Jak skladovat červenou řepu – 4 způsoby skladování
Jak skladovat červenou řepu – 4 způsoby skladování. Uchovávání čerstvé červené řepy zaručuje, že zůstane sladká a šťavnatá, a existuje řada domácích technik, které můžete použít k zachování kvality této všestranné kořenové zeleniny.
Obsah článku:
Co je červená řepa
Červená řepa je kulatá kořenová zelenina s dlouhými červenými stonky a jasně zelenými listy. Červená řepa je kořenová část rostliny, plody rostou pod listy a stonky vyrůstají ze země. Malá řepa může mít v průměru dva centimetry, zatímco větší může mít velikost míče.
Červená řepa byla pěstována na Blízkém východě a v okolí Středozemního moře pro své léčivé účinky a k barvení vína, poté se rozšířila do zbytku Evropy a Ameriky. Dnes je červená řepa oblíbenou přílohou a součástí jídelníčku restaurací. Výživná a sladká červená řepa se vyrábí v několika odrůdách a barvách včetně fialové, červené a zlaté.
Jak skladovat červenou řepu
Existuje několik způsobů skladování červené řepy, které vám pomohou prodloužit její trvanlivost a uchovat ji pro pozdější použití.
1. Skladujte ji v zásuvce – Jak skladovat červenou řepu
Červenou řepu z obchodu s potravinami je nejlepší uchovávat v chladničce v zásuvce. Nechte ji neumytou, protože nadměrná vlhkost může způsobit rychlejší zkažení řepy, ale odřízněte všechny stonky kromě dvou centimetrů. Tato zelenina vydrží v chladničce dva měsíce (ukazatelem čerstvosti je její pevnost) a můžete použít i listy, které lze po nakrájení uložit do vzduchotěsné nádoby a uchovávat v chladničce až tři dny, přičemž je těsně před použitím omyjte.
2. Zmrazení červené řepy
Odřízněte listy červené řepy a otřete z nich případnou hlínu nebo nečistoty. Červenou řepu vařte třicet minut v mírně vroucí vodě s pokličkou na hrnci. Uvařenou červenou řepu přeneste do ledové lázně a po vychladnutí ji oloupejte a nakrájejte na stejně velké kousky. Krájejte na povrchu vyloženém ochrannými papírovými utěrkami, protože z nakrájené červené řepy může vytékat jasně červená šťáva, která potřísní kuchyňskou linku a oblečení. Nakrájenou červenou řepu vložte do sáčku a uložte do mrazničky až na jeden rok.
3. Skladování s rašelinovým mechem – Jak skladovat červenou řepu
Pokud pěstujete červenou řepu na zeleninové zahrádce, můžete její životnost prodloužit tím, že ji sklidíte a uskladníte v kořenovém sklepě s rašelinovým mechem, pilinami nebo pískem. Do pevné krabice nasypte dva centimetry písku, pilin nebo rašelinového mechu a poté na něj přidejte vrstvu řepy, aniž byste ji vršili na sebe. Poté cvrčka přikryjte další vrstvou rašelinového mechu, pilin nebo písku a ponořte ho do dvou centimetrů materiálu. Skladujte ji na chladném, tmavém a suchém místě a každý měsíc ji kontrolujte. Pokud je řepa pevná a bez skvrn, je vhodná k použití; pokud je některá z nich plesnivá, vyjměte ji ze skladovací nádoby, abyste nenakazili ostatní. 10 největších plemen psů na světě
4. Nakládaná řepa – nakládaná řepa
Nakládání je technika skladování potravin, která umožňuje přizpůsobit chuť konzervování. Odřízněte řepu, ponechte dva centimetry stonku a uvařte ji ve vroucí vodě doměkka (asi hodinu). Řepu zchlaďte v ledové lázni, oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Připravte si nálev z octa, soli, vody a cukru – ingredience smíchejte v hrnci a přiveďte k varu. Naplňte zavařovací sklenice červenou řepou a nálevem a podle potřeby přidejte další přísady (tymián, rozmarýn, stroužky česneku), přičemž v horní části sklenice nechte centimetrovou mezeru. Při správném zpracování sklenic postupujte podle pokynů v tlakovém hrnci a zavařenou řepu skladujte při pokojové teplotě ve spíži po dobu jednoho a půl roku.
Jak dlouho vydrží čerstvá řepa?
- Skladovací postupy se liší, což ovlivňuje trvanlivost červené řepy.
- Pokud červenou řepu blanšírujete, oloupete a zmrazíte, vydrží v mrazáku až rok.
- Pokud ji uchováte vcelku a neumytou vlednici, vydrží vám dva měsíce.
- Jakmile je řepa uvařená, vydrží ve vzduchotěsné nádobě v lednici jen několik dní.
- Jak skladovat červenou řepu
Pro dlouhodobé skladování zvažte moření. Mnoho receptů z červené řepy vyžaduje nakládanou řepu, kterou lze konzervovat a skladovat při pokojové teplotě rok a půl, dokud se neotevře. Takto konzervovaná červená řepa je vynikajícím doplňkem salátu se salátem, kozím sýrem, olivovým olejem a zálivkou.
Jak vařit z červené řepy – Jak skladovat červenou řepu
Syrová, vařená i nakládaná řepa je vydatnou přílohou salátů, pečená řepa je chutnou přílohou a může být hlavní složkou polévek, jako je východoevropský boršč.
Pivo na vlasy
. Po sklizni červené řepy nebo po jejím nákupu na farmářském trhu použijte celou zeleninu tak, že ji omyjete a použijete do salátů nebo jako přílohu.