ZdravíZDRAVÍ A VÝŽIVA

Proč jíst arašídy – zdravotní účinky arašídů

Proč jíst arašídy. Arašídy jsou luštěniny, které pocházejí z Jižní Ameriky. Používají se pro ně různé názvy, například brambory a arašídy. Navzdory svému názvu nejsou arašídy příbuzné stromovým ořechům. Jako luštěnina jsou příbuzné fazolím, čočce a sóji.

 

Proč jíst arašídy

 

Proč jíst arašídy
Proč jíst arašídy

 

Na Slovensku se arašídy konzumují syrové jen zřídka. Nejčastěji se konzumují pražené nebo ve formě arašídového másla. Mezi další arašídové produkty patří arašídový olej, mouka a bílkoviny. Tyto výrobky se používají do různých potravin, jako jsou dezerty, dorty, cukrovinky, snacky a omáčky.

Arašídy jsou bohaté na bílkoviny, tuky a řadu zdravých živin. Studie ukazují, že arašídy mohou být dokonce užitečné při hubnutí a jsou spojeny se sníženým rizikem srdečních onemocnění. V tomto článku se dozvíte, proč jíst arašídy.

 

Výživové údaje arašídů

 

Výživové údaje arašídů

Zde jsou uvedeny nutriční údaje pro 100 gramů syrových arašídů:

  • Kalorie: 567
  • Voda: 7 %.
  • Bílkoviny: 25,8 gramů
  • Sacharidy: 16,1 gramů
  • Cukr: 4,7 gramů
  • Vláknina: 8,5 gramů
  • Tuk: 49,2 gramů
  • Nasycené: 6,28 gramů
  • Mononenasycené: 1,5 gramu 24,43 gramu
  • Polynenasycené: 15,56 gramů
  • Omega-3: 0 gramů
  • Omega-6: 15,56 gramů
  • Trans: 0 gramů

Tuk v arašídech

 

Tuk v arašídech

Arašídy mají vysoký obsah tuku. Ve skutečnosti se řadí mezi olejniny. Velká část světové úrody podzemnice olejné se používá k výrobě podzemnicového oleje.

Obsah tuku se pohybuje v rozmezí 44 až 56 % a skládá se převážně z mono- a polynenasycených tuků, z nichž většinu tvoří kyselina olejová a linolová.

Arašídový protein

 

Arašídový protein

Arašídy jsou dobrým zdrojem bílkovin.

Obsah bílkovin se pohybuje v rozmezí 22-30 % celkových kalorií, což z arašídů činí skvělý zdroj rostlinných bílkovin.

Nejrozšířenější bílkoviny v arašídech, arachin a konarachin, mohou být vysoce alergenní a u některých lidí způsobovat život ohrožující reakce.

Sacharidy

Arašídy mají nízký obsah sacharidů.

Obsah sacharidů je ve skutečnosti jen asi 13-16 % celkové hmotnosti.

Díky nízkému obsahu sacharidů a vysokému obsahu bílkovin, tuků a vlákniny mají arašídy velmi nízký glykemický index (GI), který udává, jak rychle se sacharidy po jídle dostávají do krve.

Díky tomu jsou vhodné pro osoby s cukrovkou.

Vitamíny a minerály

Arašídy jsou vynikajícím zdrojem různých vitaminů a minerálů, včetně:

  • Biotin. Arašídy jsou jedním z nejbohatších zdrojů biotinu, který je důležitý v těhotenství.
  • Měď. Západní strava má často nízký obsah mědi, která je ve stravě stopovým minerálem. Jeho nedostatek může mít nepříznivé účinky na zdraví srdce.
  • Niacin. Niacin, známý také jako vitamin B3, má v těle různé důležité funkce. Je spojena se sníženým rizikem srdečních onemocnění.
  • Nejstarší člověk na světě : 10 nejstarších lidí
  • Foláty. Foláty, známé také jako vitamin B9 nebo kyselina listová, mají mnoho základních funkcí a jsou důležité zejména v těhotenství.
  • Mangan. Mangan je stopový prvek, který se nachází v pitné vodě a ve většině potravin.
  • Vitamin E. Tento silný antioxidant se často vyskytuje ve vysokém množství v tučných potravinách.
  • Thiamin. Jeden z vitaminů skupiny B, thiamin, je také známý jako vitamin B1. Pomáhá tělesným buňkám přeměňovat sacharidy na energii a je nezbytný pro činnost srdce, svalů a nervového systému.
  • Fosfor. Arašídy jsou dobrým zdrojem fosforu, minerálu, který hraje důležitou roli při růstu a udržování tělesných tkání.
  • Hořčík. Dostatečný příjem hořčíku, který je nezbytným minerálem ve stravě a má různé důležité funkce, chrání před srdečními chorobami.

 

Další rostlinné sloučeniny – Proč jíst arašídy

 

Další rostlinné sloučeniny - Proč jíst arašídy

Arašídy obsahují různé bioaktivní rostlinné sloučeniny a antioxidanty. Ve skutečnosti jsou stejně bohaté na antioxidanty jako mnohé ovoce. Většina antioxidantů se nachází ve slupce arašídů, která se konzumuje pouze v syrovém stavu.

Přesto jádra arašídů stále obsahují:

  • Kyselina P-kumarová. Tento polyfenol je jedním z hlavních antioxidantů v arašídech.
  • Resveratrol. Resveratrol, silný antioxidant, který může snižovat riziko rakoviny a srdečních onemocnění, se nachází především v červeném víně.
  • Izoflavony. Izoflavony patří do skupiny antioxidačních polyfenolů a jsou spojovány s různými zdravotními účinky.
  • Kyselina fytová. Kyselina fytová, která se nachází v semenech rostlin včetně ořechů, může zhoršovat vstřebávání železa a zinku z arašídů a dalších potravin konzumovaných ve stejnou dobu.
  • Fytosteroly. Arašídový olej obsahuje významné množství fytosterolů, které zhoršují vstřebávání cholesterolu z trávicího traktu.
  • Žehlička na vlasy : Co si vybrat

Hubnutí – Proč jíst arašídy

 

Hubnutí - Proč jíst arašídy

Arašídy byly široce zkoumány v souvislosti s udržováním hmotnosti. Přes vysoký obsah tuku a kalorií se nezdá, že by arašídy přispívaly k přibývání na váze. Jídla pro hubnutí.

Pozorovací studie totiž prokázaly, že konzumace arašídů pomáhá udržovat zdravou váhu a snižuje riziko obezity. Všechny tyto studie jsou pozorovací, což znamená, že nemohou prokázat příčinnou souvislost.

Jedna malá šestiměsíční studie na zdravých ženách však ukázala, že když byly jiné zdroje tuku v nízkotučné stravě nahrazeny arašídy, zhubly o 3 kg, přestože si musely udržet původní hmotnost.

Jiná studie zjistila, že když bylo do denní stravy zdravých dospělých přidáno 89 gramů arašídů po dobu 8 týdnů, nepřibírali na váze tolik, kolik se očekávalo.

 

Arašídy jsou díky různým faktorům vhodnou potravinou při hubnutí:

 

  • Snižují příjem potravy tím, že podporují pocit sytosti, a to ve větší míře než jiné běžné pochutiny, například rýžové koláčky.
  • Vzhledem k tomu, jak jsou arašídy syté, se zdá, že lidé zvýšenou konzumaci arašídů kompenzují menší konzumací jiných potravin.
  • Pokud nejsou celé arašídy dostatečně rozžvýkány, může část z nich projít trávicím systémem, aniž by se vstřebala.
  • Vysoký obsah bílkovin a mononenasycených tuků v arašídech může zvýšit spalování kalorií.
  • Arašídy jsou zdrojem nerozpustné vlákniny, která je spojována se sníženým rizikem přibývání na váze.

 

Další zdravotní účinky arašídů – Proč jíst arašídy?

Kromě toho, že jsou arašídy vhodnou potravinou při hubnutí, jsou spojeny i s několika dalšími zdravotními přínosy.

Zdraví srdce – Srdeční choroby jsou jednou z hlavních příčin úmrtí na celém světě. Pozorovací studie naznačují, že konzumace arašídů a dalších druhů ořechů může chránit před srdečními chorobami.

Prevence žlučových kamenů – Žlučové kameny postihují přibližně 10-25 % dospělých.

 

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button