FARMOVÉ KONĚKoně

10 nejvzácnějších plemen koní na světě

10 nejvzácnějších plemen koní na světě :

Jako jedno z nejstarších pracovních zvířat byly v průběhu let vyšlechtěny stovky různých plemen koní. Koně se po staletí používali k přepravě zboží, obdělávání polí a byli hlavním dopravním prostředkem.
Po nástupu průmyslové revoluce však koně rychle nahradily automobily. Od té doby je několik plemen koní kriticky ohroženo a jen velmi málo organizací udržuje tato plemena při životě.
Většina plemen na tomto seznamu má populaci čítající jen několik stovek jedinců. Zda tato plemena koní budou existovat i v budoucnu, není známo, ale existují lidé, kteří usilovně pracují na stabilizaci plemen koní uvedených na tomto seznamu.

10.  Hackney

 

Hackney

 

Současný odhadovaný počet: přibližně 3 000
Země původu: Anglie
Hmotnost: 453,59 – 544,31 kg
Výška: 147 – 168 cm

Hackney pochází z anglického Norfolku a ve svém rodném městě je známý jako Norfolk Trotter. První oficiální haknhej se narodil v roce 1760 a byl hříbětem norfolské klisny a otcem plnokrevníka. V průběhu několika následujících desetiletí byl haknkrajcový kůň vyšlechtěn jako speciální plemeno a v roce 1883 byl chov haknkrajcových koní oficiálně schválen.10 nejvzácnějších plemen koní na světě.

 

Hackneys jsou poměrně neznámým plemenem, jehož většina populace žije v Anglii. Na světě je pravděpodobně známo asi 3 000 haknků, z toho méně než 200 v Severní Americe a asi 300 v Argentině.

 

9.  Kaspický poník

 

Kaspický poník

 

Současný odhadovaný počet: méně než 2 000
Země původu: severní Írán
Hmotnost: 181,44 – 272,16 kg
Výška: 102 – 127 cm

Ačkoli je Kaspian malý kůň, není považován za poníka. Štíhlý a atletický kaspický kůň je považován za jedno z nejstarších plemen koní na světě a jeho historie sahá až do doby 3000 let před naším letopočtem. l. v Íránu. Kaspické moře používaly královské rodiny. Mohlo by vás také zajímat
15 fascinujících faktů o koních

Dlouhá léta se mělo za to, že tito starověcí perští koně vyhynuli, ale nyní se pevně věří, že moderní kaspický kůň je přímým potomkem těchto starověkých koní. V současné době jsou tito koně chováni mimo domovský Írán, který v posledních letech prochází politickými otřesy. Odhaduje se, že na světě dnes žije méně než 2 000 kaspických koní.

8. Shirský kůň

 

Shirský kůň

Současný odhadovaný počet: méně než 2 000
Země původu: Anglie
Hmotnost: 850 – 1 100 kg
Výška: 163 – 178 cm

Shirský kůň je původní anglický tažný kůň, který pochází z velkého koně nebo válečného koně středověké Anglie. Tito silní a odolní koně se používali k tahu, v zemědělství a, jak jejich jméno napovídá, ve válce. Tito váleční koně byli kříženi s vlámskými hřebci a holandskými frískými hřebci a nakonec se z nich stali lincolnshirští černí. Moderní plemeno shirských koní založil kolem roku 1790 chovatel Robert Bakewell.

Stejně jako mnoho dalších koní z tohoto seznamu dosáhl i shirský kůň vrcholu popularity v době první světové války, ale po druhé světové válce se přestal používat. Širský kůň přežil díky své kráse. Koně se často používají v reklamních zastávkách, propagujících pivovary, jako jsou slavní Budweiser Clydesdales. Odhaduje se, že jich na světě žije méně než 2 000.

 

7. Clevelandský záliv

 

Clevelandský záliv

Aktuální odhadovaný počet: přibližně 900
Země původu: Anglie
Hmotnost: 544,3 – 680,4 kg
Výška: 163 – 168 cm

Celosvětová populace v Clevelandské zátoce čítá asi 900 koní v Severní Americe, Austrálii, Evropě, Japonsku a Pákistánu. Ačkoli název plemene může vyvolávat představu Clevelandu v Ohiu, tento kůň ve skutečnosti pochází z oblasti Clevelandu v Anglii. Clevelandský hřebec je považován za nejstarší britské plemeno koní.
Po většinu své historie byl oblíbeným koněm. Nástup automobilismu a průmyslové revoluce však způsobil, že Cleveland Bay přišel o práci. V současné době je jen velmi málo chovatelů, kteří chovají tato čistokrevná plemena , ale několik organizací po celém světě se věnuje udržování Cleveland Bay při životě.

 

6. Kůň Suffolk

 

Kůň Suffolk

Aktuální odhadovaný počet: přibližně 800
Země původu: Anglie
Hmotnost: 900 – 1 000 kg
Výška: 165 – 178 cm

Suffolk Punch nebo jen Suffolk je tažný kůň z Anglie, který byl vyšlechtěn jako těžký pracovní kůň.
Suffolk Stout se používal k orbě těžké jílovité půdy v hrabstvích Suffolk a Norfolk. Suffolk má také velkou výdrž , dobré zdraví, dlouhověkost a je poslušný. Suffolk horse je jedním z nejstarších plemen tažných koní a záznamy o něm pocházejí již z 18. století. století. Po druhé světové válce poptávka po suffolcích klesla, protože je nahradily stroje.Dnes je v USA asi 600 suffolků a v Anglii asi 200 koní.

5. Poník Dales

 

Daleský pony z nejvzácnějších plemen koní na světě

Aktuální odhadovaný počet: přibližně 800
Země původu: Anglie
Hmotnost: 362,87 – 453,59 kg
Výška: 132 – 142 cm

Stejně jako většina koní z tohoto seznamu pochází i daleský pony z Anglie. Je to jedno z domácích plemen horských poníků. Historicky se dalesští poníci využívali při těžbě olova.

V 18. V průběhu staletí se daleský poník díky své rychlosti a obratnosti používal k tahání dostavníků a doručování pošty. Během obou světových válek byl odveden do britské armády, kde nosil zbraně. V průběhu let populace poníků v Dales klesala, protože již nebylo potřeba pracovat v různých průmyslových odvětvích. Celosvětová populace tohoto plemene se odhaduje na zhruba 800 jedinců.

4. Exmoorský poník

 

4. Exmoorský pony z nejvzácnějších plemen koní na světě

 

Současný odhadovaný počet: méně než 800
Země původu: Anglie
Hmotnost: cca 226,8 kg
Výška: 114 – 130 cm

Exmoorští poníci pocházejí z anglického Exmooru a jsou považováni za jedno z nejstarších plemen koní v severní Evropě. Podle výzkumu historie plemene je exmoorský kůň geneticky odlišný od ostatních plemen koní, což dokazuje jeho primitivnost.

Exmoor je vhodný pro zimní podmínky. Koně mají dvojitou srst, která je chrání před sněhem a je téměř nepromokavá. V minulosti využívali exmoorské poníky farmáři k jízdě na koni, orbě, brázdění půdy a převozu zboží na trh. Dnes žije na světě méně než 800 exmoorských poníků, převážně v Anglii.

 

3.  Americký smetanový kočárový kůň

 

3. Americký krémový kočárový kůň z nejvzácnějších plemen koní na světě

Současný odhadovaný počet: méně než 400
Země původu: USA
Hmotnost: 725,75 – 907,18 kg
Výška: 152 – 163 cm

American Cream Carriage Horse je jediné plemeno tažných koní pocházející ze Spojených států. Toto plemeno má kořeny ve 20. století. 20 let. století a jeho počátky mu přinesl kůň jménem Old Granny. Tato klisna byla krémově zbarvená tažná klisna neznámého původu, která trvale plodila krémově zbarvené potomstvo. Po narození hřebce jménem Silver Lace v roce 1932 se chovatelé začali více zajímat o krémovou krevní linii Old Granny.

 

Vzhledem k tak omezenému rodokmenu byl americký krémový tažný kůň vždy vzácným plemenem. V současné době je registrováno méně než 400 amerických krémových kočárových koní.

 

2. Novofundlandský poník

 

Novofundlandský pony z nejvzácnějších plemen koní na světě

Současný odhadovaný počet: méně než 400 (asi 250 v chovné kondici)
Země původu: Newfoundland, Kanada
Hmotnost: 180 – 317,5 kg
Výška: 112 až 147 cm

Novofundlandský pony je také jedním z nejvíce ohrožených plemen koní. V současné době je na světě asi 400 poníků, z nichž pouze 250 je schopno chovu. V minulosti se novofundlandští poníci používali jako pracovní koně pro orbu, vození a přepravu zboží. Poníky nahradila mechanizace a mnoho novofundlanďanů bylo zabito nebo opuštěno.

 

Newfoundlandský pony pochází z kanadského Newfoundlandu a jeho původ se odvozuje od horských poníků, které s sebou přivezli evropští osadníci. Hlavními předky novofundlandského ponyho jsou britští koně, například poníci z Exmooru, Dartmooru a Nového lesa. Novofundlandští poníci mají ve své linii také velšské horské, gallowayské (zaniklé), highlandské a connemarské pony.

1. Galiceno

 

Galicénský kůň z nejvzácnějších plemen koní na světě

Aktuální odhadovaný počet: méně než 100
Země původu: Mexiko
Hmotnost: 270 – 360 kg
Výška: 122 – 137 cm

Galiceno je kriticky ohrožený kůň, který má v Americe dlouhou historii. Odhaduje se, že zbývá méně než 100 čistokrevných galicénů, což z nich činí nejvzácnější plemeno koní na světě. Většina zbývajících galicénů není v chovné kondici, takže budoucnost plemene je nejistá.Jedno z nejvzácnějších plemen koní na světě .

Galicenové jsou malí koně a předpokládá se, že pocházejí z portugalského garrana, primitivního plemene koní z Pyrenejského poloostrova. Tyto koně přivezli do Ameriky Kryštof Kolumbus a španělský conquistador Hernan Cortes. Přirozeným výběrem ve volné přírodě vzniklo plemeno Galiceno.

 

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button