Kuriozity z živočišné říšeSLOVENSKO

Kde hledat drahé kameny na Slovensku 8 tipů pro hledání

Kde hledat drahé kameny na Slovensku 8 tipů, jak najít drahé kameny v přírodě. Drahé kameny jsou vzácné poklady, které lze nalézt v přírodním prostředí po celém světě. Skvělým místem pro hledání kamenů jsou náplavy podél řek.

 

Kde hledat drahé kameny na Slovensku

 

Kde hledat drahé kameny na Slovensku

 

Chcete-li najít drahé kameny v potocích a podél říčních koryt, měli byste pečlivě hledat v blízkosti erodovaných břehů potoků, v mělké tekoucí vodě a ve starých vyschlých korytech potoků. Aluviální drahé kameny lze obvykle nalézt několik dní po silných deštích. V noci hledejte fluoreskující drahé kameny pomocí černého světla.

 

Toto je základní průvodce hledáním drahých a polodrahých kamenů v přírodních řekách a potocích. Vysvětlíme vám, jak se drahé kameny vůbec dostávají do břehů, a podělíme se s vámi o naše nejlepší tipy pro hledání kamenů v potocích, řekách a říčkách.

 

Najdete v přírodě drahé kameny?

 

Drahé kameny najdete v přírodě

 

Existuje mnoho přírodních prostředí, ve kterých můžete hledat kameny. Nemusíte se držet jen lomů, opuštěných dolů a odvalů hlušiny.

Minerály můžete hledat v pánvi nebo kopat v zemi, ale zdaleka nejjednodušší je hledat drahé kameny ve štěrkových nánosech vyschlých řek. Mezi oblázky v korytech potoků a řek můžete sbírat různé drahokamy a polodrahokamy.

Geologie regionu určuje, které drahé kameny byste měli hledat, ale některé drahé kameny lze nalézt v široké škále různých prostředí. Drahé kameny 10 nejcennějších drahých kamenů na světě.

Bohatým zdrojem drahých kamenů jsou vyvřelé horniny a aluviální štěrkopísky, ale některé drahé kameny obsahují i sedimentární a metamorfované horniny.

 

Lze v řekách najít drahé kameny?

 

Možná najdete drahé kameny v řekách

 

V řekách lze nalézt úžasné množství drahých kamenů. Sedimenty a horniny, které byly přeneseny řekami, se nazývají aluviální usazeniny. Skvělým místem pro hledání kamenů jsou aluviální naleziště.

Minerály se tvoří miliony let v žilách, puklinách a bublinách v matečné hornině. Postupem času dochází k erozi horniny a obnažování drahých kamenů.

Vodní eroze často vymývá drahé kameny z matečné horniny. Hromadí se v tocích a síla vody je unáší stovky kilometrů po proudu.

Rychle tekoucí řeky mají velkou sílu proudu, takže mohou unášet poměrně těžké drahé kameny. V místech, kde se řeka rozšiřuje nebo meandruje, je síla proudu menší, a proto se zde ukládají těžší drahé kameny.

Proto jsou záplavové oblasti, delty, terasy a náplavové vějíře vynikajícími místy pro hledání drahých kamenů. Záplavová území, jako jsou stojaté vody, břehy kanálů, přírodní hráze a zasypané kanály, jsou oblíbenými místy pro hledání kamenů.

Příklady hustších drahých kamenů, které se usazují v řekách, jsou chryzoberyl, diamant, granát, safír, topaz, peridot, turmalín a zirkon.

 

Lze v potocích najít drahé kameny?

 

Lze v potocích nalézt drahé kameny?

 

Potoky jsou menší než řeky a mají mnohem menší celoroční průtok, a tedy i nižší výkon toku. Potůčky však stále mohou být bohatým zdrojem drahých kamenů, zejména po vydatných deštích a během jarního tání.

 

Při vysokých průtocích je z pramenů přenášeno mnohem více materiálu. Vysoký průtok má také schopnost erodovat skalní podloží a břehy potoků a odhalovat drahé kameny. Proto je nejlepší hledat kameny v potocích v období dešťů.

 

Nejlepší místa pro hledání drahých kamenů v potoce jsou nejmělčí místa a zákruty koryta. Prohledejte i zbytek potoka, protože drahé kameny se dají najít všude!

V potocích se vyskytují krystaly křemene, čertice, acháty, ametysty, jaspisy, zkamenělá dřeva a granáty. Pokud se vydáte na túru do vyschlých říčních koryt, k mělce tekoucím potokům a do potoků, náhodou nějaké drahokamy najdete. Hledání kamenů však bude mnohem produktivnější, pokud budete hledat systematičtěji.

 

Pokud znáte nejlepší místa, kde hledat, používáte správné nástroje a víte, co hledat, budete při hledání drahých kamenů mnohem produktivnější. Zde je našich 8 tipů pro hledání kamenů v řekách a potocích:

 

1. Vezměte si správné vybavení

 

Vezměte si správné vybavení

 

Stejně jako při jakékoli jiné činnosti v životě, i zde platí, že mít s sebou správné nástroje je velký rozdíl!

K hledání kamenů v korytech řek nepotřebujete žádné vybavení, ale v potoce vám pomůže vzít si s sebou lopatku nebo malý rýč a také sítko. Pánev je velmi užitečná, i když nehledáte zlato.

Některé minerály pod UV světlem fluoreskují. Pokud chcete hledat kameny v noci, vezměte si s sebou svítilnu, abyste našli kameny, které svítí!

Dobré gumové boty jsou užitečné, aby vaše nohy zůstaly v suchu a neuklouzly na hladkých říčních kamenech. Jsou klíčovou součástí bezpečnostního vybavení.

 

2. Vědět, kde hledat

 

Vědět, kde hledat

 

Pokud víte, kde v řekách a potocích je nejlepší hledat drahé kameny, budete mít větší štěstí. Kde hledat drahé kameny na Slovensku.

Než se vydáte hledat kameny, udělejte si průzkum. Zjistěte, zda se v okolí vašeho bydliště nenacházejí aktivní nebo dokonce opuštěné doly. Přestože důl již není v provozu, drahé kameny se budou stále nacházet po proudu řeky.

Prohlédněte si oblast, kterou chcete navštívit, v aplikaci Google Earth. Snažte se najít stará koryta poblíž hlavní řeky nebo potoka, protože to jsou vynikající místa pro nalezení drahokamů.

Obvykle je lze poměrně snadno identifikovat z leteckých snímků, případně můžete v krajině hledat plochy oblých skal a naplavenin.

Až se dostanete na místo, kde budete hledat kameny, měli byste se podívat do těchto oblastí:

  • v blízkosti erodovaných břehů řek nebo potoků
  • V suchých korytech řek nebo potoků
  • v mělké tekoucí vodě
  • v zákrutech řeky, kde se usazují sedimenty a štěrk.
  • v aluviálních nánosech po proudu erodovaných prvků.
  • V hrázích, průsmycích, terasách a naplaveninách
  • Vaše první cesta do oblasti nikdy nebude tak úspěšná jako cesty následující. Rozšíření znalostí o oblasti a více zkušeností znamená, že najdete více drahých kamenů. Pokud je to možné, snažte se naplánovat zpáteční cesty.
  • Pivo na vlasy: jak pomocí piva docílit zdravých, hebkých a lesklých vlasů

 

3. Vědět, co hledat – Kde hledat drahé kameny na Slovensku

 

Vědět, co hledat - Kde hledat drahé kameny na Slovensku

 

Přečtěte si o drahých kamenech, které se v této oblasti nacházejí. Pomůže vám poznat barvy drahokamů, které pocházejí z určitých typů hornin. Když najdete exemplář, budete ho moci rozpoznat v terénu.

Prostudujte si typy minerálů, které se nacházejí v oblasti, kde plánujete hledat.

Věnujte zvláštní pozornost tomu, jak drahé kameny vypadají v surovém stavu. Často jsou částečně nebo zcela obaleny jiným typem horniny nebo minerálu.

V závislosti na krystalové struktuře minerálu mohou mít drahé kameny definovaný tvar nebo vypadat jako nepravidelně tvarované průsvitné hrudky.

 

4. Existují metody, jak hledat různé drahé kameny.

 

Existují metody vyhledávání různých drahých kamenů

 

Samozřejmě se můžete jen projít podél vyschlého koryta řeky a prohlédnout si terén očima. Tomu se říká sběr fosilních surovin. Určitě však existují i jiné metody, jak v náplavech objevit drahé kameny.

Ne všechny drahé kameny se odhalí na povrchu. Je možné, že bude nutné vrchní vrstvu naplaveného štěrku upravit. K tomu je třeba použít pánev nebo cedník.

Pomocí špachtle nasypte do pánve trochu slibného štěrku, ponořte jej mírně pod vodu a protřepejte. Písek a běžné čtvrtohorní horniny jsou obecně méně husté, a proto lehčí než většina drahých kamenů.

Protože jsou drahé kameny těžší, při protřepávání se usazují na dně pánve. Když misku otočíte, abyste štěrk vysypali, drahokamy se usadí nahoře.

Australské safíry se vyskytují právě tímto způsobem. Možná budete mít štěstí a také najdete nuget zlata!

 

5. Sledujte čas – Kde hledat drahé kameny na Slovensku

 

Sledujte čas - Kde hledat drahé kameny na Slovensku

 

Když se ponoříte do hledání pokladu, je tak snadné ztratit pojem o čase. Při hledání kamenů je však důležité efektivně hospodařit s časem.

Dobrou strategií je nastavit budík na každou hodinu. Věnujte hodinu hledání v určité oblasti, a když se spustí alarm, zastavte se a přehodnoťte svou strategii. Napijte se vody, než se rozhodnete, co dál.

Pokud bylo vaše hledání kamenů v tomto bodě produktivní, zůstaňte možná ještě 30 minut až hodinu, než se přesunete dál.

 

6. Bezpečnost na prvním místě

 

Bezpečnost na prvním místě

 

Při hledání hornin je nejdůležitější bezpečnost. Bezpečná a úspěšná cesta přece znamená, že se můžete vrátit!

Hledání kamenů v korytech potoků a řek po přívalových deštích může být velmi užitečné, ale je třeba počítat s rizikem bleskových povodní. Kde hledat drahé kameny na Slovensku. To, co v jednu chvíli vypadá jako tekoucí potok, se může v okamžiku změnit v rozvodněnou řeku.

Pozorně sledujte počasí. Po silných deštích se doporučuje počkat jeden nebo dva dny. To je obvykle dostatečná doba na to, aby stoupající voda opět opadla. Na některých místech můžete čekat až týden.

Pokud se chystáte hledat skály sami, vždy někomu přesně řekněte, kam jdete a v kolik hodin se vrátíte. Obecně je bezpečnější jet s další osobou.

 

7. Řiďte se zákony – kde hledat drahé kameny na Slovensku

 

Řiďte se zákony - kde hledat drahé kameny na Slovensku

 

Na některých místech se sbírání drahých kamenů potýká se složitými právními problémy. Souvisí s právy na nerostné suroviny a právy na povrch. To, že někdo vlastní list vlastnictví k pozemku, ještě neznamená, že má práva na vše, co se pod pozemkem nachází.

 

Pokud se chystáte lovit kameny na soukromém pozemku, musíte si vždy vyžádat povolení majitele pozemku. Technicky vzato si nemůžete ponechat nic, co najdete, bez povolení, protože byste se dopustili neoprávněného vniknutí na cizí pozemek. Mohli by vás dokonce zatknout!

Za lov na soukromých pozemcích můžete platit poplatek. Získáte tak dočasná práva na těžbu nerostných surovin, takže si můžete ponechat vše, co najdete.

 

Pokud se chystáte lovit kameny na federální nebo státní půdě, jsou právní otázky ještě důležitější. V tomto případě je vlastníkem práv na nerostné suroviny stát. I když se nacházíte na státním pozemku, nemáte právo si nálezy nerostů ponechat.

Pokud se jedná o drobné sběry a nenarušujete povrch řeky nebo potoka, můžete sbírat na veřejném prostranství bez povolení. Přesto je vždy nejbezpečnější zavolat do kanceláře národního nebo státního parku a ujistit se.

 

8. Učte se od zkušenějších lovců skal

 

Učte se od zkušenějších lovců skal

 

Při sbírání drahých kamenů jsou zkušenosti vším. Pokud se vydáte na lov kamenů se zkušenými sběrateli, najdete jich mnohem více. Kde hledat drahé kameny na Slovensku. Od zkušeného lovce drahokamů se dozvíte mnohem více než z knih a webových stránek!

Pokud můžete, vezměte s sebou na první cestu na nové místo někoho zkušenějšího. Můžete se také zkusit připojit k jejich výletům!

 

Závěr Kde hledat drahé kameny na Slovensku

 

Závěr Kde hledat drahé kameny na Slovensku

 

Řeky a potoky jsou skvělým prostředím pro lov drahokamů a polodrahokamů. Drahé kameny se odlupují z matečné horniny a jsou přepravovány vodou, někdy i na velké vzdálenosti.

Pokud máte správné nástroje a víte, co a kde hledat, a naplánujete si cesty ve správný čas, měli byste být velmi úspěšní.

Vždy mějte na paměti, že bezpečnost je na prvním místě, a užívejte si dobrodružství při lovu skal!

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button