Kuriozity z živočišné říšeZAJÍMAVOSTI O ZVÍŘATECH

Zvířata deštného pralesa – 11 úžasných zvířat

Deštný prales je plný prostoru pro život všech, od anakond až po modré motýly. Zvířata deštného pralesa. Tyto vzácné ekosystémy jsou domovem 80 % světové suchozemské biologické rozmanitosti. Zde je 11 úžasných druhů zvířat, která našla domov v deštném pralese:

 

1. Gorila východní

 

Gorila východní

Gorily horské jsou největší žijící primáti na Zemi! Spolu se šimpanzi, orangutany a bonoby jsou nejbližšími žijícími příbuznými člověka. Horské gorily mají ze všech čtyř druhů goril nejvyvinutější mozek. Žijí především v horských oblastech národních parků ve Rwandě, Ugandě a Demokratické republice Kongo ve střední Africe. Horské gorily žijí ve skupinách zhruba po 30 kusech s jedním dominantním vůdčím samcem , který má stříbřitou srst. Chráněná zvířata : 10 nejohroženějších zvířat.

 

2. Motýl Morpho

 

  Motýl Morpho

Jeho jedinečná modrá barva přitahuje mnoho turistů a je velmi oblíbená a cenná. Jeho křídla jsou 12 cm dlouhá a mají duhově modrou barvu. Tito motýli se během dešťů nevynořují, protože by je to mohlo fyzicky poškodit. Proto v těchto obdobích dávají přednost zastřešeným místům. Zvíře na f

 

3. Kapota

 

Kapota

Okapi jsou nejbližší žijící příbuzní žiraf, kteří žijí v hustém tropickém deštném lese Ituri ve střední Africe. Je to „maskovaný pán“, jeho pruhované zadní nohy a hnědá kůže mu pomáhají skrýt se ve filtrovaném světle lesa.

 

4. Lenochod hnědonožka

 

Zvířata deštného pralesa Lenochod hnědý

Lenochod je velmi pomalé zvíře, váží jen osm až devět kilogramů, žije výhradně na stromech a živí se listy, větvičkami a plody. Pohybuje se tak pomalu, že jeho srst dostává zelený nádech od řas, které na ní rostou. Trávení jednoho jídla může trvat až měsíc. Zvíře na n

 

5. Americký Jaguar

 

Zvířata deštného pralesa Jaguár americký

Jaguáři jsou známí svou krásnou strakatou srstí, která jim pomáhá skrývat se mezi travinami, keři a stromy, kde žijí. Velmi vzácný, zcela černý jaguár je zvíře, kterému běžně říkáme černý panter. Jaguáři se živí více než 85 druhy kořisti, včetně pásovců, pekariů, kapybar, tapírů, jelenů, veverek a ptáků, a dokáží ulovit i ryby, želvy a mláďata kajmana (krokodýla) z vody.

 

6. Kapybara bahenní – Zvířata deštného pralesa 

 

Zvířata deštného pralesa Kapybara bažinná

Kapybara, která se velmi podobá morčeti, je největším hlodavcem na Zemi, váží více než 45 kg a měří dva metry. Žije v husté vegetaci, která obklopuje vodu, a často do ní vstupuje, aby se ukryl před predátory. Dokáže zadržet dech až na pět minut. Vypadávání vlasů? Jezte těchto 9 potravin, které zabraňují vypadávání vlasů.

 

7. Ara arakanga – Zvířata deštného pralesa 

 

Zvířata deštného pralesa Ara arakanga

Jedním z nejznámějších druhů deštného pralesa je papoušek ara. Je to nápadný velký papoušek s jasně červeným opeřením a jasně modrým a žlutým peřím. Jeho silný zobák dokáže otevřít tvrdé ořechy a semena. Ara arakanga je jedním z mála druhů, které se páří po celý život. Zvíře na

 

8. Jedovaté šípatky – Zvířata deštného pralesa 

 

  Zvířata deštného pralesa (Poison Dart)

Jedovatá šipka je jedním z nejzářivějších živočichů na planetě, který svým zbarvením varuje predátory před jedovatým jedem ukrytým v kůži. Domorodé kultury často používají tento žabí jed k pokrytí hrotů šípů používaných při lovu.

 

9. Black Heath – Zvířata deštného pralesa 

 

Zvířata deštného pralesa Slepýš křehký (Black Heath Hen Harrier)

Výr černý získal svou přezdívku díky hlasitému vytí, kterým si označuje své teritorium.   Tyto hlasy, které znějí jako silný vítr vanoucí tunelem, lze slyšet až na vzdálenost 3 km. Tyto opice žijí vysoko na stromech ve vysokém deštném pralese ve skupinách od 4 do 19 let.

 

10. Medvědí kuskus (Sulawesi)

 

Medvědí kuskus

Kuskus, pojmenovaný podle své husté tmavé medvědí srsti, není skutečný medvěd, ale ve skutečnosti vačnatec žijící na stromech. Podobně jako u jiných vačnatců přivádí samice tohoto medvěda na svět poměrně málo vyvinuté mládě a nosí ho ve vaku na břiše, dokud není asi osm měsíců staré a dostatečně vyvinuté, aby přežilo. Žijí v neporušených lesích Indonésie, převážně na ostrově Sulawesi.

 

11. Anakonda tmavá – Zvířata deštného pralesa 

 

Tmavá anakonda

Legendární anakonda tmavá, známá také jako anakonda zelená, je jedním z největších hadů na světě, dosahuje délky přes 9,14 m, průměru 30 cm a hmotnosti přes 249 kg. Na souši je poměrně těžkopádný, ale ve vodě je nenápadný.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button