Kuriozity z živočišné říšeZAJÍMAVOSTI O ZVÍŘATECH

Největší ryby světa 10 největších ryb světa

Největší ryby světa 10 největších ryb světa. Možná vás zajímá, jaká je největší ryba na světě a kde ji můžete najít. Uvažovali jsme všechny druhy ryb patřící do skupin Chondrichthyes a Osteichthyes žijící na Zemi. To je více než 28 000 druhů. Nezkoumali jsme vyhynulé ryby, jako je skupina Placodermi, kde Dunkleosteus a Titanichthys mohly vážit více než 3,5 tuny. Na základě těchto kritérií jsme sestavili seznam 10 největších ryb na světě.

 

  1. Mola tecta

 

Mola tecta

 

Slunečnice kapucínská (Mola tecta), často nazývaná slunečnice, je 10. největší ryba na světě. Tento člen skupiny Osteichthyes má plochý eliptický tvar. Může vážit až 1,87 tuny a být dlouhý až 2,5 metru. Vědci pracující poblíž Nového Zélandu ho poprvé spatřili v roce 2014, ale lidé ho hlásili také poblíž Chile, Jižní Afriky a Austrálie. Tato ryba, která se často potápí stovky metrů, aby ulovila svou potravu, byla pro vědce obtížně identifikovatelná, protože žije v chladnějším podnebí oceánů jižní polokoule, kam lidé obvykle nechodí. Tato bezocasá ryba unikala badatelům dlouhá léta.

 

  1. Můra ostroocasá

 

Můra ostroocasá

 

Velmi nepolapitelný motýl ostroretka (Masturus lanceolatus) váží až 2 tuny a může být dlouhý až 3 metry. Tento druh z rodu Osteichthyes se v mnohém podobá eliptickým slunečnicím, ale má ocas, který má uprostřed mečovitý výběžek. Největší ryba na světě. Obvykle žije v tropických a mírných vodách. Vědci toho o jeho chování ani o mnoha místech, kde může žít, mnoho nevědí. Rybáři tuto rybu ulovili v Mexickém zálivu.

 

  1. Jeseter bělavý

 

Jeseter bělavý

 

Jeseter bělohlavý (Huso huso), kterému se také říká jeseter velký, může vážit až 2,072 tuny a dorůst délky 7 metrů. Největší z těchto jeseterů jsou obvykle keporkaci. Všechny mají dlouhé hřbetní ploutve a kratší řitní ploutve. Tento druh Osteichthyes žije především v povodí Kaspického a Černého moře. Samice jsou často cílem komerčních rybářů kvůli jikrám, které produkují.

 

  1. Největší ryba na světě – Mola alexandrini

 

Největší ryba na světě - Mola alexandrini

 

Slunečnice jižní (Mola alexandrini), nazývaná také slunečnice Ramsayova, slunečnice jižní oceánská, slunečnice krátká nebo slunečnice hrbolatá. Může vážit až 2,3 tuny a být dlouhý až 3,3 metru. K pohybu ve vodě používají obrovské ploutve, které leží ve vodorovné poloze.

 

Ačkoli je mnoho ryb z tohoto seznamu velmi nepolapitelných, v oceánech na jižní polokouli není neobvyklé vidět tyto ryby (Osteichthyes) ležet na boku těsně pod vodní hladinou. Vědci se domnívají, že tato ryba, která se potápí do studené vody, aby ulovila svou kořist, tak činí proto, aby se zahřála. Racci mezitím konzumují parazity, které na nich najdou. Možná to dělají také proto, aby zvýšili množství kyslíku v těle.

 

6. Měsíční svítivost

 

 

Měsíční svítivost

 

Na šestém místě našeho seznamu je slunečnice oceánská (Mola mola), které se také říká mola obecná. Tato ryba, která žije v tropických a mírných vodách po celém světě, má tlustou hlavu a štíhlé tělo, které může dosahovat délky až 3 metrů. Samice často produkují 300 milionů vajíček najednou, což je nejvíce ze všech obratlovců. Tato učená ryba je na Tchaj-wanu a v Japonsku považována za delikatesu. Často vyskakuje z vody, což vzhledem k jeho obrovské velikosti způsobilo několik lodních nehod.

 

5. Manta

 

Manta

 

Manta obrovská (Mobula birostris), nazývaná také manta atlantská, váží 3 tuny a může dorůstat délky až 15 metrů. Může mít rozpětí křídel až 9 metrů. Většina tohoto druhu, který je největší mantou na světě, žije v tropických a subtropických vodách. Vědci tento druh chybně klasifikovali až do roku 2017.

 

Tyto ryby s hladkou kůží ve tvaru disku byly nalezeny na severu až v New Jersey a na jihu až v Jižní Africe. Pokud je spatříte u pobřeží, mohou přelétávat z jednoho místa na druhé, ale na volném moři často plavou mnoho kilometrů v přímém směru. Vypadávání vlasů.

 

4. Žralok tygří

 

 

 

Žralok tygří (Galeocerdo cuvier) může vážit až 3,11 tuny a dorůstat délky až 7 metrů. Tento žralok, který je jediným zástupcem rodu Galeocerdo, se obvykle vyskytuje v okolí ostrovů ve středním Pacifiku, ale lidé ho mohou spatřit kdekoli v tropických nebo mírných vodách. Největší ryba na světě Žralok tygří je nejraději sám. Mezinárodní svaz ochrany přírody zařadil tohoto žraloka na seznam téměř ohrožených druhů kvůli nadměrnému lovu. Filmy o žralocích

 

Žraloci tygří jsou velmi agresivní a v počtu usmrcených lidí se umístili na druhém místě za žraloky bílými. Přestože mnozí považují tuto rybu za líného plavce, dokáže v případě potřeby dosáhnout neuvěřitelné rychlosti, aby ulovila kořist.

 

3. Největší ryba na světě  – velký bílý žralok

 

Největší ryba světa  - Velký bílý žralok

 

Žralok bílý (Carcharodon carcharias), známý také jako žralok bílý nebo žralok ukazováček, může dosahovat hmotnosti až 3,34 tuny a délky až 7 metrů. Tito žraloci se mohou dožít až 70 let. Samice obvykle nemají mláďata do 33 let věku. Tito žraloci mohou plavat rychlostí až 16 mil za hodinu a dosáhnout hloubky až 3 300 stop. Velký bílý žralok je agresivní a je známo, že na člověka útočí častěji než jiné ryby. Je to jediný známý zástupce rodu Carcharodon.

 

Ačkoli tento žralok žije v mnoha oblastech, jedna z nejhustěji osídlených oblastí se nachází v okolí ostrova Dyer v Jižní Africe. K vyhledání kořisti dokáže využít elektromagnetické pole.

 

Někteří tvrdí, že velký bílý žralok u havajského pobřeží, kterého vědci pojmenovali Deep Blue, je největším žralokem vůbec. Přesto Mezinárodní asociace lovných ryb uznává největšího žraloka bílého naměřeného v Austrálii v roce 1959. Žraloka Deep Blue vědci nikdy nezměřili, ale ten australský vážil 2663 kilogramů.

 

2. Žralok obrovský Největší ryba na světě

 

Žralok obrovský Největší ryba na světě

 

Žralok obrovský (Cetorhinus maximus) je druhou největší rybou na světě. V minulosti vážil více než 4,2 tuny a mohl být dlouhý až 13 metrů. Je jedním ze tří žraloků na světě, kteří se živí planktonem. Tento žralok, který se vyskytuje v teplých vodách po celém světě, dostal své jméno proto, že se při krmení zřejmě vyhřívá ve vodě. Obecně tito žraloci žijí raději osamoceně, i když existují zprávy o tom, že žijí v malých skupinách. Pozorování jsou běžná podél kontinentálních šelfů, ale díky sledovacím zařízením vědci zjistili, že občas překračují rovník. Vědci si nejsou stoprocentně jisti, ale předpokládají, že tento žralok může žít přibližně 50 let.

 

Největší vědecky změřený žralok dlouhoploutvý vážil 8 598 kg a měřil téměř 30 metrů.

 

  1. Největší ryba na světě – žralok velrybí

 

Největší ryba na světě - žralok velrybí

 

Největší rybou na světě je žralok velrybí. Tento druh může vážit až 21,5 tuny a dorůstat délky až 12 metrů. Kromě toho, že je největší rybou, je také největším žijícím obratlovcem, který se sám neživí. Tento žralok žije v tropických vodách s teplotou nad 70 stupňů Celsia. Největší ryba světa žije podél pobřeží a v otevřených vodách. Tento žralok se živí filtry. Přestože většinu života tráví často osamoceně, existují četné zprávy o shlucích až 400 jedinců v blízkosti mnoha lokalit, včetně pobřeží Yucatánu.

 

Největší vědecky změřený žralok velrybí vážil 47 000 kg. Byl dlouhý 41,5 metru. Byl přistižen v 11 případech. listopad 1949 poblíž Pákistánu. Největší mořští živočichové – Top 10 největších.

 

Tyto ryby jsou největší na světě. Každá z těchto největších ryb má však své vlastní jedinečné vlastnosti. Čím více se dozvíte o největších rybách, tím více si uvědomíte, že svět je úžasné místo.

 

Seznam největších ryb Největší ryby na světě

 

Žralok velrybí

Žralok skákavý

Velký bílý žralok

Žralok tygří

Obří manta oceánská

Slunéčko oceánské

Slunéčko jižní

Jeseter bělavý

Můra ostroocasá

Sluneční ryba s kapucí

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button