Okrasné rostlinyOKRASNÉ ROSTLINY

Popínavé rostliny – 28 nejlepších popínavých rostlin

Popínavé rostliny – 28 nejlepších popínavých rostlin. Zde je výběr nejlepších popínavých rostlin. Všechny popínavé rostliny, včetně oblíbených druhů, jako je pámelník nebo jasmín, mají společnou úspěšnou strategii, kdy se při přístupu ke slunečnímu světlu spoléhají na oporu jiných rostlin nebo předmětů. Díky tomu není třeba investovat velké prostředky do tvorby podpůrných tkání, jako je dřevo stromů, a popínavé rostliny nepodléhají obvyklým omezením růstu.

 

Nejlepší popínavé rostliny pro zahradu

 

Popínavé rostliny

 

Intenzivní růst s sebou samozřejmě nese své problémy – intenzitu růstu je třeba pečlivě přizpůsobit vhodnému prostoru a případně omezit jeho intenzitu.

Pileostegia viburnoides

 

Pileostegia viburnoides

Samosprašná, stálezelená, snášející stín, s bílými pěnivými květy na konci léta. Tato pnoucí hortenzie má pomalý růst, což znamená, že po zakořenění nemusí tolik omezovat.

Pavinichův Henryho – Parthenocissus henryana

 

Pavinichův Henryho - Parthenocissus henryana

Tato virginská popínavá rostlina pocházející z Číny má vkusně panašované listy, které se na podzim zbarvují do zářivých červených odstínů. Je samosprašná a snáší zastínění severní stěny.

Hydrangea anomala subsp. petiolaris

 

Hydrangea anomala subsp. petiolaris

Je opadavá, ale v sezóně zcela pokryje svůj prostor velkými zelenými listy a bílými krajkovými květenstvími. Další pnoucí hortenzie, která rychle pokryje stinnou stěnu. Hortenzie: popis, péče a pěstování

 

Jasminum nudiflorum – Jasminum nudiflorum

 

Jasminum nudiflorum - Jasminum nudiflorum

 

Tréninkem a řezem ihned po odkvětu ji lze přimět k tomu, aby získala podobu popínavé rostliny. Při troše volnosti tento zimní jasmín v zimě a brzy na jaře bohatě kvete.

 

Konfederační jasmín – Trachelospermum jasminoides

 

Konfederační jasmín - Trachelospermum jasminoides

Vůně „falešného jasmínu“ není tolik podobná pravému jasmínu, ale je stejně silná. Jasmín konfederační je poměrně odolný, i když podobný jasmín asijský (Trachelospermum asiaticum) je údajně odolnější. Nejlépe se mu daří na slunné stěně. Mohlo by vás také zajímat:
Rostliny do koupelny : 17 rostlin do koupelny

 

Hedera algeriensis ‚Gloire de Marengo‘ – Hedera algeriensis ‚Gloire de Marengo‘

 

Hedera algeriensis 'Gloire de Marengo' - Hedera algeriensis 'Gloire de Marengo'

 

Hodí se k osvětlení tmavých stěn bez zbytečného rozruchu. Statný, samovýsevný, přizpůsobivý břečťan pestrý s elegantními lesklými bílými listy.

 

Telmanniana – Lonicera x tellmanniana

 

Telmanniana - Lonicera x tellmanniana

Zemitá rostlina, které chybí vůně, ale její sytě oranžové květy jsou velmi vzrušující. Snáší zastínění a lze ji každoročně prořezávat odstraňováním kvetoucích výhonů.

 

Cobaea scandens – Cobaea scandens – Rychle rostoucí popínavé rostliny

 

Cobaea scandens - Cobaea scandens - Rychle rostoucí popínavé rostliny

Rychle rostoucí popínavé rostliny. Nejmohutnější ze všech jednoletých popínavých rostlin a trvalka v bezmrazém podnebí. Ze semen dokáže pokrýt překvapivou plochu zvonkovitými květy od konce léta až do prvních mrazíků v jednom roce.

 

Schizophragma integrifolium

 

Schizophragma integrifolium

Podobně jako Hydrangea anomala, i když budete potřebovat více trpělivosti. Tato popínavá rostlina se vyznačuje tvarem a velikostí sterilních kvítků, které obklopují květenství.

 

Zvonek – Ipomoea tricolor ‚Heavenly Blue‘

 

Zvonek - Ipomoea tricolor 'Heavenly Blue'

Ve středomořském klimatu je to trvalka, která zde může dosáhnout dostatečné intenzity, aby byla patrná již od pozdního dubnového výsevu, aniž by byla příliš nápadná. Kvete, dokud ji nezastaví mrazy.

 

Ostřice laločnatá – Ipomoea lobata

 

Ostřice laločnatá - Ipomoea lobata

Zajímavý zástupce čeledi hrnkovitých s květy, které jsou v raném stádiu poupěte současně intenzivně oranžové a žluté a dozrávají do krémové barvy. Popenec vysejeme koncem dubna a přesadíme jej až po pominutí nebezpečí mrazů. Mohlo by vás také zajímat :Kdy vysadit gladioly? Od výsadby po pěstování.

 

Clematis viticella – Odolné popínavé rostliny

 

Clematis viticella - Odolné popínavé rostliny

Plodný plamének s modrými květy, podobný Sissinghurstově ‚Perle d’Azur‘, ale s o něco menšími květy a lepší odolností proti plísni. Na jaře ji silně zastřihněte a sledujte, jak roste. Odolní horolezci. Clematis a jeho pěstování

 

Bomarea multiflora

 

Popínavé rostliny Bomarea multiflora

Popínavá bylina příbuzná Alstroemerii, která vyrůstá z hlízy. Bomarea multiflora může být přes zimu chráněna silným mulčem. Něco tak úžasného si zaslouží trochu úsilí.

 

Ipomoea coccinea

 

Ipomoea coccinea

Tato pravá letnička s jemným habitem a nápadnými šarlatovými květy je vzácná a zaslouží si častější pěstování. Jednoduše ze semen zasetých koncem dubna a vysazených po pominutí nebezpečí mrazu.

 

Solanum laxum ‚Album‘

 

Popínavé rostliny Lupinus jasmineus - Solanum laxum 'Album'

Popínavá rostlina s množstvím květů, které vypadají křehce a svěže až do prvních mrazíků. V zimě zkraťte boční větve na 15 cm. Je citlivá, proto ji umisťujte opatrně.

 

Rhodochiton atrosanguineus

 

Popínavé rostliny Rhodochiton atrosanguineus

‚Purple Bellflower‘ vytváří krásné květy po celé délce svých stonků a vypadá efektně, když roste podél vodorovných větví nebo větviček. Lze ji vysévat koncem dubna nebo v srpnu a přezimovat bez mrazů.

 

Lapageria – Lapageria rosea Stálezelené popínavé rostliny

 

Lapageria - Lapageria rosea Stálezelené popínavé rostliny

Je úžasně krásná, ale vyžaduje stín, úkryt, dobrou drenáž (a dostatek letní vláhy), pomalu roste a je zřejmě ambrózií pro slimáky. Stálezelené popínavé rostliny. Mohlo by vás také zajímat :
Jak pečovat o orchideje – 10 nejlepších tipů pro péči.

 

Clematis ‚Frances Rivis‘

 

Pnoucí rostliny Clematis 'Frances Rivis'

Dobře kvetoucí raný plamének s kývavými květy, které mají na jaře velký půvab. Dobře se jí bude dařit v částečném listnatém stínu jako součásti lesního porostu. Po odkvětu ji mírně zastřihněte, pokud vůbec.

 

Stálezelené popínavé rostliny Clematis ‚Alba Luxurians‘

 

Stálezelené popínavé rostliny Clematis 'Alba Luxurians'

Jeden z nejmohutnějších plaménků. Každé jaro je silně zastřihněte, budete překvapeni, jakou pokryvnost získáte za jednu sezónu. Hojně kvete od července do září. Stálezelené popínavé rostliny.

 

Růže ‚Svatební den‘

 

Rose 'Wedding Day' Pnoucí rostliny

Kvetoucí růže mají tu příjemnou vlastnost, že v průběhu zrání mění barvu, od světle primulové až po bílou. Jednotlivá stádia se objevují vedle sebe v každém vícenásobném květenství. Popínavé rostliny.

 

Clematis ‚Bill MacKenzie‘ – Pnoucí rostliny

 

Clematis 'Bill MacKenzie' - Pnoucí rostliny

Vytrvalý, bujný plamének, který nabízí nápadné květy a semeníky po celou dlouhou sezónu. Je odolný vůči suchu a extrémnímu chladu, ale nejlépe se mu daří na plném slunci.

 

Mochyně – Lonicera periclymenum ‚Serotina‘ Nenáročné tažné rostliny

 

Popínavé rostliny Mochyně - Lonicera periclymenum 'Serotina' Nenáročné tažné rostliny

Půdopokryvná rostlina s výrazným zbarvením a dlouhou dobou kvetení. Bujně rostoucí a občas nepořádný druh, který lze v zimě udržet v mezích opatrným odstraňováním odumřelých výhonů. Nenáročné tažné rostliny.

 

Rose ‚Chevy Chase‘ – Pnoucí rostliny

 

Rose 'Chevy Chase' - Pnoucí rostliny

Bouřlivá růže s nádechem bohatosti. Květy jsou malé, dvojité, karmínové, s těsně seskupenými okvětními lístky. Skvěle se hodí v kombinaci s tmavými lesklými listy vzrostlého dřínu, který je vhodným hostitelem.

 

Rose ‚The Garland‘ – Pnoucí rostliny

 

Rose 'The Garland' - Pnoucí rostliny

Tato růže je vždy nejzajímavějším pohledem na zahradě. Může se extrémně zvětšit.

 

Wisteria floribunda ‚Alba‘ – Vistárie floribunda ‚Alba‘ – Vláčkodárné rostliny

 

Wisteria floribunda 'Alba' - Popínavé rostliny Popínavé rostliny

Vlečné rostliny. Často se pěstuje v ostře řezaných patrech na stěně, pokud se však ponechá volně na stromech, vyhledává sluneční světlo, aby dobře kvetla, a získá něco ze svého přirozeného charakteru. Mohlo by vás také zajímat :
Pokojové rostliny 30 nejkrásnějších pokojových rostlin.

 

Coignetova réva – Vitis coignetiae – Popínavé rostliny

 

Coignetova réva - Vitis coignetiae - Popínavé rostliny

Vinná réva v přesnějším smyslu: blízký příbuzný hroznů. Pěstuje se pro své velké listy, které se na podzim krásně zbarvují. Skvělý způsob, jak oživit stálezelené stromy.

 

Pnoucí růže – Rosa ‚Paul’s Himalayan Musk‘ – Pnoucí rostliny

 

Pnoucí růže - Rosa 'Paul's Himalayan Musk' - Pnoucí rostliny

Robustní růže s jemnými květy. Ideální pro vyzvednutí velkého stromu. Chvíli potrvá, než se uchytí, ale až se tak stane, odmění se vám půvabem, vůní a spoustou květů. Přečtěte si :
Jak změkčit vlasy: 5 přírodních způsobů

 

Plamének horský – Clematis montana var. grandiflora Rubens

 

Plamének horský - Clematis montana var. grandiflora Rubens Popínavé rostliny

Je známá svou mimořádnou životaschopností, díky níž je obtížné ji zadržet. Její růst stonků může vypadat poněkud neuspořádaně, zejména v zimě. Ale vše bude odpuštěno, až rozkvete.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button