Rostliny pro snížení hladiny cukru – Co jíst při cukrovce
Rostliny pro snížení hladiny cukru – Co jíst při cukrovce. Cukrovka je celoživotní onemocnění, které ovlivňuje hladinu cukru v krvi a inzulínu v těle. Léčba zahrnuje strategie životního stylu a někdy i léky, ale pomoci mohou i některé doplňkové terapie, jako jsou bylinky a doplňky stravy.
Obsah článku:
Rostliny pro snížení hladiny cukru – Co jíst při cukrovce
Při cukrovce tělo buď neprodukuje dostatek inzulinu, nebo produkuje inzulin, který nevyužívá efektivně. Bylinky a doplňky stravy nemohou vyléčit cukrovku ani být samostatnou léčbou. Rostliny ke snížení obsahu cukru. Některé z nich však mohou v kombinaci s běžnou léčbou přinést úlevu od příznaků diabetu a snížit riziko komplikací.
V tomto článku se dozvíte o sedmi bylinkách a doplňcích stravy, které mohou být prospěšné pro osoby s diabetem 2. typ.
1. Aloe vera
Aloe vera je běžná rostlina s různými způsoby využití. Mnoho lidí ví, že má blahodárný vliv na pleť, ale může mít i další účinky, včetně zpomalení progrese diabetu 2. typ.
- Jeden z přehledů se zabýval použitím aloe vera k léčbě příznaků cukrovky u potkanů. Zjištění naznačují, že aloe vera může pomáhat chránit a obnovovat beta buňky ve slinivce břišní, které produkují inzulín. Vědci se domnívali, že by to mohlo být způsobeno antioxidačními účinky aloe.
- Studie z roku 2016 ukázala, že aloe vera pomáhá snižovat hladinu glukózy v krvi nalačno i hemoglobin A1C. Test A1C je jedním z testů, které lékařům pomáhají diagnostikovat a monitorovat cukrovku.
- 7 jedinečných výhod medu
- Autoři přehledu z roku 2020 nalezli další důkazy, které potvrzují předchozí zjištění, a dospěli také k závěru, že aloe vera může pomoci:
- zvýšení hladiny inzulínu
- zvyšují zdraví a počet příbuzných buněk slinivky břišní, tzv. ostrůvků.
- chrání před diabetickým onemocněním ledvin, depresí a úzkostí tím, že snižují oxidační stres.
- zlepšují zdraví očí, jak ukázala jedna studie na hlodavcích.
- Tyto výsledky se zdají být slibné. Aby však bylo zajištěno, že aloe vera je pro lidi s cukrovkou bezpečná a účinná, bude zapotřebí dalšího výzkumu.
Lidé, kteří používají aloe vera, mohou přidávat odšťavněnou dužinu do nápojů, jako jsou koktejly, nebo ji užívat jako doplněk stravy v kapslích. Lidé by neměli požívat přípravky pro péči o pleť z aloe vera.
Každý, kdo má zájem používat produkty z aloe vera k léčbě cukrovky, by se měl poradit se zdravotníkem, který možná bude muset odpovídajícím způsobem upravit stávající léky.
2. Skořice
Skořice je voňavé koření, které pochází z kůry stromu. Je oblíbenou přísadou do sladkostí a pečiva i některých slaných pokrmů.
Toto koření může jídlo osladit, a snížit tak potřebu cukru. Už z tohoto důvodu je oblíbený mezi lidmi s cukrovkou 2. ale může mít i další výhody.
V přehledové studii z roku 2010 byly nalezeny důkazy ze studií na lidech, že skořice může zlepšit hladinu:
- Glukóza
- inzulín a citlivost na inzulín
- lipidy nebo tuky v krvi
- Antioxidanty
- krevní tlak
- tělesná hmotnost bez tuku
- Trávení
V jiném přehledu publikovaném v roce 2013 vědci dospěli k závěru, že užívání doplňku stravy se skořicí může vést k:
- snížení hladiny glukózy v krvi nalačno
- nižší hladiny celkového cholesterolu a „špatného“ cholesterolu v lipoproteinech o nízké hustotě.
- vyšší hladina „dobrého“ cholesterolu s vysokou hustotou lipoproteinů.
- snížení hladiny triglyceridů nebo tuků v krvi.
- zvýšená citlivost na inzulín
- Nezdá se, že by měl významný vliv na hladinu hemoglobinu A1C. Ačkoli je hemoglobin A1C jedním z ukazatelů, které lékaři sledují při monitorování diabetu, důležité jsou také hladiny lipidů, cholesterolu a citlivost na inzulín.
Přehled 16 studií z roku 2019 navíc prokázal, že skořice může pomoci snížit hladinu glukózy v krvi na lačno a inzulinovou rezistenci u lidí s prediabetem a diabetem 2. typ.
Je důležité poznamenat, že většina příslušných studií nezahrnovala lidské účastníky. Chybí důkazy o tom, jak mohou doplňky skořice působit u lidí, a je třeba provést další výzkum, než vědci potvrdí účinky skořice jako léčebného prostředku.
Lidé mohou používat skořici:
- v pečivu
- v čajích
- jako doplněk stravy
Každý, kdo zvažuje užívání doplňků stravy se skořicí, by se měl nejprve poradit s odborníkem.
3. Hořký meloun – rostliny ke snížení cukru
Momordica charantia neboli hořký meloun je léčivé ovoce. Lidé ji vaří a užívají si ji v mnoha pokrmech. Lékaři tradiční čínské a indické medicíny používají hořký meloun již po staletí. V poslední době se jeho vlastnostmi zabývají i vědci.
Existují důkazy, že hořký meloun může pomoci při léčbě cukrovky. Ve studii z roku 2020 byl 90 účastníkům podáván buď extrakt z hořkého melounu, nebo placebo. U osob, které užívaly extrakt, se po 12 týdnech snížila hladina glukózy v krvi nalačno. Rostliny ke snížení obsahu cukru.
Kromě toho bylo v dřívějším přehledu zjištěno, že lidé používají mnoho částí rostliny k léčbě cukrovky. Užívání hořkého melounu v následujících formách může u některých lidí vést k nízké hladině cukru v krvi:
- semena
- směs rostlinné dužiny
- džus
- příslušenství
- Hořký meloun může mít získanou chuť a užívání doplňků stravy ho může učinit chutnějším.
- Jak se projevuje cukrovka – Příznaky cukrovky
Vezměte prosím na vědomí, že neexistuje dostatek důkazů, které by podporovaly užívání hořkého melounu místo inzulínu nebo jiných léků na cukrovku. Může však pomoci lidem méně se na tyto léky spoléhat.
4. Ostropestřec mariánský – Rostliny ke snížení hladiny cukru
Ostropestřec mariánský se odedávna používá k léčbě různých onemocnění a zejména jako jaterní tonikum. Silymarin, extrakt z ostropestřce mariánského, kterému vědci věnují největší pozornost, je sloučenina s antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi. Právě díky nim může být ostropestřec užitečnou bylinou pro lidi s cukrovkou. Ostropestřec mariánský – pomocník pro játra
Podle jednoho přehledu publikovaného v roce 2016 bylo mnoho výsledků zkoumajících účinky silymarinu slibných, ale ne dostatečně slibných na to, aby odborníci doporučili tuto bylinu nebo její samotný extrakt k léčbě cukrovky.
Autoři výzkumné studie z roku 2018 zjistili, že ostropestřec mariánský může pomáhat snižovat hladinu glukózy u lidí s cukrovkou. Upozorňují také, že ačkoli lidé obecně bylinu dobře snášejí, ostropestřec mariánský může vést k nevolnosti, průjmu a nadýmání.
Stejně jako u každého doplňku stravy je nejlepší se před jeho vyzkoušením poradit s lékařem.
- Mast na popáleniny – nejlepší mast na popáleniny
- Mast na hemoroidy – nejlepší mast
- Co je to calcificate – vše o calcificate
5. Pískavice řecké seno – Rostliny ke snížení cukru
Pískavice řecké seno je semeno, které může pomoci snížit hladinu cukru v krvi. Obsahuje vlákninu a chemické látky, které zpomalují trávení sacharidů a cukru.
Existují také určité důkazy, že semínka mohou pomoci oddálit nebo zabránit vzniku cukrovky 2. typ. Výsledky tříletého šetření zveřejněné v roce 2015 ukázaly, že u osob s prediabetem je nižší pravděpodobnost, že jim bude diagnostikován diabetes 2. typ, když užívali prášek ze semen pískavice řecké seno.
Studie se zúčastnilo 66 osob s cukrovkou, které užívaly 5 gramů semen dvakrát denně před jídlem, a 74 zdravých účastníků, kteří je neužívali.
Výzkumníci dospěli k závěru, že užívání přípravku ze semen vedlo ke snížení hladiny cukru v krvi v důsledku zvýšení hladiny inzulínu. Zjistili také, že přípravek vedl ke snížení hladiny cholesterolu.
Jeden může:
- Pískavici používejte jako bylinu při vaření.
- Přidejte ji do teplé vody a vypijte.
- Rozdrťte semena na prášek a konzumujte je.
- Vyberte si doplněk stravy z pískavice řecké seno ve formě kapslí.
6. Gymnema
Gymnema je bylina pocházející z Indie. Jeho název znamená „ničitel cukru“.
V přehledu z roku 2013 bylo zjištěno, že lidé s cukrovkou 1. nebo U pacientů s typem 2, kteří užívali gymnemu, se projevily známky zlepšení. Rostliny ke snížení obsahu cukru.
- U osob s diabetem 1. typu, kteří užívali extrakt z listů po dobu 18 měsíců, došlo k významnému poklesu hladiny cukru v krvi nalačno ve srovnání se skupinou užívající pouze inzulin.
- Další testy ukázaly, že lidé s cukrovkou 2. typu dobře reagovaly na list i jeho extrakt v různých obdobích. Někteří lidé měli nižší hladinu cukru v krvi a vyšší hladinu inzulínu.
- Přínosné může být užívání buď rozemletých listů, nebo výtažku z nich. Předtím se však poraďte se zdravotníkem.
- Vypadávání vlasů? Jezte těchto 9 potravin, abyste zabránili vypadávání vlasů
7. Zázvor – rostliny pro snížení hladiny cukru
Zázvor je další bylinou, kterou lidé v tradiční medicíně používají již tisíce let. Zázvor se často používá k léčbě zažívacích a zánětlivých potíží.
V roce 2015 průzkum zjistil, že může pomoci i při léčbě cukrovky. Vědci dospěli k závěru, že zázvor snižuje hladinu cukru v krvi, nikoli však hladinu inzulínu v krvi. Výsledkem je, že zázvor může snižovat inzulinovou rezistenci u lidí s cukrovkou 2. typ. Způsob, jakým toho zázvor dosáhl, však nebyl jasný a tým vyzval k dalšímu výzkumu, který by tato zjištění potvrdil.
Lidé mohou užívat zázvor:
- přidání prášku nebo čerstvého a nakrájeného na tenké plátky do syrových nebo vařených pokrmů
vařený do čaje - jako doplněk ve formě kapslí
- pitím zázvorového nápoje
Před zahájením užívání jakékoli nové byliny nebo doplňku stravy se vždy poraďte se zdravotníkem. Může vám navrhnout, abyste začali s nižší dávkou a postupně ji zvyšovali, dokud se nedostaví viditelné a uspokojivé účinky.
Některé byliny se mohou vzájemně ovlivňovat s jinými léky, které mají stejný účinek, jako jsou léky na ředění krve a léky na vysoký krevní tlak. Před vyzkoušením nového doplňku je nezbytné znát všechny interakce.
Velmi důležité je také získávat bylinky a doplňky stravy z kvalitních zdrojů.