ZdravíZDRAVÍ A VÝŽIVA

Proč jíst okurky – 7 zdraví prospěšných látek

Proč jíst okurky – 7 zdraví prospěšných látek. Ačkoli je okurka běžně považována za zeleninu, ve skutečnosti je to ovoce. Má vysoký obsah prospěšných živin a některých rostlinných sloučenin a antioxidantů, které mohou pomoci léčit a dokonce předcházet některým nemocem.

 

Proč jíst okurky

 

Proč jíst okurky

 

Okurky mají také nízký obsah kalorií a obsahují velké množství vody a rozpustné vlákniny, takže jsou ideální pro podporu hydratace a hubnutí. V tomto článku se blíže podíváme na některé z hlavních zdravotních přínosů konzumace okurek.

1. Má vysoký obsah živin

 

1. Má vysoký obsah živin

Okurky mají nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah mnoha důležitých vitamínů a minerálů.

Jedna 300gramová neloupaná syrová okurka obsahuje:

  • Kalorie: 45
  • Celkový obsah tuku: 0 gramů
  • Sacharidy: 11 gramů
  • Bílkoviny: 2 gramy
  • Vláknina: 2 gramy
  • Vitamin C: 14 % RDI
  • Vitamin K: 62 % denní dávky
  • Hořčík: 2,5 % DIO (denní příjem): Hořčík: 10 % denního příjmu
  • Draslík: 13 % denní dávky
  • Mangan: 12 % denní dávky
    Přestože typická velikost porce je přibližně třetina okurky, standardní porce by poskytla přibližně třetinu uvedených živin.

Kromě toho mají okurky vysoký obsah vody. Okurky se ve skutečnosti skládají z přibližně 96 % z vody.

Pro zvýšení obsahu živin by se okurky měly jíst neloupané. Loupání snižuje množství vlákniny i některých vitaminů a minerálů.

2. Obsahují antioxidanty

 

Obsahují antioxidanty

Antioxidanty jsou molekuly, které blokují oxidaci, chemickou reakci, při níž vznikají vysoce reaktivní atomy s nespárovanými elektrony známé jako volné radikály.

Hromadění těchto škodlivých volných radikálů může vést k několika typům chronických onemocnění.

Oxidační stres způsobený volnými radikály je totiž spojován s rakovinou a srdečními, plicními a autoimunitními chorobami. Ovoce a zelenina, včetně okurek, jsou obzvláště bohaté na prospěšné antioxidanty, které mohou snižovat riziko těchto onemocnění. Jedna studie měřila antioxidační sílu okurek tak, že 30 starším lidem podávala okurkový prášek.

Na konci 30denní studie způsobil okurkový prášek významné zvýšení několika markerů antioxidační aktivity a zlepšení antioxidačního stavu.

Je však důležité si uvědomit, že okurkový prášek použitý v této studii pravděpodobně obsahoval vyšší dávku antioxidantů, než jakou byste zkonzumovali v běžné porci okurky.

Jiná studie zkoumala antioxidační vlastnosti okurek a zjistila, že obsahují flavonoidy a třísloviny, dvě skupiny sloučenin, které jsou obzvláště účinné při blokování škodlivých volných radikálů.

 

3. Podporuje hydrataci

 

Podporuje hydrataci

Voda má zásadní význam pro fungování vašeho těla a hraje mnoho důležitých rolí. Podílí se na procesech, jako je regulace teploty a transport odpadních produktů a živin. Správná hydratace totiž může ovlivnit vše od fyzické výkonnosti až po metabolismus.

Přestože většina potřeby tekutin je pokryta pitím vody nebo jiných tekutin, někteří lidé mohou získat až 40 % celkového příjmu vody z potravy. Dobrým zdrojem vody ve stravě může být zejména ovoce a zelenina.

 

Jedna studie hodnotila stav hydratace a shromažďovala záznamy o stravě 442 dětí. Bylo zjištěno, že zvýšený příjem ovoce a zeleniny je spojen se zlepšením stavu hydratace.

Okurky se skládají přibližně z 96 % z vody, proto jsou obzvláště účinné při podpoře hydratace a mohou vám pomoci splnit denní potřebu tekutin.

 

4. Může pomoci při hubnutí – Proč jíst okurky?

 

Může pomoci při hubnutí - Proč jíst okurky?
Může pomoci při hubnutí – Proč jíst okurky?

Okurky vám mohou pomoci zhubnout několika různými způsoby.

Zaprvé mají nízký obsah kalorií.

Každá jednotlivá porce o hmotnosti 104 gramů obsahuje pouze 16 kalorií, zatímco celá okurka  o hmotnosti 300 gramů obsahuje pouze 45 kalorií. To znamená, že můžete jíst hodně okurek, aniž byste si přidávali další kalorie, které vedou k přibývání na váze.

Okurky mohou dodat svěžest a chuť salátům, sendvičům a přílohám a lze je použít i jako náhradu kaloričtějších alternativ. Novoroční předsevzetí 40 nápadů pro správný začátek roku

Vysoký obsah vody v okurkách navíc může pomoci při hubnutí.

Jedna analýza zkoumala 13 studií zahrnujících 3 628 osob a zjistila, že konzumace potravin s vysokým obsahem vody a nízkým obsahem kalorií je spojena s výrazným úbytkem hmotnosti.

 

5. Může snižovat hladinu cukru v krvi

 

Může snižovat hladinu cukru v krvi

Několik studií na zvířatech a ve zkumavkách prokázalo, že okurky pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi a předcházet některým komplikacím cukrovky.

Jedna studie na zvířatech zkoumala účinky různých rostlin na hladinu cukru v krvi. Bylo prokázáno, že okurky účinně snižují a kontrolují hladinu cukru v krvi. Proč jíst okurky.

V jiné studii na zvířatech vyvolali u myší cukrovku a poté jim podali extrakt ze slupek okurky. Slupka okurky zvrátila většinu změn spojených s cukrovkou a způsobila snížení hladiny cukru v krvi.

Jedna studie na zkumavkách navíc zjistila, že okurky mohou být účinné při snižování oxidačního stresu a prevenci komplikací souvisejících s cukrovkou.

Současné důkazy jsou však omezeny na studie ve zkumavkách a na zvířatech. Je třeba provést další výzkum, aby se zjistilo, jak mohou okurky ovlivnit hladinu cukru v krvi u lidí.

 

6. Mohly by podpořit pravidelnost – Proč jíst okurky?

 

Mohly by podpořit pravidelnost - Proč jíst okurky?

Konzumace okurek může podpořit pravidelnou stolici.

Dehydratace je hlavním rizikovým faktorem zácpy, protože může změnit vodní rovnováhu a ztížit odchod stolice. Je pot pro vlasy nebezpečný? Jak proti němu bojovat

Okurky mají vysoký obsah vody a podporují hydrataci. Hydratace může zlepšit konzistenci stolice, zabránit zácpě a pomoci udržet pravidelnost.

Kromě toho okurky obsahují vlákninu, která pomáhá regulovat pohyb střev.

Zejména pektin, druh rozpustné vlákniny obsažené v okurkách, může pomoci zvýšit frekvenci vyprazdňování. V jedné studii 80 účastníků doplňovalo pektin. Bylo zjištěno, že pektin urychluje pohyb střevních svalů a zároveň vyživuje prospěšné bakterie ve střevech, které zlepšují zdraví trávicího traktu.

 

7. Snadné zařazení do jídelníčku – Proč jíst okurky?

 

Snadné zařazení do jídelníčku - Proč jíst okurky?

Mírné okurky s výrazně křupavou a osvěžující chutí se běžně používají čerstvé nebo nakládané, a to od salátů až po sendviče. Co je dobré pro slinivku – Nejlepší (a nejhorší) potraviny

Okurky se často konzumují také syrové jako nízkokalorická svačina nebo se mohou kombinovat s hummusem, olivovým olejem, solí nebo salátovým dresinkem, který jim dodá trochu více chuti.

S trochou kreativity si můžete okurky vychutnat na mnoho způsobů.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button