BADPÉČE A VÝSADBA OKRASNÝCHUžitečné rostliny

Jak se zbavit mšic na rostlinách – postup

Jak se zbavit mšic na rostlinách – Postup. Co jsou ti malí zelení broučci na vašich rostlinách? Pravděpodobně jsou to mšice! Zde jsou naše nejlepší tipy, jak se zbavit mšic na zahradě.

 

Co jsou mšice?

 

Co jsou mšice

Zdá se, že mšice si najdou cestu do každé zahrady. Je to malý hmyz s měkkým tělem, který se živí sáním tekutin bohatých na živiny z rostlin. Jak se zbavit mšic. Ve velkém množství mohou rostliny oslabit a výrazně poškodit květy a plody. Mšice se rychle množí, proto je důležité dostat je pod kontrolu dříve, než se začnou množit. Během jedné sezóny se může vyskytnout mnoho generací. Jak zasadit ořešák

 

Dobrou zprávou je, že mšice mají tendenci se pohybovat poměrně pomalu a při pečlivé péči je lze zvládnout.

 

Identifikace mšic – Jak se zbavit mšic

 

Identifikace mšic - Jak se zbavit mšic

Mšice jsou drobné (dospělci měří méně než 1 mm) a často jsou pouhým okem téměř neviditelné. Různé typy mohou být bílé, černé, hnědé, šedé, žluté, světle zelené nebo dokonce růžové! Některé mohou být potaženy voskem nebo vlnou. Mají hruškovité tělo s dlouhými tykadly; nymfy (mladé mšice) vypadají podobně jako dospělci. Většina druhů má dvě krátké trubice (tzv. korunky) vyčnívající ze zadního konce.

Dospělci jsou obvykle bezkřídlí, ale u většiny druhů se při přelidnění populace může vyvinout okřídlená forma, takže při zhoršení kvality potravy může hmyz cestovat na jiné rostliny, rozmnožovat se a zakládat nové kolonie. Mšice se obvykle živí ve velkých skupinách, i když je občas můžete vidět jednotlivě nebo v malém počtu.

Ačkoli se mšice obecně živí širokou škálou rostlin, různé druhy mohou být specifické pro určité rostliny. Mezi některé druhy patří mšice fazolová, mšice zelná, mšice bramborová, mšice broskvoňová, mšice melounová a mšice vlnatka.

Jak vypadá poškození mšicemi?

 

Jak vypadají škody způsobené mšicemi?

Nymfy a dospělci se živí rostlinnými šťávami, napadají listy, stonky, pupeny, květy, plody a/nebo kořeny, v závislosti na druhu. Většina mšic má v oblibě zejména sukulentní novinky. Některé z nich, jako například mšice zelená broskvoňová, se živí různými rostlinami, zatímco jiné, jako například mšice růžová jabloňová, se zaměřují na jednu nebo jen několik rostlinných hostitelů.

  • Hledejte deformované, zkroucené, zakrnělé nebo žloutnoucí listy. Nezapomeňte zkontrolovat spodní stranu listů, mšice se tam rády schovávají.
  • Pokud jsou listy nebo stonky pokryty lepkavou hmotou, je to známka toho, že mšice pravděpodobně vysály mízu. Tato „medovice“, sladká tekutina, kterou hmyz produkuje jako odpad, může přitahovat další hmyz, například mravence, kteří ji sbírají jako potravu. Když se mšice živí na stromech, může jejich medovice kapat na auta, venkovní nábytek, příjezdové cesty atd.
  • Medovice může někdy podporovat růst houby zvané plíseň sazí, která způsobuje černání větví a listů. Jak se zbavit mšic.
  • Květy nebo plody mohou být deformované nebo pokřivené v důsledku žíru mšic.
  • Některé druhy mšic způsobují tvorbu hyf na kořenech nebo listech.
  • Mšice mohou přenášet viry mezi rostlinami a také přitahují další hmyz, který se jimi živí, například berušky.

Jak se zbavit mšic

 

Jak se zbavit mšic

Zkuste napadené rostliny postříkat silným proudem vody; někdy k rozptýlení mšic stačí pouhý postřik. Obvykle nemohou najít cestu zpět do stejné rostliny.

  • Neemový olej, insekticidní mýdla a zahradnické oleje jsou proti mšicím účinné, ale aby tyto látky účinkovaly, musí se dostat do kontaktu s mšicemi. Dbejte na to, abyste se řídili pokyny pro aplikaci uvedenými na obalu.
  • Mšice lze často potlačit otřením nebo postříkáním listů rostliny slabým roztokem vody s několika kapkami mýdla na nádobí. Mýdlovou vodu aplikujte opakovaně každé 2 až 3 dny po dobu 2 týdnů.
  • Jedna z variant této směsi mýdlové vody obsahuje kajenský pepř: smíchejte 1 litr vody, 1 lžičku tekutého mýdla na nádobí a špetku kajenského pepře. Před postřikem rostlin jej neřeďte.
  • Diatomaceous earth (DE) je netoxický organický materiál, který dehydratuje mšice.
    Poznámka: Nepoužívejte DE, když rostliny kvetou, protože při kontaktu s nimi zabíjí opylovače, jako jsou včely a motýli.

 

Jak předcházet mšicím

 

Jak předcházet mšicím

 

  • U ovocných nebo stinných stromů postříkejte stromy zahradnickým olejem, abyste zničili přezimující vajíčka mšic. Jak se zbavit mšic.
  • Mšice jsou loveny užitečným hmyzem, jako jsou berušky, vosičky a parazitické vosy. Přilákejte tento hmyz na svou zahradu vytvořením prostředí s rozmanitými květinami a listnatými rostlinami a přístupem k vodě.
  • Doprovodná výsadba může pomoci udržet mšice mimo vaše rostliny nebo je odlákat od rostlin, které chcete pěstovat. Například:

Mšice jsou odpuzovány kočičí trávou.
Mšice přitahuje zejména hořčice a nasturtium. Vysaďte je v blízkosti cennějších rostlin jako pasti na mšice. Pravděpodobně půjdou po těchto rostlinách dříve než po vašich drahocenných rajčatech. (Pravidelně kontrolujte rostliny pomocí pastí, aby populace mšic nepřeskočila na vaše cenné rostliny.)
Nasturtium zkazí mšicím chuť šťávy z ovocných stromů a pomůže jim odradit mšice od brokolice.
Česnek a pažitka odpuzují mšice, jsou-li vysazeny v blízkosti salátu, hrachu a růžových keřů.

 

Alkohol na mšice – Jak se zbavit mšic

 

Alkohol na mšice - Jak se zbavit mšic

Izopropylalkohol (nazývaný také izopropanol nebo třecí alkohol) funguje dobře a je snadno dostupný, ale ujistěte se, že neobsahuje přísady. Zdá se, že nejlépe funguje etanol (obilný líh). V obchodech se obvykle prodává 70 % alkoholu (nebo 95 % alkoholu zakoupeného v obchodě). Roztok insekticidního alkoholu připravíte smícháním stejných dílů 70 % alkoholu a vody (nebo pokud používáte 95 % alkohol, smíchejte 1 díl alkoholu a 1½ dílu vody). Jak množit levanduli

 

Do mýdlové emulze můžete také přidat alkohol, aby byla účinnější. Například v lahvičce s rozprašovačem smíchejte 5 šálků vody, 2 šálky izopropylalkoholu a 1 lžíci tekutého mýdla na nádobí.

 

Tyto typy roztoků by se NEMĚLY stříkat na celou rostlinu najednou. Jak se zbavit mšic. Postříkejte nebo otřete pouze zamořená místa. Přípravek hubí pouze ty mšice, se kterými přijde do styku, takže může být nutné opakované použití. Mastné vlasy : 5 domácích prostředků

 

POZNÁMKA: Při použití lihového nebo mýdlového postřiku nebo kombinace obojího vždy nejprve proveďte zkoušku na malé ploše rostliny a aplikujte ráno nebo večer, kdy slunce není tak silné. Před další aplikací několik dní sledujte, zda rostlina nemá nežádoucí reakce. Rostliny mohou být citlivé na alkohol a mýdlo na nádobí. Některá mýdla také obsahují přísady, které mohou rostlinám škodit – vybírejte co nejčistší formu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button