Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Francouzský španěl: původ, charakteristika a výchova

Francouzský španěl, známý také jako francouzský španěl, je plemeno psa, které pochází z Francie. Tento středně velký lovecký pes je známý svou přátelskou a láskyplnou povahou, která z něj dělá vynikajícího společníka pro rodiny. Plemeno je uznáno Mezinárodní kynologickou federací (FCI) a patří do skupiny gundogů.

 

Francouzský španěl

 

Francouzský španěl

 

Francouzský španěl je všestranný lovecký pes, který je vysoce ceněn pro svou schopnost pracovat v různých terénech a klimatických podmínkách. Její dlouhá hedvábná srst má různé barvy včetně bílé, černé, hnědé a oranžové. Toto plemeno je známé svou inteligencí a učenlivostí, což z něj činí vynikající volbu pro lov a soutěže poslušnosti.

Navzdory svým loveckým instinktům je francouzský španěl také skvělým rodinným mazlíčkem. Ke svým majitelům je věrný a láskyplný a je známo, že se dobře snáší s dětmi. Aby však bylo šťastné a zdravé, vyžaduje pravidelné cvičení a duševní stimulaci. Celkově je francouzský španěl nádherné plemeno, které je skvělým doplňkem každé rodiny nebo pro lovecké nadšence.

 

Historie plemene

 

Historie plemene

 

Francouzský španěl, známý také jako francouzský epagnole, je plemeno loveckého psa, jehož původ sahá až do středověku. Poprvé se o něm zmiňuje Gaston Phébus, hrabě z Foix, v roce 14. století. Toto plemeno bylo původně vyšlechtěno k lovu ptáků a malých zvířat.

Během 19. století byla rasa vážně ohrožena a možná i zcela vyhubena. Naštěstí se tak nestalo díky práci nadšence Jamese de Connicka, který v roce 1891 stanovil první normu. V roce 1906 byl založen Club de l’epagneul français na podporu tohoto plemene. Francouzská plemena psů – 15 francouzských plemen psů

Francouzský španěl byl oficiálně uznán FCI v červnu 1955. Dnes je toto plemeno ve Francii stále oblíbené a používá se k lovu kachen a dalších ptáků.

Na vzhled tohoto plemene má vliv původ z Francie. Francouzský španěl má dlouhé uši pokryté jemnými chlupy a krátkou hustou srst. Tento pes má obvykle červenohnědé nebo bílé zbarvení s černými nebo hnědými skvrnami.

Celkově je francouzský španěl věrný společník a skvělý lovec. Toto plemeno si získalo oblibu nejen ve Francii, ale i v dalších zemích včetně USA a Kanady.

 

Fyzikální vlastnosti

 

Fyzikální vlastnosti

 

Francouzský španěl je středně velký pes se silnou kostrou a dobrým osvalením. Jeho hmotnost se pohybuje od 8 do 14 kilogramů a výška od 30 do 38 centimetrů. Tvar hlavy je hrdý, s dobře patrnými reliéfy, středně dlouhý a široký.

Uši má mírně stočené za krkem, nad ocasním nástavcem a nad očima. Jsou dlouhé a tenké, pokryté jemnými chloupky. Má velké a tmavé oči s přátelským a inteligentním výrazem.

Hrudník francouzského španěla je hluboký a široký, s dostatkem místa pro srdce a plíce. Jeho ocas je středně dlouhý a nízko nasazený. Srst na ocase je delší než na zbytku těla.

Jeho srst je plochá, hedvábná a hustá. Má mírně zvlněnou srst za krkem, nad ocasním nástavcem a nad ušima. Na hlavě jsou krátké a tenké, ale na uších delší. Barva jeho srsti může být bílá a hnědá (od skořicové po tmavě játrovou), s pravidelným rozsahem, malými nebo středními skvrnami. Nejnovější plemena psů – 15 nových plemen

Celkově je francouzský španěl krásný a elegantní pes, který je snadno ovladatelný a má přátelskou povahu. Díky svým fyzickým vlastnostem je ideálním společníkem pro rodiny s dětmi a starší osoby.

 

Exteriér

Francouzský španěl je středně velký pes s ladným a vyváženým pohybem. Jeho postava je vyvážená a harmonická. Svalnaté tělo je pokryto krátkou lesklou srstí, která může být bílá, bíločerná nebo bílooranžová. Hlava je mírně zaoblená s krátkou, širokou a hlubokou lebkou. Oči jsou tmavé, oválné a mají pronikavý výraz. Uši jsou středně dlouhé, zavěšené a na koncích mírně zakulacené.

Hřbetní linie francouzského španěla je rovná a vede od krku k bokům. Ledviny jsou dobře vykrojené a výrazné, ale ne příliš. Stop je mírně výrazný a přechod mezi čelem a nosem je plynulý.

Francouzský španěl je původně lovecký pes a jeho stavba těla je přizpůsobena pro stopování, aportování a práci v obtížném terénu. Jeho tělo je silné a svalnaté, s hlubokým hrudníkem a dobře vykrojenými ledvinami. Jeho pohyb je ladný a vyvážený, s krokem, který umožňuje rychlé změny směru a rychlé zastavení.

Celkově je francouzský španěl pohledný a elegantní pes, který je vhodný jako rodinný společník nebo lovecký pes. Má vyváženou a harmonickou postavu, krátkou lesklou srst a pronikavý výraz.

 

Charakter a chování

Francouzský španěl je známý svou mírnou a inteligentní povahou. Je to velmi společenský pes, který si rychle získá přízeň svého majitele i rodiny. Tento pes je velmi věrný a poslušný, a proto se velmi snadno cvičí.

Francouzský španěl je také velmi samostatný pes. I když si rádi hrají s dětmi, potřebují také svůj prostor a čas na odpočinek. Tento pes je také velmi milý k cizím lidem, takže je ideální pro rodiny, které mají časté návštěvy.

Výchova francouzského španěla je velmi důležitá pro zajištění jeho poslušnosti a chování. Tento pes je velmi inteligentní a rychle se učí novým věcem. Je důležité mu dopřát dostatek fyzické aktivity a pohybu, aby se předešlo nežádoucímu chování. Pes do bytu : 15 nejlepších plemen do bytu

Celkově je francouzský španěl ideální pro rodiny, které hledají věrného a společenského psa s mírnou a inteligentní povahou.

 

Zdravotní a životní podmínky

Francouzský španěl je relativně zdravé plemeno, které se průměrně dožívá 12 až 14 let. Jako u každého plemene se však i u francouzského španěla mohou vyskytnout zdravotní problémy.

Jedním z nejčastějších problémů tohoto plemene je dysplazie kyčelních kloubů. Tento stav může být velmi bolestivý a zhoršovat kvalitu života psa. Proto je důležité, aby majitelé francouzských španělů pravidelně navštěvovali veterináře a sledovali zdravotní stav svého psa.

Kromě toho jsou u tohoto plemene časté i dermatologické problémy. Mohou se objevit kožní alergie, které mohou způsobit svědění a podráždění kůže. Majitelé by měli být při výběru krmiva pro svého psa opatrní a vyhýbat se potravinám, které mohou vyvolat alergické reakce. Šampon na vlasy: nejlepší rady a účinky

Francouzský španěl je vhodný pro život v bytě, ale potřebuje pravidelný pohyb a fyzickou aktivitu. Je to skvělé plemeno pro nové majitele, kteří mají rádi společnost a chtějí věrného a oddaného psa. Toto plemeno je hypoalergenní, takže je vhodné i pro alergiky.

 

V následující tabulce jsou uvedeny některé zdravotní problémy, které se mohou u francouzských španělů vyskytnout:

Zdravotní problém Popis
Dysplazie kyčelního kloubu Bolest a zhoršená pohyblivost
Dermatologické problémy Kožní alergie, svědění, podráždění kůže
Problémy s očima Glaukom, šedý zákal
Záchvaty Epileptické záchvaty
Srdeční problémy Srdeční selhání, arytmie

Shrnutí: Francouzský španěl je relativně zdravé plemeno, ale majitelé by měli dbát na zdravotní stav svého psa. U tohoto plemene je častá dysplazie kyčelních kloubů a dermatologické problémy. Francouzský španěl je vhodný pro život v bytě a je hypoalergenní, takže je vhodný i pro alergiky.

 

Strava a údržba

 

Strava a údržba

 

Francouzský španěl je středně velké plemeno se silnou kostrou, které potřebuje správnou výživu a péči, aby si udrželo zdraví a dobrou kondici. Jeho strava by měla být vyvážená a obsahovat všechny potřebné živiny, vitamíny a minerály.

Je důležité, aby měl pes po celý den přístup k čisté vodě a vyhýbal se přejídání. Proto se doporučuje rozdělit denní krmnou dávku na 2 až 3 menší porce a podávat ji v pravidelných intervalech. Strava by měla být přizpůsobena jeho věku, velikosti a aktivitě.

Kromě stravy je důležitá také péče o jeho hygienu a srst. Francouzský španěl má krátkou a hustou srst, která vypadává méně často než u jiných plemen. Je důležité pravidelně čistit jeho srst a kontrolovat, zda se na něm nevyskytují škůdci a nečistoty. Pravidelné čištění uší se doporučuje také jako prevence ušních infekcí.

Celková péče o francouzského španěla by měla zahrnovat pravidelný pohyb a procházky. Toto plemeno má hodně energie a pro udržení zdraví a dobré kondice potřebuje dostatek pohybu a stimulace.

 

V následující tabulce jsou uvedeny základní informace o výživě a údržbě francouzského španěla:

Stravování Údržba
Vyvážená strava s potřebnými živinami Pravidelné čištění srsti
Rozdělení denních dávek do menších dávek Kontrola škůdců a nečistot
Přístup k čisté vodě po celý den Pravidelné čištění uší
Přizpůsobení stravy věku, velikosti a aktivitě Pravidelné cvičení a procházky

Informace FCI

Francouzský španěl je plemeno psa uznané Mezinárodním kynologickým svazem (FCI). FCI je kynologická organizace, která se zaměřuje na standardizaci psích plemen a pořádá mezinárodní výstavy.

Francouzský španěl má číslo FCI 175 a patří do skupiny 7: pointři. Skupina 7 zahrnuje plemena psů, která se tradičně používají k lovu a pointrování.

FCI stanovuje pro každé plemeno psa standardy, které zahrnují vzhled, temperament a zdraví. Francouzský španěl musí splňovat tyto standardy, aby byl považován za čistokrevného zástupce svého plemene.

Podle FCI musí mít francouzský španěl následující vlastnosti:

  • Výška: 55-60 cm u mužů a 53-58 cm u žen.
  • Hmotnost: 20-25 kg u samců a 18-23 kg u samic
  • Barva srsti: bílá s hnědými nebo černými skvrnami
  • Povaha: veselá, oddaná a inteligentní
  • Použití: lovecký pes a společník

Francouzský španěl je plemeno, pro jehož kvalitu života je důležité zdraví. FCI proto doporučuje, aby před rozhodnutím o koupi francouzského španěla bylo provedeno důkladné lékařské vyšetření a testy na dědičné choroby, které jsou pro toto plemeno typické.

Díky svým vlastnostem a povaze je francouzský španěl oblíbeným společníkem a loveckým psem po celém světě.

 

Cena a nákup

 

Francouzský španěl je poměrně drahé plemeno, proto je důležité zvážit, zda si můžete dovolit jeho koupi a údržbu. Cena se může lišit v závislosti na chovateli a kvalitě štěněte. Průměrná cena štěněte francouzského španěla se pohybuje od 1 000 do 1 500 eur.

Pokud se rozhodnete pro koupi francouzského španěla, je důležité vybrat si spolehlivého a etického chovatele. Je dobré si ověřit, zda má chovatel všechna potřebná povolení a zda se o svá štěňata stará. Při koupi štěněte byste měli dostat také zdravotní potvrzení a záznam o očkování a odčervení.

Při koupi štěněte byste měli zvážit pohlaví, barvu a křížence. Samice jsou obvykle dražší než samci, ale mohou být také méně agresivní. Barva může být vícebarevná nebo jednobarevná, obvykle šedá, černá nebo bílá. Křížení může ovlivnit velikost a temperament štěněte.

Důležité je také zjistit si číslo objednávky a vyžádat si smlouvu s chovatelem, abyste měli jistotu, že máte všechny potřebné informace, a abyste si zajistili svá práva jako zákazník.

 

Ostatní plemena

Kromě francouzského španěla existuje mnoho dalších plemen psů, která pocházejí z Francie. Některé z nich jsou méně známé, ale přesto mají své fanoušky.

Jedním z těchto plemen je oysel, který byl vyšlechtěn jako lovecký pes. Tento pes je středně velký a má hustou a měkkou srst, která může být různě zbarvená. Oysel je inteligentní a oddaný svému majiteli, ale zároveň potřebuje dostatek pohybu a podnětů.

Anglický setr je další plemeno, které pochází z Francie. Tento pes byl vyšlechtěn jako pes pro lov ptáků a je známý svou energií a nadšením pro práci. Anglický setr má dlouhou a měkkou srst, která může mít různé barvy. Tento pes je inteligentní a trpělivý, ale zároveň potřebuje dostatek pohybu a podnětů.

Bretaňský španěl je další plemeno psů, které pochází z Francie. Tento pes byl vyšlechtěn jako lovecký pes na drobnou zvěř a ptáky. Bretaňský španěl je středně velký pes s krátkou a hustou srstí, která může mít různé barvy. Tento pes je inteligentní a energický, ale zároveň potřebuje dostatek pohybu a podnětů.

Kromě těchto plemen existuje mnoho dalších francouzských plemen psů, která mají své charakteristické vlastnosti a povahu. Každý pes je jedinečný a potřebuje individuální přístup a péči svého majitele.

 

Další informace Francouzština Španělština

 

Další informace Francouzština Španělština

 

Francouzský španěl je plemeno psa, jehož charakteristickým rysem je elegance a klid. Toto plemeno má vynikající čich a je výborným loveckým psem. Je to skvělý společník pro každého, kdo má rád zvířata, a pro ty, kteří hledají věrného a oddaného psa.

Toto plemeno má krásnou, hustou srst, která vyžaduje pravidelnou péči. Je důležité srst kartáčovat a česat, aby byla zdravá a lesklá. Francouzský španěl je také náchylný k určitým zdravotním problémům, jako je dysplazie kyčelních kloubů. Je důležité, aby majitel psa pravidelně kontroloval jeho zdravotní stav a v případě potřeby vyhledal veterinární péči.

Pokud hledáte francouzského španěla, je důležité vybrat si spolehlivého chovatele. Je důležité, aby chovatel měl s tímto plemenem zkušenosti a aby se o své psy staral. Před koupí psa je důležité zjistit informace o jeho původu, zdraví a rodičích.

Pro majitele francouzského španěla je také důležité věnovat pozornost jeho výchově a výcviku. Toto plemeno potřebuje dostatek pohybu a stimulace. Je důležité, aby byl pes dobře socializován a aby se naučil základní poslušnosti. Majitel by měl věnovat pozornost také jeho stravě, která by měla být vyvážená a zdravá.

V případě jakýchkoli dotazů ohledně francouzského španěla se mohou majitelé obrátit na odborníky na chov tohoto plemene nebo na veterináře. Existuje mnoho zdrojů informací o tomto plemeni, včetně webových stránek, knih a časopisů.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button