KočkyPLAMENY KOČEK

Siamská kočka: popis, vlastnosti a péče

Siamská kočka. Pokud hledáte inteligentní, hravé a na lidech závislé plemeno kočky, siamská kočka pro vás může být tou správnou volbou. Toto plemeno je jedním z nejstarších plemen koček a pochází z Thajska, kde bylo kdysi považováno za posvátné zvíře. Siamská kočka je krátkosrsté plemeno a váží od 2,5 do 5,5 kg.

 

Siamská kočka

Siamská kočka

 

Siamská kočka má hlučnou a energickou povahu a je velmi aktivní a hravá. Miluje teplo a je to typická bytová kočka. Je velmi závislá na svém majiteli a všude ho pronásleduje. Toto plemeno je velmi inteligentní a rádo se učí novým věcem. Může se stát skvělým společníkem pro děti i celou rodinu. Pokud se rozhodnete pořídit si siamskou kočku, měli byste se o ni dobře starat, aby byla zdravá a šťastná.

Historie a původ

Historie a původ

 

Siamská kočka, známá také jako královská siamská kočka, je jedním z nejznámějších plemen koček na světě. Jeho původ sahá až do Thajska, konkrétně do oblasti, která kdysi nesla název Siam. Toto plemeno vzniklo před více než 500 lety křížením koček domácích a chrámových.

První zmínka o siamské kočce pochází ze 14. století, ale předpokládá se, že existoval již dlouho předtím. Podle legendy se v 18. století, kdy Barma a Siam válčily, barmský král přednesl báseň, v níž popisoval, že siamské kočky jsou stejně vzácné jako zlato a že kdo si jednu pořídí, získá i bohatství. Následně daroval několik koček thajskému králi, který je v roce 1884 předal britskému velvyslanci.

Od té doby se siamské kočky staly oblíbenými v celé Evropě a později i v Americe. Svým osobitým vzhledem a temperamentem si získaly mnoho příznivců a staly se jedním z nejoblíbenějších plemen koček na světě.

Siamská kočka váží od 2,5 do 5,5 kg a má štíhlou a elegantní stavbu těla. Její povaha je velmi hlučná a energická, ale také velmi přátelská a společenská.

Vzhled a fyzické vlastnosti

Vzhled a fyzické vlastnosti

 

Siamská kočka je známá svým štíhlým a elegantním tělem. Patří mezi středně velké kočky se svalnatou kondicí. Jeho krátkosrstá srst může být zbarvena v různých odstínech, včetně lila, modré, lila point a cream point.

Srst a zbarvení

Siamská kočka má krátkosrstou srst, která může být zbarvena do různých odstínů. Obvykle má světlé tělo s tmavšími znaky na obličeji, uších, ocase a tlapkách. Zbarvení srsti může být lila, modré, lila point nebo cream point.

Hmotnost a výška Siamská kočka

Siamská kočka je středně velká kočka s průměrnou hmotností kolem 4-5 kg. Její výška se pohybuje kolem 25-30 cm.

Ocas a tlapky

Siamská kočka má dlouhý a štíhlý ocas, který se zužuje do špičky. Její tlapky jsou dlouhé a štíhlé, s malými oválnými tlapkami.

Modré oči

Siamská kočka je známá svýma modrýma očima, které jsou velmi výrazné a jasné. Oči mají oválný tvar a jasně modrou barvu.

Pro určení plemene siamské kočky je důležitý vzhled a fyzické vlastnosti. Pro zachování těchto vlastností a zdraví kočky je důležité věnovat pozornost správné péči a výživě. Co dělat, když je kočka smutná

Péče a zdraví Siamská kočka

Péče a zdraví Siamská kočka

 

Péče

Vzhledem k tomu, že siamská kočka má krátkou srst, nepotřebuje zvláštní péči. Občas ji vykartáčujte gumovým kartáčem, abyste se zbavili uvolněných chloupků. Pokud chováte dvě siamské kočky, bude vás to stát ještě méně práce, protože tyto kočky se starají jedna o druhou.

Siamské kočky jsou navíc velmi aktivní a inteligentní, takže potřebují pohyb, hru a aktivitu. Doporučuje se jim věnovat denně, abyste se cítili šťastní a zdraví. Můžete jim nabídnout různé hračky, například laserové ukazovátko, které je udrží v pohybu a hře. Šampon na vlasy

Zdraví

Siamské kočky jsou obvykle zdravé a žijí dlouhý život. Jako každé zvíře však mohou mít i siamské kočky zdravotní problémy. Je důležité věnovat pozornost jejich zdraví a nechat je pravidelně kontrolovat veterinářem.

Jedním z nejčastějších problémů siamských koček je zánět dásní. Pokud siamská kočka trpí zánětem dásní, může to vést ke ztrátě zubů a dalším zdravotním problémům. Proto je důležité dbát na správnou ústní hygienu a pravidelně kontrolovat siamskou kočku u veterináře.

V teplejších měsících byste měli dávat pozor, aby se siamská kočka nepřehřála. Důležité je dávat jí dostatek čerstvé vody a umístit ji na chladné místo.

Obecně platí, že péče a pozornost věnovaná siamské kočce pomáhá udržet ji zdravou a šťastnou.

Povaha a temperament siamské kočky

Povaha a temperament siamské kočky

 

Siamská kočka je známá svou osobitou povahou a temperamentem. Toto plemeno je velmi společenské, společenské a komunikativní, což znamená, že s vámi bude chtít být stále v kontaktu a bude vás sledovat po celém domě.

Sociální a komunikační

Siamské kočky jsou velmi společenské a milují kontakt s lidmi. Jsou to typičtí „mrzouti“, kteří vás budou pronásledovat po celém domě a budou chtít být středem vaší pozornosti. Jsou velmi komunikativní a mohou vydávat různé zvuky, aby vám dali najevo, že potřebují vaši pozornost.

Aktivní a zvědavý

Siamské kočky jsou velmi aktivní a zvědavé. Milují hračky a hry, a proto jsou často označovány jako „pes mezi kočkami“. Jsou to velmi šikovné kočky a umí se naučit různé triky, například agility.

Inteligentní a učenlivý

Siamské kočky jsou velmi inteligentní a učenlivé. Jsou to kočky, které si rychle osvojují nové věci a dokážou se naučit různé triky. Jsou velmi zvědaví a rádi objevují nové věci. Proto je důležité poskytnout jim dostatek zábavy a podnětů, aby se neunavily a nezačaly ničit vaše věci.

Chov a koťata

Chov a koťata

 

Pokud se rozhodnete siamskou kočku chovat, musíte se o ni dobře starat. Je to aktivní plemeno, které potřebuje hodně pozornosti a interakce. Dejte jí dostatek času a nezapomeňte na pravidelné veterinární prohlídky.

Pokud plánujete mít koťata, musíte si být jisti, že máte dostatek zkušeností s chovem koček. Je důležité zajistit kočce a jejím koťatům dobré podmínky. Koťata siamských koček se rodí s bílou srstí a postupně mění barvu. Je důležité, aby se koťata pravidelně socializovala a zvykala si na lidi a jiná zvířata.

Při výběru chovatele siamských koček se ujistěte, že se jedná o renomovaného a zodpovědného chovatele. Zkontrolujte, zda má chovatel platné doklady a certifikáty. Zjistěte, v jakých podmínkách se kočky a koťata nacházejí.

Pokud si chcete siamskou kočku nechat jen jako domácího mazlíčka, můžete se obrátit na útulky. Tam najdete siamské kočky, které hledají nový domov.

Siamská kočka v různých sdruženích

 

Siamská kočka v různých sdruženích

 

 

Siamská kočka je jedním z nejoblíbenějších plemen koček na světě, a proto je registrována u mnoha mezinárodních kočičích asociací. V této části představíme některé z těchto asociací a jejich pravidla pro toto plemeno.

Kód EMS SIA

V mezinárodním katalogu plemen koček je siamská kočka označena jako SIA. Tento kód se používá k identifikaci plemene v různých sdruženích koček.

ACFA

Americká asociace chovatelů koček (ACFA) uznává siamskou kočku jako samostatné plemeno a má pro ni vlastní standardy. Podle těchto standardů musí mít kočka typický trojúhelníkový tvar hlavy, modré oči a štíhlou postavu.

TICA

Mezinárodní asociace chovatelů koček (TICA) uznává siamskou kočku jako samostatné plemeno a má pro ni vlastní standardy. Podle těchto standardů musí mít kočka štíhlou postavu, trojúhelníkovitý tvar hlavy a modré oči.

Siamská kočka FIFe

Mezinárodní federace felinologických asociací (FIFe) uznává siamskou kočku jako samostatné plemeno a má pro ni vlastní standardy. Podle těchto standardů musí mít kočka štíhlou postavu, trojúhelníkovitý tvar hlavy a modré oči.

Seznam plemen koček Siamská kočka

Siamská kočka je zařazena do seznamu plemen koček mnoha mezinárodních kočičích asociací. Tento seznam obsahuje informace o jednotlivých plemenech, jako jsou standardy, barvy a další charakteristiky.

Synonyma

Siamská kočka má několik synonym, například siamská královská kočka nebo thajská kočka. Tato synonyma se často používají v zahraničí.

Commons

Siamská kočka má na Wikimedia Commons vlastní kategorii, kde najdete fotografie a videa tohoto plemene.

Další asociace siamské kočky

Kromě výše uvedených asociací uznává siamské kočky mnoho dalších asociací, například CCA, ACF, PREOSSIA, TCCI nebo GCCF. Každá z těchto asociací má své vlastní standardy a pravidla pro plemeno.

Siamská kočka je velmi oblíbeným plemenem koček, a proto je registrována u mnoha mezinárodních kočičích asociací. Každá z těchto asociací má své vlastní standardy a pravidla pro plemeno, které se v některých detailech liší.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button