BEESZemědělská zvířata

Včely , včela medonosná – co byste měli vědět o včelách

Včely jsou létající hmyz, který poskytuje mnoho včelích produktů, jako je med, propolis, mateří kašička. Odkud se ale vzaly včely? Včela je …

 

Včely

 

Včela medonosná je létající hmyz z rodu Apis, který pochází z Eurasie.  Jsou známé stavbou trvalých koloniálních hnízd z vosku, velkými koloniemi a nadměrnou produkcí a skladováním medu, díky čemuž jsou jejich úly cenným cílem pro mnoho zvířat, jako jsou jezevci a medvědi, a své využití mají i u lidí. Uznává se pouze osm druhů přežívajících včel s celkem 43 poddruhy, ačkoli historicky se uznává 7 až 11 druhů. Včely medonosné představují jen malý zlomek ze zhruba 20 000 známých druhů včel.

 

včela medonosná

 

Přečtěte si také :

 

Nejznámější včelou medonosnou je včela medonosná západní (Apis mellifera), která se používá k produkci medu a opylování plodin; jedinou další domestikovanou včelou je včela medonosná východní (Apis cerana), která se vyskytuje v jižní Asii. Několik dalších příbuzných druhů včel produkuje a skladuje med a lidé si je pro tento účel ponechali, včetně včel bez žihadel, ale pouze příslušníci rodu Apis jsou pravé včely. Vosk se také používá při výrobě svíček, mýdel, balzámů na rty a různých kosmetických výrobků.

 

 

 

Odkud pocházejí včely

 

včela

 

Zdá se, že centrum původu včely medonosné je v jižní a jihovýchodní Asii (včetně Filipín), protože všechny žijící druhy kromě Apis mellifera pocházejí z této oblasti. První včely rodu Apis se ve fosilních nálezech objevují na rozhraní eocénu a oligocénu v evropských usazeninách. Původ těchto pravěkých včel nemusí nutně znamenat Evropu , pouze to, že se včely v té době v Evropě vyskytovaly. Z jižní Asie, předpokládané oblasti původu včely medonosné, je známo jen málo fosilních nalezišť a důkladných studií je stále méně. Blízcí příbuzní moderních včel – např. Čmeláci a vosy – jsou také do jisté míry sociální a sociální chování se zdá být pleziomorfním rysem, který předchází linii.

 

Druhy včel

 

včely v zimě

 

Zatímco včel je asi 20 000 druhů, včel medonosných je uznáváno pouze osm druhů s celkem 43 poddruhy, ačkoli historicky bylo uznáváno sedm až jedenáct druhů: Apis andreniformis (černý trpaslík ); Apis cerana (východní včela medonosná); Apis dorsata (obří včela medonosná); Apis florea (červený trpaslík); Apis koschevnikovi (Koschevnikovova včela); Apis laboriosa (himálajská obří včela); Apis mellifera (západní včela medonosná); a Apis nigrocincta (filipínská včela medonosná). Včely medonosné jsou jedinými existujícími příslušníky kmene Apini. Dnešní včely medonosné se skládají ze tří podtypů: Micrapis (včela trpasličí), Megapis (včela obrovská) a Apis (včela západní a její blízcí příbuzní).

 

Včely v zimě

 

Včely

 

V chladném podnebí přestávají létat, když teplota klesne pod 10 °C, a shlukují se v centrální části úlu, kde vytvářejí „zimní shluk“. Včelí dělnice se shlukují kolem včelí matky uprostřed chumáče a třesou se, aby udržely střední teplotu mezi 27 °C na začátku zimy (v období bez snůšky) a 34 °C, když matka opět snáší. Včelí dělnice se otáčejí ve shluku zvenčí dovnitř, aby žádná včela příliš neprochladla.

 

Vnější okraje zimního chomáče zůstávají při teplotě přibližně 8-9 °C.Čím chladnější je počasí, tím je chomáč kompaktnější. V zimě včely spotřebovávají uložený med, aby si vytvořily tělesné teplo. Množství medu spotřebovaného během zimy závisí na délce a náročnosti zimy, ale v mírném podnebí se pohybuje od 15 do 50 kilogramů.Kromě toho některé včely, včetně včely západní.  Jak včely medonosné, tak včely Apis cerana používají účinné metody termoregulace hnízda v období střídání teplot v létě a v zimě. V létě je však toho dosaženo větráním a odpařováním vody shromážděné v různých oblastech.

 

TOTAL WAR: WARHAMMER 3 RECENZE

 

Opylování včelami

 Mírně přispívají k opylování rostlin, ale na rozdíl od mnoha volně žijících opylovačů (motýli, čmeláci, …) je to jen malé množství. Druhy Apis jsou generalističtí návštěvníci květů a opylují mnoho druhů kvetoucích rostlin, ale vzhledem ke své „generalizované“ povaze tak činí neefektivně. Bez specializovaného ošetření konkrétních květů je jejich schopnost dostat se k pylu a nektaru často omezená. Kromě toho mají tendenci navštěvovat všechny druhy v oblasti, což znamená, že pyl, který přenášejí pro jeden druh, je často velmi zředěný. Jako takové mohou opylovat mnoho rostlin, zejména nepůvodních plodin, ale většina původních rostlin má domácí opylovače, kteří jsou při opylování daného druhu mnohem účinnější. Pokud jsou včely medonosné v oblasti přítomny jako invazní druh, konkurují o květy původním opylovačům, čímž mohou vytlačit původní druhy.

 

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button