KoněPÉČE O KONĚ

Jak osedlat koně – postup a rady

Jak osedlat koně – postup a rady .Nezáleží na tom, jestli jezdíte na anglickém nebo westernovém koni, základy osedlání jsou stejné. Cílem je bezpečnost a pohodlí pro koně i jezdce. Tyto pokyny platí bez ohledu na to, zda používáte anglické nebo westernové sedlo. Tento podrobný návod ukazuje anglické sedlo, ale všechny kroky platí i pro westernové sedlo. Pokud existuje rozdíl ve způsobu provedení cinche, najdete informace, které vás naučí, jak cinch bezpečně provést.

 

Jak osedlat koně

 

Kartáč pro koně

Očistěte hřbet koně a oblast podbřišníku a pečlivě odstraňte všechny nečistoty nebo písek, které by mohly způsobit tření pod sedlem nebo podbřišníkem. Zkontrolujte také obvodovou plochu a odstraňte případné nečistoty nebo bláto kartáčem nebo houbou. Ponechání jakéhokoli štěrku na hřbetě koně nebo v oblasti podbřišníku může vést k bolestivým nárazům nebo podráždění, které může způsobit špatné chování koně.

Tradičně se sedí z bližší strany (z levé strany), ale v případě potřeby byste měli být schopni sedět i z pravé strany (offside).

 

Umístěte přikrývku nebo podložku

Pokud používáte westernovou sedlovou deku, bude zpravidla přeložena na polovinu. Při jízdě na dece by se měl záhyb posunout dopředu. Nebo můžete použít podložku, která nevyžaduje skládání.

Podložka pod anglické sedlo může být tvarovaná tak, aby přesně zapadla pod sedlo, a může mít výstupky na suchý zip, které se připevňují k D-kroužku na sedle, aby ji pomohly udržet na místě během jízdy. Tyto úchyty nebo vazby směřují na horní stranu, nikoliv na koně.

 

Umístěte přikrývku nebo podložku

 

Položte podložku nebo deku na hřbet koně, zahákněte ji dopředu přes kohoutek a zasuňte ji zpět na místo. Tím je zajištěno, že srst na hřbetě koně leží pod podložkou a sedlem rovně. Ujistěte se, že je přikrývka nebo podložka rovnoměrně na obou stranách. Zkontrolujte obě strany a ujistěte se, že podložka nebo deka není nikde přehnutá, pomačkaná nebo srolovaná.

Zvednutí sedla – Jak osedlat koně

Třmeny anglického sedla by měly být vedeny přes kůži a třmeny westernového sedla by měly být zaháknuty přes roh nebo přehnuty přes sedlo. Je to proto, aby tvrdý třmen nezasáhl vás ani koně, když zvednete sedlo. Podbřišník nebo čepec, pokud je nasazen, by měl být přehnutý přes sedlo.

Někteří lidé po skončení jízdy sundávají anglický podbřišník úplně ze sedla. To pomáhá zabránit kroucení polotovarů při ukládání sedla. Samozřejmě, pokud po každé jízdě podbřišník sundáte, budete muset při sezení připoutat obě strany.

 

Jak osedlat koně

 

Zvedněte sedlo dostatečně vysoko, aby koně nezasáhlo a nevyrazilo podložku z místa. Sedlo by mělo být umístěno mírně vpředu a posazeno dozadu. Opatrně nasaďte sedlo na hřbet koně. Pokud necháte sedlo těžce dopadnout na hřbet koně, může se kůň v sedle vyděsit nebo cítit odpor (kůň bude mít „studený hřbet“).

Zkontrolujte obě strany sedla

Přesuňte se z boku, sundejte třmen k západnímu sedlu a zkontrolujte podložku nebo deku, aby se pod sedlem na obou stranách netvořily záhyby. Pokud není podvazek nebo šňůrka již připevněna k offsidu, připněte je nebo přivažte. Opět zkontrolujte, zda je deka nebo podložka rovná a zda srst pod ní zůstává hladká a leží v přirozeném směru růstu. Roztržení deky nebo podložky může způsobit bouřku nebo nepohodlí, které by mohlo způsobit špatné chování koně.

 

kontrola sedla Jak osedlat koně

Přejděte na bližší stranu, sáhněte pod koně a zachyťte volný konec podbřišníku nebo záhybu.

Zapínání podbřišníků nebo podvazkových řemenů – Jak osedlat koně

Obvod pasu buď stáhněte, nebo volně zavažte. Obvod postupně po malých částech utahujte nebo jemně přitlačte. Běžně se stává, že kůň prudce a silně zatáhne, což způsobí, že kůň kopne nebo kousne. To může způsobit nespokojenost koně. Někteří koně se mohou v očekávání nepohodlí nafouknout. Požádejte koně, aby vystoupil, chvíli počkejte, až se nadechne, a znovu jemně utáhněte opratě.

10 nejkrásnějších plemen koní z celého světa

 

Jak osedlat koně

 

Utáhněte podbřišník jen natolik, aby sedlo pevně drželo na místě. Někteří jezdci se domnívají, že čím těsnější je opratě, tím jsou bezpečnější. Není třeba z koně dělat horkého psa přílišným utažením podbřišníku – to může vést ke zranění a zhoršit dýchání koně. Měli byste být schopni vsunout prsty mezi podbřišník nebo třmen a koně.

Vypadávání vlasů? Jezte těchto 9 potravin, abyste zabránili vypadávání vlasů

Pokud jsou v přední části sedlové podložky výstupky, omotejte je kolem D-kroužků v přední části sedla a zavažte je nebo upevněte.

 

Jízda na koni Jak osedlat koně

 

Bezpečná jízda

Jak kůň pracuje, zjistíte, že se podbřišník uvolňuje. Před montáží a po několika minutách jízdy vždy zkontrolujte obvod.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button