Elektrické trouby
Elektrické trouby se používají k přípravě a ohřevu pokrmů. Podle principu fungování se dělí na:
– elektrické trouby s přímým ohřevem,
– horkovzdušné elektrické trouby.
Obsah článku:
Elektrické trouby s přímým ohřevem
Elektrické trouby s přímým ohřevem jsou vybaveny horním a dolním ohřevem (topná tělesa různého provedení) ovládaným přepínačem (dolní ohřev, horní ohřev, horní i dolní ohřev nebo gril). Regulaci požadované teploty zajišťuje regulační termostat.
Jako další zařízení se používá vnitřní osvětlení trouby ovládané samostatným spínačem a kontrolka, která signalizuje, že je spotřebič připojen k elektrickému obvodu. Nejstarší muž na světě
Elektrické horkovzdušné trouby
Horkovzdušné trouby, které jsou konstruovány na principu pečení horkým vzduchem, jsou vybaveny pouze jedním výkonným topným tělesem (2 – 2,5 kW) a ventilátorem. Ostatní vybavení (ovládací termostat, vnitřní osvětlení, kontrolní žhavení) je stejné jako u běžné trouby s přímým ohřevem.
Všechny funkce se obvykle ovládají jediným přepínačem. Varianty přepínání se liší podle typu výrobku.