Jak připravit chřest – nejlepší recept
Jak připravit chřest? Pokud jste bílý chřest ještě nikdy neviděli, natož abyste s ním pracovali, je to nádherná zelenina. Lze s ním vařit stejnými způsoby jako s běžným zeleným chřestem, ale jeho chuť je jemnější a delikátnější, s lehkou hořkostí. Tento pokrm z německého bílého chřestu (spargel) se snadno připravuje i podává.
Obsah článku:
Jak připravit chřest
- Příprava: 30 minut
- Vaření: 10 min.
- Celkem: 40 min.
- Počet porcí: 4 porce
Při přípravě chřestu můžete zdřevnatělé stonky buď odříznout, nebo je ohnout v místě přirozeného zlomu, který bývá obvykle asi centimetr u báze. Někdy se při ohýbání dozadu snadno a přirozeně zlomí. Jak připravit chřest.
Postupujte podle těchto pokynů. Podávejte je s rozpuštěným máslem a lahůdkovou šunkou, vařenou i sušenou (jako je prosciutto). Jídlo doplní suché bílé víno. Nejlepší recept na těsto na pizzu.
Suroviny
- 1 čajová lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce nesoleného másla
- půl kg bílého chřestu
- Co dělat, když se nudím
Recept Jak připravit chřest
- Shromážděte ingredience.
- Naplňte hrnec nebo kastrol s těsně přiléhající pokličkou do poloviny vodou a přidejte sůl, cukr a máslo.
- Přikryjte a na prudkém ohni přiveďte k mírnému varu.
- Chřest očistěte tak, že odlomíte dřevnatý konec každého výhonu, který se přirozeně ohýbá.
- Pomocí škrabky na zeleninu začněte asi 1,5 cm od špičky každého výhonu a oloupejte zbývající tvrdou vnější vrstvu.
- Připravený chřest vložte do hrnce buď naležato, nebo nastojato do chřestového košíku, který se vejde do vysokého hrnce na chřest nebo špagety. Přikryjte a snižte teplotu na střední stupeň, aby se voda vařila.
- Chřest vařte 8 až 10 minut, nebo dokud nůž zapíchnutý do jednoho stonku nevyjde hladký.
- Vyjměte je z pánve a nechte okapat. Ihned podávejte se šunkou, rozpuštěným máslem, vařenými novými bramborami a případně holandskou omáčkou.
- Jak změkčit vlasy: 5 přírodních způsobů
- Co si dát během týdne k obědu
Tipy
- Pokud používáte vysoký hrnec na chřest, může být užitečné svázat chřest do svazků kuchyňským provázkem, aby se vám lépe přenášel.
- Vařený bílý chřest je skvělou přílohou k šunce a vařeným novým bramborám s rozpuštěným máslem nebo holandskou omáčkou.
- Vařený chřest je také dobrý s trochou citronové šťávy a strouhané citronové kůry, kterou posypeme po pouhém povaření.
- Velmi dobře se hodí také k jednoduchému pokrmu z grilovaných krevet nebo mušlí, případně ke grilovanému kuřecímu nebo vepřovému masu. Šunka a chřest jsou obzvláště vhodným pokrmem s německým nádechem.
Jak skladovat vařený chřest
Uvařený chřest vydrží v zakryté nádobě až tři až čtyři dny. Jak připravit chřest. Můžete ji jednoduše ohřát na sporáku. Vaření v mikrovlnné troubě se raději vyhněte, protože byste mohli ztratit příliš mnoho vody.