Koza – Koza domácí a vše o ní a jejím životě
Koza je zemědělské zvíře, které bylo jedním z prvních domestikovaných zvířat. Koza se používá pro mléko, maso a srst. Koza se využívá především pro mléko.
Koza je poddruh C. aegagrus, který byl domestikován z divokých koz jihozápadní Asie a východní Evropy. Koza patří do čeledi skotovitých a podčeledi kozovitých, což znamená, že je příbuzná ovcím. Na světě existuje více než 300 různých plemen koz. Podle archeologických nálezů je to jeden z nejstarších domestikovaných živočišných druhů. Nejdříve byla domestikována v Íránu před 10 000 lety.
Obsah článku:
Původ slova goat
Novočeské slovo goat pochází ze staroanglického slova „koza, kozel obecně“, které je odvozeno z pragermánského – gaitaz (srov. norské/islandské geit, německé Geiß a gótské gait), nakonec z praindoevropského *ǵʰaidos s významem „mladý kozel“ (srov. latinské haedus „dítě“).
Historie
Kozy patří mezi nejstarší domestikovaná zvířata. Nedávná genetická analýza potvrzuje archeologické důkazy, že divoký kozorožec bezoárový z pohoří Zagros je pravděpodobným předkem dnešních pravděpodobně všech domácích koz.
Plešatění a jak mu čelit , Vypadávání vlasů u mužů
První zemědělci začali chovat divoké kozy především kvůli snadnému přístupu k mléku a masu a také kvůli trusu, který se používal jako palivo (lidé jím topili), a jejich kosti, kůže a šlachy se používaly na oděvy, šperky a nástroje. Nejstarší pozůstatky domestikovaných koz, staré 10 000 let, se nacházejí v íránském Ganj Darehu. Pozůstatky koz byly nalezeny na archeologických nalezištích v Jerichu, Choga Mami , Djeitunu a Çayönü a pocházejí z doby domestikace koz v západní Asii před 8 000 až 9 000 lety.
Reprodukce u koz
Kozy dospívají v závislosti na plemeni a výživném stavu od tří do patnácti měsíců. Mnoho chovatelů dává přednost odložení plemenitby, dokud koza nedosáhne 70 % hmotnosti dospělého jedince. V extenzivně obhospodařovaných stádech ve volné krajině je však toto oddělení možné jen zřídka.
V mírném podnebí a u švýcarských plemen začíná období rozmnožování s prodlužujícím se dnem a končí brzy na jaře nebo dříve. V rovníkových oblastech se kozy mohou pářit kdykoli během roku. Úspěšné rozmnožování v těchto oblastech závisí více na dostupné potravě než na délce dne. Kromě přirozeného, tradičního páření si mezi chovateli koz získalo oblibu umělé oplodnění, které umožňuje snadný přístup k široké škále krevních linií.
Délka březosti je přibližně 150 dní. Kozy mohou rodit 1,2,3 kůzlata, méně časté jsou 4,5 kůzlat a existují i případy, kdy koza porodila až 6 kůzlat.
Produkce kozího mléka
Produkce mléka se liší v závislosti na plemeni, stáří, kvalitě a výživě koz; mléčné kozy obvykle produkují 680 až 1 810 kg mléka za 305 dní laktace. Kvalitní dojná koza dává v průměru nejméně 3 kg mléka. Ve výjimečných případech může prvotřídní kojící matka produkovat méně nebo až 7 kg či více mléka denně.18 nejlepších kmenů koz pro produkci mléka a masa
Maso
Koza búrská – je obecně chované masné plemeno.18 nejlepších plemen koz pro produkci mléka a masa
Chuť kozího masa je podobná chuti jarního jehněčího . Někteří však přirovnávají chuť kozího masa k telecímu nebo zvěřině, v závislosti na stáří a stavu kozy. Jeho chuť je údajně spojena především s přítomností kyselin 4-methyloktanové a 4-methylnonanové. Lze ji připravovat různými způsoby, včetně dušení, pečení, grilování, konzervování a smažení; lze ji mletou, na kari nebo použít do klobás. Vzhledem k nízkému obsahu tuku může maso při vysoké teplotě ztvrdnout, pokud se vaří bez dodatečné vlhkosti.
Kozí mléko, máslo a sýr
Kozy produkují přibližně 2 % celkové roční světové produkce mléka. Některé kozy jsou chovány speciálně pro mléko. Kozí mléko má přirozeně malé, dobře emulgované tukové kuličky, což znamená, že smetana zůstává v mléce suspendovaná, místo aby stoupala vzhůru jako v případě syrového kravského mléka, a proto není třeba ji homogenizovat. Pokud má být mléko použito k výrobě sýra, homogenizace se skutečně nedoporučuje, protože mění strukturu mléka a ovlivňuje schopnost kultury mléko srážet a konečnou kvalitu a výtěžnost sýra. Kozí mléko se běžně zpracovává na sýr, máslo, zmrzlinu, jogurt a další výrobky.18 nejlepších plemen koz pro produkci mléka a masa
Průměrná délka života kozy
Průměrná délka života koz je 15 až 18 let. Byly zaznamenány případy, kdy se koza dožila až 24 let. Délku života může zkrátit několik faktorů; problémy během rozmnožování mohou zkrátit délku života kozy na 10 až 11 let a stresy při vstupu do říje mohou zkrátit délku života na 8 až 10 let.