Těsto na palačinky. Meloun je tradiční pochoutka, která se v mnoha zemích podává jako snídaně nebo dezert. Její příprava není vůbec složitá, ale existuje mnoho způsobů, jak ji připravit. V tomto článku se podíváme na základní informace o palačinkovém těstě a na různé způsoby jeho přípravy.
Obsah článku:
Těsto na palačinky
Další výhodou palačinek je, že je lze připravit předem a uložit do lednice nebo mrazáku, takže je můžete mít vždy připravené na rychlý a snadný oběd nebo dezert.
Palačinkové těsto je zkrátka rychlá a snadná pochoutka, kterou lze připravit na mnoho způsobů a podávat na mnoho způsobů. Zkuste experimentovat s různými ingrediencemi a náplněmi a objevte své oblíbené kombinace.
Co se dává do těsta na palačinky
Suroviny:
– 1 a ½ šálku mouky
– 2 lžíce cukru
– 2 polévkové lžíce prášku do pečiva
– ½ čajové lžičky soli
– 1 a ¼ šálku mléka
– 2 vejce
– ¼ šálku rozpuštěného másla nebo oleje
– 1 lžička vanilkového extraktu (nepovinné)
Do palačinkového těsta se obvykle přidává mouka, mléko, vejce a prášek do pečiva nebo jedlá soda. Složení těsta se může lišit v závislosti na receptu nebo preferencích kuchaře. Co si dát během týdne k obědu
Můžete použít pšeničnou nebo pohankovou mouku. Pšeničná mouka obsahuje lepek, který pomáhá vytvářet pevnou strukturu těsta, zatímco pohanková mouka je vhodnější pro osoby, které mají problémy s lepkem.
Mléko dodá palačinkám tekutost a zároveň zlepší jejich chuť. Mléko může být plnotučné nebo polotučné.
Vejce jsou důležitá pro vzdušnost těsta. Vejce můžete přidat celá nebo oddělit bílky od žloutků a žloutky pak vmíchat do těsta, zatímco bílky vyšleháte do tuha a pak je opatrně vmícháte do těsta.
Prášek do pečiva nebo jedlá soda se přidávají proto, aby palačinky vykynuly a byly vzdušné. Prášek do pečiva je směs kyseliny a zásady, která se při kontaktu s kapalinou aktivuje a vytváří vzduchové bubliny. Na druhou stranu jedlá soda reaguje s kyselinou v těstě za vzniku oxidu uhličitého, který rovněž přispívá k tvorbě bublin.
Kromě těchto základních ingrediencí lze do palačinkového těsta přidat další přísady, jako je cukr, vanilkový cukr, olej, zakysaná smetana nebo jogurt, a dosáhnout tak různých chutí a textur. Vypadávání vlasů? Jezte těchto 9 potravin, abyste zabránili vypadávání vlasů
Postup
1. Ve velké míse prošlehejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
2. V jiné míse vyšlehejte mléko, vejce, rozpuštěné máslo nebo olej a vanilkový extrakt (pokud používáte).
3. Přidejte mokré přísady k suchým a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud je těsto příliš husté, můžete přidat trochu více mléka.
4. Rozehřejte pánev na středním plameni a potřete ji olejem nebo máslem.
5. Lžící dávejte těsto na pánev a pečte palačinky, dokud se na povrchu neobjeví bublinky a okraje nezezlátnou. Pak je otočte a pečte ještě asi 1-2 minuty z druhé strany.
6. Krok 5 opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto. V případě potřeby můžete pánev občas potřít olejem nebo máslem.
7. Podávejte s džemem, javorovým sirupem nebo ovocnou pomazánkou. Můžete je také posypat moučkovým cukrem nebo podávat s čerstvým ovocem a šlehačkou.
Z tohoto receptu by mělo být asi 12-15 nákypů, podle toho, jak velkou lžíci těsta použijete. Můžete si ho upravit podle svých preferencí a přidat různé přísady, jako jsou ořechy, ovoce nebo koření, abyste dosáhli různých chutí. Dobrou chuť!
1. Základy přípravy těsta na palačinky
Při přípravě palačinkového těsta je důležité mít kvalitní suroviny. Potřebujete mouku, mléko, vejce a jedlou sodu nebo prášek do pečiva. Můžete použít pšeničnou nebo pohankovou mouku. Vejce můžete oddělit a bílky vyšlehat do tuha, abyste získali vzdušné a lehké těsto. Pokud chcete palačinky osladit, můžete přidat cukr nebo vanilkový cukr.
2. Různé způsoby přípravy palačinkového těsta – Palačinkové těsto
Těsto na palačinky můžete připravit mnoha různými způsoby. Zde jsou některé z nich:
– Klasické palačinkové těsto: smíchejte mouku s mlékem, přidejte vejce a jedlou sodu nebo prášek do pečiva. Vše dobře promíchejte a nechte asi 10 minut odpočívat. Poté z nich vytvarujte malé placky a pečte je na rozehřáté pánvi na oleji. Japonské sladkosti – 10 nejlepších tradičních sladkostí
– Palačinkové těsto s banánem: Do těsta vmíchejte mouku a mléko, přidejte vejce a rozmačkejte zralý banán. Přidejte jedlou sodu nebo prášek do pečiva a nechte asi 10 minut odpočívat. Poté z nich vytvarujte malé placky a pečte je na rozehřáté pánvi na oleji.
– Těsto na palačinky s ovocem: Vymíchejte mouku s mlékem, přidejte vejce a kousek nakrájeného čerstvého nebo mraženého ovoce (například jahody, maliny nebo piniové oříšky). Přidejte jedlou sodu nebo prášek do pečiva a nechte asi 10 minut odpočívat. Poté z nich vytvarujte malé placky a upečte je na rozehřáté pánvi na oleji.
– Těsto na palačinky bez vajec: Smíchejte mouku s mlékem, sodou nebo práškem do pečiva a přidejte několik lžic jablečného pyré, které nahradí vejce. Těsto nechte asi 10 minut odpočívat a pak z něj vytvarujte malé placky. Pečte je na rozehřáté pánvi na oleji.
3. Nápady na servírování nálevových koláčů
Palačinky můžete podávat různými způsoby. Zde je několik nápadů:
– Tradičně se sladkou pomazánkou: Lívance posypeme moučkovým cukrem a podáváme s džemem, javorovým sirupem nebo ovocnou pomazánkou.
– S čerstvým ovocem a šlehačkou: Na palačinky položte plátky čerstvého ovoce (například jahody, banány nebo maliny) a navrch dejte šlehačku.
– Ořechya med: palačinky posypte nasekanými ořechy a pokapejte medem.
– S jogurtem a javorovým sirupem: Na palačinky dejte lžíci řeckého jogurtu a pokapejte je javorovým sirupem.