O ZEMÍCHZajímavosti

10 nejzajímavějších faktů o Kazachstánu

Zajímavá fakta o Kazachstánu. Ve střední Asii dominuje ekonomice regionu Kazachstán. Tvoří 60 % HDP Střední Asie, a to především díky rozsáhlým zásobám ropy, plynu a nerostných surovin. S rozlohou 2 724 900 km2 je Kazachstán zároveň devátou největší zemí světa.

10 nejzajímavějších faktů o Kazachstánu

Zde je několik zajímavostí o tomto státě.

Zajímavá fakta o Kazachstánu

10. Kazachstán je největší vnitrozemskou zemí na světě. 

Kazachstán se rozkládá na ploše 2 724 900 km2 ve Střední Asii. Země je zcela uzavřená, což znamená, že nemá přímý přístup k moři. Sousedí s Čínou, Ruskem, Turkmenistánem, Uzbekistánem a Kyrgyzstánem. Je to největší vnitrozemská země na světě.

 

9. Téměř všechny prvky Mendělejevovy periodické tabulky se nacházejí v Kazachstánu. 

Kazachstán má neuvěřitelné přírodní bohatství. V Mendělejevově periodické tabulce prvků je uvedeno 99 prvků. Ne všechny však byly dosud využity. Kazachstán má druhé největší zásoby olova, zinku, chromu a uranu na světě. Patří také mezi deset největších světových zdrojů uhlí, železa, mědi, manganu a zlata. Kazachstán má také bohaté zásoby ropy a zemního plynu, jedenácté největší na světě.

 

8. Svoboda tisku v Kazachstánu je ve špatném stavu 

Organizace Reportéři bez hranic každoročně zveřejňuje žebříček zemí podle toho, jak si vedou v oblasti svobody tisku. Kazachstán je na tomto seznamu na nízkém místě. V roce 2019 se země umístila na 158. místě. ze 180 zemí. Země s nejvyšší mírou svobody tisku se v tomto seznamu umístila na prvním místě.

7. V Kazachstánu jedí koně Zajímavá fakta o Kazachstánu.

 

jíst koně Zajímavá fakta o Kazachstánu


Kazaši mají ke svým koním zvláštní vztah. Koně respektují a zároveň je jedí. Pastevec v Kazachstánu zřídkakdy zabije osedlaného koně, na kterém jezdí celý život. Vysloužilý kůň se obvykle vrací do volné přírody, aby zde dožil své poslední dny. Na druhou stranu jsou ostatní koně v zemi poráženi pro spotřebu jako maso. V zemi je velmi oblíbeným pokrmem bešbarmak, který se připravuje z vařeného koňského masa podávaného na nudlích.

6. Kazachstán je transkontinentální stát 

Kazachstán je jedním z mála transkontinentálních států na světě. Ačkoli kultuře a zeměpisným charakteristikám země dominuje její poloha ve Střední Asii, malá část země zasahuje do Evropy. Atyrauská a Západokazachstánská oblast Kazachstánu leží na obou stranách řeky Ural. Z přibližně 15 milionů obyvatel Kazachstánu jich na evropské straně žije méně než milion.

 

Mohlo by vás zajímat

 

5. V Kazachstánu se vyskytují divoká jablka Zajímavá fakta o Kazachstánu.

Divoké jabloně, z nichž pocházejí dnešní kultivovaná jablka, pocházejí ze střední Asie. V Kazachstánu jsou stále lesy, kde rostou divoké jabloně Malus sieversii. Medvědi, kteří se živí plody těchto stromů, jsou zodpovědní za jejich šíření prostřednictvím trusu.

4. V Kazachstánu můžete vidět sněžného leoparda 

 

Levhart sněžný je k vidění v Kazachstánu 


Socha levharta sněžného u vchodu do národního parku v kazašském městě Almaty.
Socha levharta sněžného u vchodu do národního parku v kazašském městě Almaty.

Kazachstán je domovem majestátního a nepolapitelného levharta sněžného, který patří mezi ohrožené druhy. V přírodní rezervaci Aksu-Zabagly žije malá populace těchto velkých koček. Přibližně 100 až 120 levhartů sněžných obývá v zemi území o rozloze asi 50 000 km2. Oficiální pečeť Almaty nese symbol sněžného levharta.

3. Nadměrné spaní zabilo obyvatele vesnice v Kazachstánu 

Spánková apnoe je lékařský termín označující onemocnění, které způsobuje, že lidé spí celé dny nebo týdny. V březnu 2013 byla nemoc zaznamenána v Kalači, odlehlé vesnici v Kazachstánu, a zabila 152 lidí. Na nějakou dobu zmizel a znovu se objevil v polovině roku 2015. Nemoc nezpůsobuje klidný spánek, ale upadá do stavu halucinací doprovázených zvracením, nevolností a dezorientací.

Postižení si stěžovali, že se stále cítí ospalí a jejich běžný život je vážně narušen. Ušetřena nebyla ani zvířata. Vyšetřování ukázalo, že za smrtelné příznaky spavé nemoci mohl únik toxických plynů z nedalekých důlních děl.

 

2. Bez přístupu k moři, ale s námořnictvem Zajímavá fakta o Kazachstánu.

 

Bez přístupu k moři, ale s námořnictvem Zajímavá fakta o Kazachstánu.
Ačkoli je Kazachstán vnitrozemským státem, má námořnictvo. Námořní síly Kazachstánu operují v Kaspickém moři, rozsáhlém vnitrozemském moři, které se technicky stalo jezerem, protože není spojeno s oceánem. KNF má přibližně 3 000 zaměstnanců a využívá přibližně 14 pobřežních hlídkových plavidel.

 

1. V Kazachstánu se nachází největší a nejstarší zařízení pro vypouštění kosmických raket na světě. 

Kosmodrom Bajkonur v jižním Kazachstánu je kosmodrom pronajatý Rusku. Nachází se v pouštní stepní krajině Bajkonuru nedaleko Aralského moře. Tento kosmodrom vybudoval v 50. letech Sovětský svaz. 20 let. století jako základna pro sovětský kosmický program. Z tohoto místa byl vypuštěn Vostok 1, první let člověka do vesmíru, i Sputnik 1, první umělá družice.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button