Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Slovenský ohař: slovenské národní plemeno

Slovenský ovčák, známý také jako slovenský ovčák, je velké plemeno psa, které pochází ze Slovenska. Slovenský ovčák patří do skupiny bílých horských a pasteveckých psů a je známý svou inteligencí, věrností a ochranitelskou povahou. Podle FCI je slovenský ohař klasifikován jako pracovní pes a často se používá k hlídání majetku a hospodářských zvířat.

 

Slovenský čichač

 

Slovenský čichač

 

Plemeno má dlouhou historii na Slovensku, kde se po staletí používalo jako hlídací a pastevecký pes. Slovenský ohař je velmi přizpůsobivé plemeno, kterému se daří v různých prostředích, včetně venkovských a městských oblastí. Vzhledem ke své ochranitelské povaze však vyžaduje včasnou socializaci a výcvik, aby se vyhnul agresivnímu chování vůči cizím lidem.

Wikipedie poskytuje o tomto plemeni řadu informací, včetně jeho fyzických vlastností, temperamentu a historie. Je důležité si uvědomit, že ačkoli je slovenský psík věrné a ochranitelské plemeno, vyžaduje pevného a důsledného majitele, aby se zabránilo dominanci a agresi. Celkově je slovenský ohař fascinující plemeno s bohatou historií a jedinečnými povahovými rysy, které z něj dělají skvělého společníka pro správného majitele.

Původ a historie

 

Slovenský čuvač je plemeno psa, které pochází ze Slovenska. Jeho původ sahá mnoho staletí do minulosti, kdy se používal jako hlídací a pastevecký pes v horských oblastech země. Jeho historie sahá až do roku 17. století, kdy vznikl křížením chrta a vlka.

 

Chov

 

Chov slovenských čuvačů začal ve 30. letech 20. století. století. První vrh byl zapsán do plemenné knihy 4. červen 1929 Antonín Hrůza. Kennel Club byl založen v roce 1933. Hrůza byl jedním z prvních chovatelů, kteří se věnovali chovu slovenských čaučongů a přispěli k uznání plemene FCI.

 

Slovensko a Československo

 

Slovenský ohař byl uznán FCI dne 18. Srpen 1965 a patří do skupiny bílých horských a pasteveckých psů. Po rozdělení Československa přešel patronát nad plemenem pod Slovensko. Slovenský čuvač je jedním z mála slovenských národních plemen psů, která jsou mezinárodně uznávána. Chovem čistokrevných slovenských čuvačů se zabývají chovatelé na Slovensku a v České republice.

 

Charakteristika plemene Slovenský honič

 

Výška a hmotnost

Slovenský ohař je středně velký pes s výškou v kohoutku 62-70 cm u psů a 59-65 cm u fen. Hmotnost se pohybuje mezi 36-44 kg u samců a 31-37 kg u samic.

Vzhled

Slovenský ohař má mírně obdélníkový tvar v poměru 9:10 a silné, poměrně vysoké nohy. Jeho srst je hustá a dlouhá a má silnější podsadu, která ho chrání před chladem. Barva srsti je výhradně bílá. Jeho uši jsou středně velké a mají trojúhelníkový tvar.

Příroda

Slovák je sebevědomý a klidný pes, ale zároveň je velmi chytrý a v případě potřeby dokáže být agresivní. K cizím lidem je uzavřený a velmi nedůvěřivý, někdy až agresivní. Svému pánovi je však velmi oddaný a věrný. Na Slovensku se často používá ve třídách a je vynikajícím a spolehlivým strážcem.

Slovenský psík mývalovitý má následující povahové rysy:

  • Důvěra
  • Serenity
  • Bystrý
  • Brilliance
  • Nedůvěra k cizím lidem
  • Agresivita vůči cizincům
  • Oddanost a loajalita vůči majiteli

Celkově je slovenský pes skvělým společníkem pro rodiny, které potřebují spolehlivého hlídače a ovčáka.

Srovnání s jinými plemeny

 

Tatra Chuvac

Tatra a Slovák jsou si velmi podobné. Obě plemena mají hustou bílou srst, jsou velká a mají silnou stavbu těla. Bažant tatranský je však o něco větší než bažant slovenský a má větší hmotnost. Čejka tatranská je také známá svou schopností přizpůsobit se různým prostředím a klimatickým podmínkám. Tento pes je vhodný pro lidi, kteří žijí v horských oblastech nebo mají rádi turistiku.

Ovčácký pes

 

Slovenský čuvač patří mezi pastevecké psy, kteří byli vyšlechtěni k hlídání a ochraně stád ovcí a skotu. Tito psi jsou známí svou věrností a schopností pracovat v různých podmínkách. V porovnání s ostatními pasteveckými psy je slovenský ovčák poměrně velký a robustní. Ve srovnání s některými jinými pasteveckými plemeny, jako je německý ovčák, je však slovenský ovčák méně agresivní a má mírnější povahu.

Celkově je slovenský knírač skvělým společníkem pro lidi, kteří mají rádi aktivní životní styl a mají rádi psa, který se dokáže přizpůsobit různým situacím. Než si však někdo pořídí slovenského čichavce, je důležité zvážit jeho potřeby a nároky na péči.

 

Úloha a funkce Slovenský sniffer

 

Hlídací pes

V minulosti se slovenský čuvač používal jako hlídací pes pro ostrahu domů a hranic. Díky své přirozené odvaze a rychlosti je vynikajícím obráncem. Toto plemeno má vrozený instinkt chránit své majitele a jejich majetek. Jeho mohutný hlas a impozantní postava dokáží odradit nepovolané návštěvníky. Slovenský lurcher je také schopen ochránit svého majitele před nebezpečím ze strany zvířat, jako jsou medvědi, rysi a vlci. Nejlepší plemena psů pro ženy: jak si vybrat psa

Ochránce stád

Slovenský čuvač byl tradičně používán jako pastevecký pes na horských kopcích. Jeho úkolem bylo chránit stáda ovcí a koz před predátory, jako jsou medvědi, rysi a vlci. Slovenský čichač je vynikající v tom, že dokáže pracovat samostatně a s minimálním dohledem. Jeho přirozený instinkt chránit stádo a schopnost rychle reagovat na nebezpečí z něj činí vynikajícího ochránce stád.

Při hlídání stáda používá bekasina slovenská svůj hlas k odstrašení predátorů. Jeho impozantní postava a silná pachová stopa také stačí k tomu, aby odradila nežádoucí zvířata. Slovenský ohař je také schopný pracovat za každého počasí a v každém terénu, takže je vynikajícím ochráncem stád v horských oblastech.

Celkově je slovenský ohař vynikajícím psem pro hlídání a ochranu majetku a stád. Jeho přirozený instinkt chránit a schopnost samostatné práce z něj dělají vynikajícího společníka pro majitele, kteří hledají spolehlivého a odvážného psa. Mastné vlasy : 5 domácích prostředků

Chov a vzdělávání

 

Chovatelé

Slovenský ohař je plemeno vhodné pro zkušené chovatele. Tito chovatelé musí mít dostatečné zkušenosti s chovem a výcvikem psů. Je velmi důležité, aby si budoucí majitelé vybrali spolehlivého a osvědčeného chovatele. V současné době existuje klub chovatelů slovenských čuvačů, který se zabývá chovem a ochranou tohoto plemene.

Vzdělávání a děti

Slovák je velmi oddaný svému majiteli a jeho rodině. Je to plemeno vhodné pro rodiny s dětmi. Je však důležité, aby se děti naučily správnému chování ke psovi. Slovenský čichač potřebuje důslednou, ale i laskavou výchovu. Při výcviku je třeba dbát na to, aby byl pes socializovaný a zvyklý na různé situace.

Je důležité, aby se děti naučily, že pes není hračka a že je třeba ho respektovat. Děti by neměly psa rušit, když spí nebo když je ve svém pelíšku. Kromě toho by děti měly být poučeny o tom, že pes potřebuje svůj prostor a čas na odpočinek.

Výchova slovenského prasete by měla být založena na pozitivním posilování. Pes by měl být odměňován za dobré chování a ne trestán za špatné chování. Při výcviku je třeba postupovat trpělivě a důsledně.

Klub chovatelů slovenských čichavců nabízí mnoho informací o výcviku a chovu slovenských čichavců. Majitelé slovenského knírače by měli být informováni o tom, jak správně vychovávat a cvičit svého psa.

Další informace

 

Slovenský čuvač je plemeno psa, které patří do skupiny bílých horských a pasteveckých psů. Je to silný a odolný pes, který se v minulosti používal jako hlídací a pastevecký pes na horských hřebenech a jako pastevecký pes k hlídání obydlí a hranic. Slovenský pes je vhodný i jako rodinný pes, protože je přátelský k dětem a dokáže se dobře přizpůsobit životu v domácnosti.

Mezinárodní kynologická federace FCI zařadila slovenského ohaře do skupiny 1 pod číslem 142. Toto plemeno je známé také jako tatranský cuvac, tchouvatch slovaque, szlovák kuvasz, słowacki czuwacz nebo slovenský cuvac. Slovenští psi – Všech 5 plemen psů ze Slovenska

Slovenský pštros má mírně obdélníkový tvar v poměru 9:10 a poměrně vysoké nohy. Jeho hmotnost se pohybuje mezi 30 a 45 kg a výška v původním stádiu dosahuje až 70 cm. Jeho hustá srst ho chrání před všemi živly a je ideální pro život v horských oblastech.

Podle autoritního souboru q38963 a NL CR AUT ID: ph397746 je slovenský ohař zdravé plemeno, které má obvykle dobrou imunitu a dlouhověkost. Je však důležité, aby byl pravidelně očkován a pečlivě sledován veterinářem, aby se předešlo vzniku zdravotních problémů.

Na různých webových stránkách, například na Wikipedii nebo Wikimedia Commons, je nyní o slovenském čurajícím mnoho informací. Pokud se rozhodnete pořídit si toto plemeno, je důležité získat co nejvíce informací o jeho výchově a péči, aby bylo zdravé a spokojené.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button