Zelné klínky dušené v jablečném moštu recept. Zelné klínky dušené v jablečném moštu si připravte až tři dny předem, abyste si mohli vychutnat štědrovečerní večeři bez stresu. Tento pokrm je ideální přílohou na slavnostní stůl.
Obsah článku:
Zelné klíny dušené v jablečném moštu recept
- Příprava: 15 min.
- Vaření: 1 hodina a 10 minut
- Obtížnost: snadná
- Podává se 8 porcí
Výživové údaje: na jednu porci
- kcal 138
- tuk 7g
- nasycené mastné kyseliny 4g
- sacharidy 14g
- cukry 13g
- vláknina 4g
- Bílkoviny 2g
- sůl 0,3 g
Složení
- 1 lžíce olivového oleje
- 50 g másla
- 2 červené cibule nakrájené na tenké plátky
- 1 červené zelí (přibližně 800 g)
- 3 bobkové listy
- 3 větvičky tymiánu
- 1 malá skořicová tyčinka
- 150 ml suchého jablečného vína
- 50 ml balzamikového octa
- 50 ml jablečného octa
- 400 ml horkého zeleninového vývaru
- 50 g tmavě hnědého měkkého cukru
Postup Klíny zelí dušené v jablečném moštu
KROK 1
Ve velkém mělkém ohnivzdorném kastrolu nebo pánvi rozehřejte olej a máslo na středním plameni. Přidejte cibuli a špetku soli a smažte 15 minut nebo dokud nezměkne a nezkaramelizuje.
KROK 2
Zelí nakrájejte na 8 až 10 tenkých plátků, přičemž nařízněte stonek, ale v každém plátku nechte kousek stonku, aby zůstal neporušený. Vložte je do mísy a přidejte bobkové listy, tymián a skořici. Přilijte jablečný mošt a ocet a přiveďte k varu, pak ve džbánu smíchejte vývar a cukr a přilijte. Okořeňte podle chuti. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte odkryté 40-50 minut, dokud zelí nezměkne a omáčka nezíská lesk. Lze připravit až tři dny předem. Ohřejte na pánvi nebo v mikrovlnné troubě v žáruvzdorné misce.