O ZEMÍCHZajímavosti

Zajímavá fakta o Portugalsku 30 faktů o Portugalsku

Zajímavosti o Portugalsku. Portugalsko má bohatou historii a živou kulturu. Zde je několik zajímavostí o Portugalsku, které vás připraví na život na Pyrenejském poloostrově.
Kolik toho víte o historii, vládě, kultuře, hospodářství a lidech v této zemi? Přečtěte si tato zajímavá fakta o Portugalsku a zjistěte je.

 

Zajímavá fakta o Portugalsku 30 faktů o Portugalsku

 

Obsah článku:

Zajímavá fakta o Portugalsku  Fakta o Portugalsku: historie a geografie

Portugalsko bylo první námořní velmocí světa a rodištěm některých prvních světových objevitelů. Portugalsko bylo v 15. a 16. století v čele evropského objevování. V době objevů obeplul Ferdinand Magellan jako první člověk zeměkouli. Vasco de Gama objevil námořní cestu do Indie a Bartolomeo Diaz jako první obeplul jižní cíp Afriky; nazval ho mys Dobré naděje. Nakonec Álvares Cabral a další objevili nové země – včetně Brazílie, částí Afriky a Dálného východu – a prohlásili je za Portugalsko.
Portugalská koloniální říše trvala 600 let, což z ní činí nejdéle trvající moderní evropské impérium. V době svého největšího rozkvětu se portugalské impérium rozkládalo na území dnešních 53 zemí. Brazílie získala nezávislost v roce 1822 a všechny portugalské africké kolonie byly nezávislé do konce roku 1975. Portugalsko předalo svou poslední kolonii Macao Číně v roce 1999 po 442 letech okupace.

 

Portugalsko bylo první evropskou zemí, která se zapojila do transatlantického obchodu s otroky.

 

Tato koloniální velmoc byla významným hráčem v celosvětovém obchodu s otroky, kteří byli převáženi ze západní Afriky do Ameriky. Byla také první koloniální mocností, která zrušila otroctví, a to přibližně 50 let před Velkou Británií, Španělskem, Francií a Spojenými státy.

 

Lisabon je starší než Řím a je jedním z nejstarších měst v Evropě.

 

Lisabon je starší než Řím a je jedním z nejstarších měst v Evropě.

Lisabon je portugalským městem od roku 1147, ale jeho historie je o několik tisíc let starší než historie Portugalska. Archeologické nálezy z doby 1200 let př. n. l. dokazují, že na území dnešního Lisabonu sídlili Féničané, což znamená, že Lisabon byl nepřetržitě osídlen více než 3000 let.

 

Zajímavosti o Portugalsku  Portugalsko je nejzápadnějším bodem Evropy.

Nejzápadnějším bodem kontinentální Evropy je mys Cabo da Roca v Sintře. Pokud zahrneme i ostrovy kontinentální Evropy, je Portugalsko stále nejzápadnější zemí; nejzápadnějším bodem euroasijské desky je Capelinhos, sopka na Azorských ostrovech.
Ačkoli je Portugalsko nejzápadnějším bodem Evropy, není nejzápadnějším bodem Evropské unie. Tato pocta připadá Francii, jejíž zámořský kolektiv Saint-Martin sídlí v Karibiku.

 

Fakta o Portugalsku: vláda

Portugalsko je rekordmanem v nejkratším vládnutí na světě
Portugalský korunní princ Luís Filipe vládl celkem 20 minut poté, co byl 1. února 1908 zavraždil svého otce Carlose I. Luís Filipe zemřel po zranění, které utrpěl při stejném útoku, a titul krále byl přenesen na Manuela II., posledního portugalského krále.

 

Portugalsko je nejstarším národním státem v Evropě

Dnešní podoba Portugalska se oficiálně stala královstvím v roce 1139. Hranice Portugalska se téměř nezměnily od roku 1297, kdy Portugalci a Španělé podepsali smlouvu o předání Algarve Portugalsku. První král Afonso I. se dostal k moci v roce 1143. Portugalsko zůstalo královstvím dalších 800 let až do roku 1910, kdy se stalo republikou.

 

Oficiální název Portugalska (República Portuguesa) odkazuje na druhé největší město země, Porto.

Portugalsko se dnes skládá z pevninské části, Azorských ostrovů a souostroví Madeira. Devět Azorských ostrovů se nachází přibližně 1 300 km západně od pevniny v Atlantském oceánu. Souostroví Madeira (skládá se z ostrovů Madeira, Porto Santo a dvou neobydlených ostrovů) leží asi 500 km od západního pobřeží Maroka.

Nejstarší diplomatickou aliancí na světě je anglo-portugalská aliance.

První smlouva mezi oběma zeměmi (anglo-portugalská smlouva) byla uzavřena v roce 1373. Navzdory šedesátileté přestávce, kdy Portugalsko a Španělsko tvořily politickou unii, je anglo-portugalské spojenectví nejstarším stále platným spojenectvím na světě.

 

Fakta o Portugalsku Fakta o Portugalsku:

Portugalština je úředním jazykem dalších devíti zemí
Díky portugalským imperiálním ambicím je portugalština úředním jazykem Angoly, Brazílie, Kaborských ostrovů, Východního Timoru, Rovníkové Guineje, Guineje-Bissau, Macaa, Mosambiku, Svatého Tomáše a Princova ostrova a indického státu Goa. Je šestým nejrozšířenějším mateřským jazykem na světě, jeho rodnými mluvčími je přibližně 220 milionů lidí.

 

Přibližně 81 % portugalské populace je římskokatolického vyznání.

Křesťanství se v Portugalsku poprvé objevilo v době, kdy bylo součástí Římské říše. Církev a stát  odděleny od doby první republiky (1920-1926). Katolické morální a právní kodexy však mají hluboký základ a většina tradičních svátků a poutí má náboženský původ. Podle sčítání lidu z roku 2011 je 81 % portugalské populace katolického vyznání.

 

Mniši a jeptišky vytvořili jedny z nejchutnějších tradičních portugalských pochoutek.

 

Mniši a jeptišky vytvořili jedny z nejchutnějších tradičních portugalských pochoutek.

V Portugalsku si můžete dát mnišské břicho (barrigas de freira), andělskou dvojitou bradu (papos de anjo) a nebeský tuk (toucinho do céu); všechny tyto koláče jsou vynikající. V minulosti používali mniši a jeptišky v mnoha portugalských klášterech a klášterech vaječný bílek ke škrobení hábitů a uchovávání vína. Zůstalo tak spousta žloutků, které se nakonec použily k přípravě lahodných koláčů a pečiva.

 

Zajímavosti o Portugalsku  Nejdelší most v Evropě byl kdysi v Portugalsku.

 

Zajímavosti o Portugalsku  Nejdelší most v Evropě byl kdysi v Portugalsku.

Přes řeku Tejo v Lisabonu vede šestiproudý most Vasco de Gama postavený na lanových drahách. Most je dlouhý 12 kilometrů a umožňuje dálkové dopravě zcela obejít město. Most Vasco de Gama byl nejdelším mostem v Evropě od roku 1998 až do roku 2018, kdy ho o pět kilometrů překonal 17 kilometrů dlouhý Krymský most.

 

Lisabonské knihkupectví Livraria Bertrand je nejstarším knihkupectvím na světě.

Knihkupectví Livraria Bertrand, založené v roce 1732, bylo jen jedno. Tento původní obchod se bohužel stal jednou z mnoha obětí velkého lisabonského zemětřesení v roce 1755. Zemětřesení mělo sílu 8,5 stupně Richterovy škály a zahynulo při něm přibližně 60 000 lidí. Společnost Livraria Bertrand pak v roce 1773 otevřela obchod na ulici Rua Garrett, kde stojí dodnes. V Portugalsku je v současné době přibližně 50 poboček společnosti Livraria Bertrand.

 

Zajímavosti o Portugalsku  Portugalci jsou fatalisté.

V Portugalsku má tradici fado, tedy myšlenka, že osudu nelze uniknout. Tak se také nazývá tradiční portugalský zpěv, který má status světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Fado jsou melancholické písně o lásce, ztrátě, naději a rezignaci, které doprovází oduševnělé kytary, mandolíny a housle. Často je uslyšíte v barech, kavárnách a restauracích. Fado se objevuje i v běžné řeči. Lidé například často používají výraz oxalah, což znamená „doufejme“ nebo „pokud“, z arabského inshallah („dá-li Bůh“).
Japonská tempura je ve skutečnosti portugalský vynález
Tempura je jedním z nejznámějších japonských pokrmů. Tento pokrm ze smažené zeleniny a mořských plodů však ve skutečnosti vynalezli portugalští obchodníci a misionáři žijící v Nagasaki. Tempura v 16. století rozšířil po celém Japonsku.

 

Největší omeleta na světě byla připravena v portugalském městě

Dne 11. Srpen 2012, skupina místních obyvatel byla trochu hladová. V Santerému strávilo 55 lidí šest hodin přípravou největší omelety na světě. Na výrobu 6 466 kilogramů vážící omelety bylo použito 145 000 vajec, 400 kilogramů oleje a 100 kilogramů másla. S detektorem kovů našel v řece neocenitelný poklad.
 

 

Zajímavá fakta o Portugalsku  Fakta o Portugalsku: Ekonomika

 

Zajímavá fakta o Portugalsku  Ekonomika

Portugalsko bylo jednou z prvních zemí, které přijaly euro, ale portugalské bankovky escudo si stále můžete vyměnit za eura.
V roce 1999 se Portugalsko oficiálně vzdalo své vlastní měny escudo ve prospěch eura. Banco de Portugal zavedla euro v roce 2002, ale centrální banka bude bankovky escudo vyměňovat až do 28. září. Únor 2022.

Nejznámějším portugalským vývozním artiklem a národním nápojem je portské víno.

 

portské víno zajímavosti o Portugalsku

Vinho do Porto je alkoholizované víno, které se vyrábí přidáním hroznového alkoholu nebo brandy před dokončením kvašení. Díky tomu je portské víno sladké a obsahuje přibližně 20 % alkoholu. Víno pak zraje v dubových sudech nebo ocelových nádobách po dobu dvou až šesti let, než se stáčí do lahví. Hrozny portského se pěstují pouze na strmých terasovitých svazích údolí Douro nedaleko Porta. Údolí Douro je jednou z nejstarších vinařských oblastí na světě a je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO.

 

Více než polovina světové produkce korku pochází z Portugalska.

Portugalsko je domovem největších korkových dubových lesů (montados) na světě. Tento korkový dub (Quercus suber L) je totiž chráněn portugalskými zákony. Kůra se z kmene korkového dubu odstraňuje každých devět let, aniž by se strom poškodil.

 

Portugalsko je světovým lídrem v oblasti obnovitelných zdrojů energie

Do července 2014 pocházelo přibližně 70 % energie z obnovitelných zdrojů, jako jsou větrné, vodní a solární elektrárny. Země v posledních letech prokázala, že Portugalsko může pokrýt veškerou svou domácí potřebu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Jedna z největších fotovoltaických farem na světě se nachází nedaleko města Moura. Mezi inovativní projekty patří plovoucí větrná farma (WindFloat) a zařízení WaveRoller, které přeměňuje pohyb oceánských vln na energii a elektřinu.

 

Zajímavá fakta o Portugalsku  Fakta o Portugalsku: Politika

 

vrcholné události portugalské politiky

Portugalská diktatura byla nejdelší v Evropě
V letech 1926-1974 zde vládl autoritářský režim, po většinu tohoto období António de Oliveira Salazar. Portugalsko prošlo třemi fázemi diktatury: první byla vojenská diktatura (Ditadura Militar v letech 1926-1928), druhá národní diktatura (Ditadura Nacional v letech 1928-1933) a poslední nový stát (Estado Novo v letech 1933-1974). Léta portugalské diktatury se vyznačovala silným nacionalistickým konzervatismem, jehož hnací silou byl katolicismus.
Diktatura byla svržena 25. Duben 1974 – nekrvavý státní převrat, nazvaný karafiátová revoluce. Portugalsko si tuto revoluci každoročně připomíná na Den svobody (Dia da Liberdade), který připadá na 25. září. Duben. V roce 1976 se země stala demokratickou republikou.

 

Portugalsko je zakládajícím členem NATO a členem EU.

Portugalsko vstoupilo do Evropského hospodářského společenství (EHS), předchůdce Evropské unie (EU), v roce 1986. Země obdržela v roce 2011 finanční pomoc ve výši 78 miliard eur od EU a Mezinárodního měnového fondu (MMF) za předpokladu, že vláda přijme úsporná opatření.

 

Fakta o Portugalsku Fakta o Portugalsku: Sport a Portugalci

Nejstarší zaznamenaný výstup horkovzdušným balónem se uskutečnil v Portugalsku
Model horkovzdušného balonu, který vynalezl otec Bartolomeu de Gusmão (1685 – 1724), vystoupal 8. Srpen 1709. Balon odstartoval u Casa da India v Terreiro do Paço.

 

Ženy v Portugalsku žijí o více než šest let déle než muži.

V Portugalsku jsou rozdíly ve zdravotním stavu mužů a žen větší než ve většině ostatních vysoce rozvinutých zemí. Podle CIA World Factbook 2017 je průměrná délka života při narození v Portugalsku 76,2 roku u mužů a 82,9 roku u žen. Zajímavosti o Asii – 22 zajímavostí

 

Největší vlna, na které se kdy surfovalo, byla v Portugalsku

Podvodní kaňon v Portugalsku činí z této části portugalského pobřeží generátor největších vln na světě. V únoru 2011 sjel americký surfař Garrett McNamara u portugalského pobřeží Nazaré vlnu Gargantuan dlouhou 23,77 metru a vytvořil tak nový světový rekord.

 

Sport Lisboa e Benfica je nejvíce podporovaným fotbalovým klubem na světě

 

Zajímavá fakta o Portugalsku  Fotbalová ikona

Podle Guinnessovy knihy rekordů měla Benfica v listopadu 2006 160 389 zaplacených členů. Ačkoli to není světový rekord, Benfica měla v červnu 2019 více než 233 000 členů.

 

Zajímavosti o Portugalsku  Fotbalová ikona Cristiano Rinaldo je Portugalec.

Hvězda se narodila jako Cristiano Rinaldo dos Santos Averio v roce 1985 v hlavním městě Madeiry Funchalu. Ronaldo má za sebou bohatou kariéru jednoho z nejlepších hráčů fotbalové historie, který dlouhá léta působil v Manchesteru United, Realu Madrid a Juventusu. 10 sportovních účesů, které jsou hezké a praktické

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button