Švestkový džem
Švestkový džem. Jak připravit švestkový džem? Máme pro vás jednoduchý návod. Neváhejte si přečíst jednoduchý postup přípravy švestkového džemu.
Obsah článku:
Postup výroby švestkového džemu
Postup:
1. Metoda Ve zkumavce
- Švestky vypeckujte, dobře omyjte a dejte je na plech. Pokud švestky řádně nevypeckujete, dejte je na plech vcelku. Zalijte ji trochou octa.
- Zapněte troubu na 250 stupňů a nechte péct 25 minut.
- Po 15 minutách ji oslaďte ( půl kilogramu cukru na 2 kg švestek). Poprvé posypte polovinu dortu a nechte péct 15 min. a podruhé druhou polovinou a nechte péct 15 min.
- Upečené švestky vyjměte z trouby. Pokud jste je nevypeckovali, propasírujte džem přes síto. Hotový džem rozmixujte a ochuťte skořicí, perníkovým kořením, hřebíčkem a rumem. mix.
- Hotový džem nalijte do lahví a uzavřete.
Džem po celou dobu nemíchejte!
- Nejlepší palačinky – recept na palačinky
- Čokoládové muffiny – nejlepší recepty
- Čokoládový cheesecake – nejlepší recept
Postup při výrobě švestkového džemu
2. Způsob vaření
1. Švestky rozkrojte na poloviny, zbavte jádřinců a vložte do velké mísy. Dobře je posypte 4 šálky cukru. Švestky míchejte s cukrem, dokud se všechny neobalí. Pokud jsou švestky přezrálé nebo již velmi sladké, dejte méně cukru. Během vaření můžete přidat více cukru podle chuti. Švestky a cukr nechte při pokojové teplotě asi 1 hodinu, nebo dokud se cukr trochu nerozpustí.
2. Směs švestek a cukru přelijte do velkého hrnce. Postavte ji na sporák a za občasného míchání ji přiveďte k varu. Pokud se po zamíchání přestane vařit, pokračujte ve vaření, dokud vše nebude rovnoměrně bublat, pak vařte 10 minut a odstavte ze sporáku. Hrnec nechte stát odkrytý, dokud není teplý na dotek nebo nedosáhne pokojové teploty.
3. Jakmile vychladne, zopakujte stejným způsobem krok 2 – vařte 10 minut. Vařte celkem 4krát a míchejte, aby se džem nepřipálil. Příprava proto trvá 2 dny. Ale je to opravdu snadné a stojí to za to! Mezi jednotlivými várkami není žádná „stanovená“ čekací doba. Pokud vám dva dny nevyhovují, klidně si vezměte tři dny. Zavařeniny obsahují hodně cukru, takže se při pokojové teplotě nezkazí, pokud je necháte přes noc na pultu. Pokud chcete mít zavařeninu ještě hustší, můžete ji podle potřeby 5-6krát povařit.
(Poznámka: při čtvrtém varu přiveďte k varu na mírně nižší teplotě a ještě několikrát zamíchejte, aby se nepřipálila. Navíc při ochlazování ještě více zhoustne. Pokud používáte jiný druh švestek, doporučuji přidat cukr podle chuti, pokud jsou kyselejší.)
4. Naposledy přiveďte k varu, a ještě horké nalijte do sterilizovaných lahví.
Jak vařit okurky – postup a rady
Jak připravit chřest – nejlepší recept
Banánová maska na vlasy: získejte lesklé vlasy