nedokážou přečíst pokyny, které jim pes dává.

Je příliš časté, že příliš nadšení majitelé tlačí svého psa (někdy doslova) do společenských situací v psích parcích, i když by jejich pes raději šel domů. Nebo dovolí cizím lidem, aby se s jejich psem mazlili, i když pes jeví jasné známky toho, že chce zůstat sám.

Je důležité si uvědomit, že je rozdíl mezi pozitivním povzbuzováním u plachých, bojácných nebo reaktivních psů. Abyste jim usnadnili vyrovnaný život, je důležité je po malých krůčcích povzbuzovat, aby vystoupily ze své komfortní zóny, a odměňovat je za klidné a šťastné chování ve společnosti. Pro bezpečnost a zdravý rozum psa je však důležité znát rozdíl mezi jemným posouváním hranic na základě odměny a vynucováním interakce. Pokud jsou psi v sociálních situacích příliš tlačeni, je pravděpodobnější, že kousnou. Dávali jedno znamení za druhým – ignorovali je, vyhýbali se jim, možná i vrčeli – a nakonec toho měli dost a ze svých zubů vydali ten nejjasnější vzkaz ze všech.11 věcí, které lidé dělají, ale psi je nenávidí

Co je možná ještě horší, je to, že jejich důvěra ve vás jako vůdce ochrany přírody je narušena a mají ještě negativnější vztah k parku, konkrétnímu psovi nebo člověku, nebo obecně k sociálnímu prostředí. Prokažte proto svému psovi laskavost: čtěte řeč jeho těla, když nechce být v blízkosti určitých osob, a nenuťte ho.

Chodit na procházky bez možnosti prozkoumat a očichat.

Chodit na procházky bez možnosti prozkoumat a očichat.


Rozhodně je důležité mít psa, který umí poslušně chodit na vodítku. Je však také důležité, aby pes měl čas prozkoumat okolí a zároveň poslušně chodil na vodítku. Psi vidí nosem a jejich čichu je přikládán stejný význam jako zraku, který my lidé přikládáme interpretaci okolního světa.

Dá se říci, že psi ocení vůni kmene stromu stejně jako my krásný západ slunce.11 věcí, které lidé dělají, ale psi je nesnášejí

Psi nesnášejí, když nemohou alespoň na pár minut denně objímat svůj svět, a my lidé se příliš často zaměřujeme na procházky, jejichž jediným účelem je cvičení nebo přestávka na záchod. Jedeme stále stejnou cestou, často bez jakéhokoli zpestření nebo pocitu volného času, a příliš spěcháme domů.

Udělejte svému psovi laskavost a udělejte si jednu z každodenních procházek „pachovou“ – jděte pomalu a nechte svůj psí nos vnímat svět. Jděte někam úplně jinam, prozkoumejte jinou čtvrť nebo chodník, nechte psa očichávat místo, dokud se nenasytí, i kdyby to mělo být jen na pár minut, a pak se přesuňte dál.

Abyste psovi pomohli poznat rozdíl mezi procházkou, kdy má být poslušný a držet se u vás, a procházkou, kdy může volně prozkoumávat, můžete mít speciální batoh nebo postroj, který budete používat pouze na pachové procházky. Ujistěte se, že je to něco úplně jiného než vaše obvyklé nastavení obojku a vodítka, aby váš pes poznal jiný účel procházky. Tyto procházky jsou pro vašeho psa vynikající příležitostí k duševní a smyslové stimulaci, která ho činí zajímavým.11 věcí, které lidé dělají, ale psi je nesnášejí

Držte se na vodítku, a to doslova

Držte se na vodítku, a to doslova

Stejně jako psi umí skvěle číst řeč našeho těla, umí také skvěle číst úroveň našeho napětí na vodítku. Pokud držíte psa pevně na vodítku, zvyšujete tím úroveň stresu, frustrace a vzrušení pro psa a naopak pro vás. Vím, co si možná myslíte: „Nechci se držet pevně na vodítku, ale musím. Můj pes táhne za mě, ne já za něj!“ Proto je tak důležité naučit psa chodit na volném vodítku.

Přes malý proužek plátna nebo kůže se mezi vámi a psem přenáší úžasné množství energie. Uvolněním vodítka dáváte psovi najevo, že je vše v pořádku a že není důvod k obavám nebo napětí. Volným vodítkem dáváte psovi najevo, že jste klidní a máte vše pod kontrolou, takže i váš pes může být klidný. Na druhou stranu tím, že držíte vodítko pevně u sebe, dáváte psovi najevo, že jste napjatí, nervózní, ostražití, připravení bojovat, a váš pes vám na to odpovídá.11 věcí, které lidé dělají, ale psi je nesnášejí.

Stejně jako nemáte rádi, když vás pes tahá, není pro psa dobré, když se cítí neustále tahán, a proto je ve střehu. Jsou si také dobře vědomi toho, že vám nemohou utéct, i když si myslí, že to potřebují. Pes, který chodí na vodítku, je náchylnější ke štěkání nebo reakcím i v těch nejmírnějších situacích. Ale pes, který umí chodit na vodítku, je poměrně klidný.

Být v napětí

Napětí na vodítku není jediný způsob, jak pes pozná, jak se cítíte. Když je člověk kolem vás napjatý, poznáte to, i když si to neuvědomujete. Stejnou schopnost mají i psi.

Čím více jste vystresovaní a zranění, tím více je vystresovaný a zraněný váš pes. A psi, stejně jako my, nemají rádi stres. Možná přivřete oči, ale až se váš pes bude příště chovat frustrovaně a napjatě, ověřte si, že jste se tak cítili posledních pár minut. Posledních pár hodin nebo posledních pár dní? Váš pes možná funguje jako vaše zrcadlo.

Být nudný

Být nudný

Znáte ten pocit, když se zdržujete v blízkosti někoho, kdo je naprosto nudný? Vzpomeňte si: vzpomínáte si, jak jste museli být s rodiči, když něco řešili ?.Vzpomeňte si na ten pocit, kdy se sotva ovládáte, chcete se kroutit, sténat a stěžovat si.

Zúčastnili jste se pohovoru pro dospělé, který byl stejně nudný, a bylo vám řečeno, abyste seděli v klidu a mlčeli. Takhle se cítí váš pes, když jste zaneprázdněni tím nudným dospělým.

Psi se houpou, když se nudíme. A je těžké nebýt! Přijdeme domů z práce a chceme si odpočinout, udělat nějaké domácí práce, uvařit večeři, natáhnout se na gauč a relaxovat. Ale to je asi ta nejnepříjemnější věc, kterou můžeme svým psům udělat. Čekali celý den, až si s nimi konečně budeme hrát.11 věcí, které lidé dělají, ale psi je nesnášejí.

Matchmaking

Mělo by to být zřejmé a nebudeme se tím příliš zabývat. Ale stojí za to na to upozornit, protože příliš mnoho lidí si stále myslí, že je to vtipné.

Neštěkejte na svého psa, když ho míjíte na ulici. Nemávejte ani nemluvte na psa, který na vás štěká zpoza okna nebo dveří.

Netahejte psa za ocas. Seznam je dlouhý, ale zkrátka nedělejte něco, o čem víte, že psa naštve, jen proto, že vám to připadá vtipné. Pro psa to není žádná legrace a může to vést k vážným problémům s chováním .

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button