PtáciPTÁCI A PAPOUŠCI

Amazonská modrozelená: chov a péče

Amazoňan modrooký. Pokud se zajímáte o chov papoušků, amazoňan modrooký pro vás může být skvělou volbou. Tento druh papouška je mezi chovateli a majiteli domácích mazlíčků velmi oblíbený pro své pestré opeření a schopnost napodobovat lidskou řeč. Pokud jste se rozhodli chovat amazoňany modrohlavé, musíte se o ně dobře starat, aby byli zdraví a šťastní.

 

Amazona modrozelená

Amazona modrozelená

 

Při chovu amazoňanů modroprsých je velmi důležité zajistit jim velkou a dobře vybavenou voliéru, kde mohou volně létat a pohybovat se. Tento druh papouška také rád okusuje dřevo, proto je důležité poskytnout mu dostatek hraček a materiálů, které může okusovat. Kromě toho byste měli dbát na krmení a pravidelné koupání nebo sprchování, aby byla amazoňanka modrošedá zdravá a její peří v dobrém stavu.

Popis amazoňana modrookého

Popis amazoňana modrookého

 

Amazoňan východní je velký papoušek pocházející z Jižní Ameriky. Dosahuje délky těla 35 až 40 cm a hmotnosti až 500 g. Má krátký, silný a zahnutý zobák, který mu umožňuje drtit tvrdé plody a semena.

Fyzikální vlastnosti

Amazoňan modroskvrnný je převážně zelený s modrou hlavou a žlutými skvrnami na tvářích. Jeho peří je velmi lesklé a na křídlech má charakteristický bílý lem. Ocas je dlouhý a špičatý. Samci a samice jsou si velmi podobní, ale samice mají obvykle menší hlavu a zobák.

Poddruh amazonský modrozelený

Existuje několik poddruhů amazoňana modrozeleného, které se liší vzhledem a rozšířením. Mezi nejznámější patří Amazona aestiva aestiva, která se vyskytuje v Brazílii, Paraguayi a Argentině, a Amazona aestiva xanthopteryx, která žije v Bolívii a Peru.

Papoušek amazoňan modrooký je velmi oblíbeným druhem papouška v zájmovém chovu. Pokud se o něj budete dobře starat, může se stát vaším věrným společníkem na mnoho let.

Chov a péče

Chov a péče

 

Při chovu amazoňanů modroprsých je důležité zajistit jim odpovídající podmínky a péči. V této části se dozvíte, jak vybrat a připravit klec pro papouška, jak ho krmit a jaká strava je pro něj vhodná, jak pečovat o jeho zdraví a jak předcházet případným nemocem.

Výběr a příprava klece

Při výběru klece pro amazoňana modrookého je důležité vybrat dostatečně velkou klec, aby měl dostatek prostoru k pohybu a přemýšlení. Minimální rozměry klece by měly být 120x120x240 cm. Klec by měla být vybavena zařízením, jako jsou větve a větvičky, které může papoušek okusovat, hračky pro zábavu a stimulaci a misky na vodu a potravu. Klec by měla být umístěna na místě, kde je dostatek světla, ale ne na přímém slunci a ne v blízkosti lidské činnosti, aby se papoušek necítil osamělý.

Krmení a strava amazoňana modroprsého

Amazoňan modrooký je všežravec a jeho jídelníček by měl obsahovat různé druhy potravin. Do jídelníčku by měla být zařazena semínka, ovoce, zelenina a ořechy. Je důležité, aby měl papoušek dostatek vitamínů a minerálů, které jsou nezbytné pro jeho zdraví. Součástí stravy by měl být také štěrk, který napomáhá trávení potravy.

Zdraví a prevence

Modrooká amazonka je náchylná k některým onemocněním, jako je obezita, nemoci dýchacích cest a trávicího traktu. Je důležité pečovat o jeho zdraví a prevenci nemocí. Zajistěte mu dostatek pohybu a zdravou stravu. Pravidelné koupání a sprchování pomáhá udržovat zdravé opeření a kůži. Pokud si všimnete jakýchkoli příznaků nemoci, jako je ztráta chuti k jídlu, neobvyklé chování nebo změna barvy opeření, neprodleně kontaktujte svého veterináře. Šampon na vlasy

Tímto způsobem můžete zajistit zdraví a spokojený život své modré amazonky. Papoušek Ara – Cena, charakteristiky a péče

Původ a rozšíření

Původ a rozšíření

 

Amazona aestiva pochází z Jižní Ameriky, kde se vyskytuje v Paraguayi, Brazílii, Bolívii a Argentině. Tento druh papouška obývá různá prostředí, včetně deštných pralesů, savan a krajiny s mnoha stromy.

Východní Brazílie je místem, kde se ve volné přírodě vyskytuje největší počet amazoňanů modrobřichých. Tento druh papouška je oblíbeným domácím mazlíčkem a chová se po celém světě.

Ve volné přírodě je snovačka modronosá ohrožena kvůli ztrátě svého životního prostředí a pronásledování v důsledku obchodu s exotickým ptactvem. Proto je důležité, aby tito ptáci byli chováni v zajetí a aby byly podporovány programy na ochranu jejich přirozeného prostředí. Song Parrot Cena, charakteristiky a péče

Pokud plánujete chovat amazoňana modrohrdlého jako domácího mazlíčka, je důležité zajistit si ptáka od renomovaného chovatele a poskytnout mu dostatek prostoru a péče pro zdravý a spokojený život.

Amazonka modrooká v přírodě

 

Amazonka modrooká v přírodě

 

 

Amazoňan východní (Amazona aestiva) je druh papouška pocházející z Jižní Ameriky. Ve volné přírodě se vyskytuje na rozsáhlém území od Paraguaye po Argentinu. Tento druh papouška se obvykle vyskytuje v blízkosti řek a vodních toků, kde se koupe a pije.

Ve volné přírodě žije amazonský modroočko v koloniích čítajících několik desítek až stovek jedinců. Tito papoušci jsou velmi společenští a komunikují mezi sebou pomocí různých zvuků a pohybů. V přírodě se živí různými plody, semeny a ořechy.

Populace amazonských modronohých bubáků ve volné přírodě se v současnosti zmenšuje, protože jsou často loveni pro své barevné peří a jako domácí mazlíčci. Proto je tento druh papouška chráněn úmluvou CITES, která reguluje obchod s ohroženými druhy. Ve volné přírodě se amazonské modré lišky setkávají také s různými druhy predátorů, kteří se je snaží ulovit jako potravu. Papoušek královský charakteristiky, chov a cena

Ve volné přírodě si amazonský modrásek staví hnízda v dutinách stromů a kmenech. Na rozdíl od jiných druhů papoušků, kteří ke stavbě hnízda používají různé materiály, si amazonský papoušek modrohlavý staví hnízdo z provazů a směsi rostlinných materiálů. Během hnízdní sezóny snáší samice do hnízda 2 až 4 vejce, která inkubují 26 až 28 dní. Po vylíhnutí se o mláďata starají oba rodiče a po 2 až 3 měsících jsou mláďata připravena na samostatný život.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button