Slavnostní červený salát. Zelí, červená cibule, jablka a červená řepa – všechny nejzářivější fialové druhy ovoce a zeleniny tvoří tento zimní salát se sladkou zálivkou.
Obsah článku:
Slavnostní červený salát recept
- Příprava: 20 min.
- Bez vaření
- Obtížnost: snadná
- Podává se 12 – 15 porcí
Složení
- 1 červené zelí – asi 650 g
- 2 malé červené cibule nakrájené na kostičky
- 2 červená jablka , zbavená jadřinců a nakrájená na kostičky
- 250 g vařené červené řepy nakrájené na kostičky
- 50 g vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
- 2 velké pomeranče
- 5 lžic červeného vinného octa
- 3 lžíce želé z červeného rybízu
- 2 lžíce čirého medu
- 2 lžíce olivového oleje
Postup Slavnostní červený salát
KROK 1
Zelí rozčtvrťte, vyřízněte bílý střed ve spodní části a vyhoďte ho. Zelí nakrájejte nadrobno a spolu s cibulí, jablky, červenou řepou a ořechy ho vyklopte do velké mísy. Z pomerančů nastrouhejte jemně kůru.
KROK 2
Z každého pomeranče odřízněte kousek horní a spodní části tak, aby ležel na pracovní ploše. Malým zoubkovaným nožem odřízněte kůru a jádřinec v proužcích po celé délce pomeranče. Podržte každý pomeranč nad miskou a odkrajujte kousky, které spadnou do mísy se šťávou. Do mísy vymačkejte i šťávu, která zůstala v blánách. Vydlabejte dílky, nakrájejte je nahrubo a přidejte do salátu.
KROK 3
Do pomerančové šťávy zašlehejte červený vinný ocet, želé z červeného rybízu, med a olej s trochou koření a vmíchejte do salátu. V lednici vydrží 3-4 dny.